budyń - 12640 przepisów (strona:160/843)

MIĘTUSEK 127

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny(...)krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Rafaello 377

jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki  mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa kokosowa: 750 ml  mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g  masła, 4 łyżki cukru pudru, 100g wiórków kokosowych, 75 ml spirytusu, Dodatkowo: 25 szt herbatników, 1,5 tabliczki  białej   czekolady, 2 łyżki wiórków(...)pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2.  Masa kokosowa : Z mleka odlewam 2/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki 154

Kubuś”   stały się obowiązkowym zestawem podczas piątkowych lub sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek..      Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem(...)szczypta soli dodatkowo można użyć aromatu (użyłam waniliowego własnej roboty i trochę syropu ze skórki pomarańczowej zasypanej cukrem, ale o tym innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Łączę ciepłe

Wrzosowa Polana
Wiśniowa bajka 1094

prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka(...)masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie

Wanilia i Kardamon
Ciasto rafaello dla leniwych 134

dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 opakowania krakersów po 180 g 200 g wiórek kokosowych suszone owoce(...)dekoracji Wykonanie: Z 1000 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło  z żółtkami. Gdy uzyskamy

Kulinarne przygody Gatity
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 124

propozycja na przepyszne rurki z kremem. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% lub 12% szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego  Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowe Ciasto 154

pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka: 1/2 litra śmietanki 30 % 1 łyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki woduy Lukier: 20 dag cukru(...)nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy

W Moim Magicznym Domu
Sernik Królewski 185

Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego :) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej(...)śmietany 1 jajko Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku ( jeżeli macie ser z biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie) 5 jajek 1,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki rodzynek  ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) ) Wykonanie:  Ciasto: Mąkę razem

W Moim Magicznym Domu
Ciasto Pijak + film 216

suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła                        dodatki 100 g okrągłych biszkoptów 100 ml wódki(...)piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto  studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka  wlewamy rozpuszczony budyń z cukrem i żółtkami i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje

Smakowite Dania
CIASTO PIERNIKOWO – PTYSIOWE Z MASĄ WANILIOWĄ 137

łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem(...)lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę. Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając

Ciastka - domowe słodkości
Czekoladowiec z masa cytrynową 117

szklanki mąki 1 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka kwaśnej śmietany Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy

Pobite gary Barbary
Tort żydowski 329

doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy. Masa budyniowa: ½ l mleka ¼ szkl cukru 1 laska wanilii 1 płaska szklanka mąki spirytus Gotować budyń dodając ziarnka z wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu. Zadbać, żeby budyń nie był zbyt gęsty- uzyskać konsystencję śmietany. Wychłodzony budyń utrzeć z dwiema kostkami masła.   Masa

Sto kolorów kuchni
Ciasto trociniak 349

biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania(...)wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Masło dokładnie utrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Masa zielona. Galaretki rozpuścić

na moim stole...
Przekładaniec makowy 136

szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła polewa tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 30-40 g masła dodatkowo płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 30 min. Ciasto ostudzić. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić budyń i mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty

na moim stole...
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 190

masła 3 jajka 3 łyżki miodu gryczanego Warstwa orzechowa 300 gr orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 100 gr masła Krem 3/4 l mleka 2 budynie (na 0,5l mleka) 4 łyżki cukru 200 gr masła 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto(...)miód, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz i co jakiś czas mieszamy. Dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy, aby orzechy były całe obklejone masą. Orzechy wykładamy na jeden z blatów. Krem Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy oczywiście sami przygotować budyń. Do gorącego budyniu wkładamy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy syrop/kawę/alkohol i również mieszamy. Blaty smarujemy

Mieszam w Garnku