budyń - 12640 przepisów (strona:163/843)

Piegusek z kremem waniliowym i bananami 249

szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe(...)Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35-34 minut, do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Deser ambasador 145

zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu albo cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu(...)naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń, dodajemy żółtka. Ważne żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i powoli wlewamy naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy przykryty go do ostygnięcia.  Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części

Bon Appetit Małgorzaty
SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM 126

dorosłych.Nie jesteśmy z mężem zbytnio smakoszami ciast z jabłkami,wolimy inne słodkości.Gdy zobaczyłam ten przepis wśród pyszności s Anastazji wiedziałam,że musimy spróbować.Połówki jabłek zatopione w budyniu,który bardziej przypomina kisiel,delikatna masa ze śmietany z brzoskwiniami,całość polana ajerkoniakiem...jednym słowem niebo w buzi.Przepis podaję z małymi zmianami. Ciasto:   40 dag mąki pszennej(...)Jabłka:   2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa:   2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać

Niespełnione zdolności kulinarne
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 376

jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki itp) łyżka cukru 2 jajka budyń waniliowy łyżka mąki łyżka maki ziemniaczanej galaretka cytrynowa (można dodać inną ale wg mnie najlepiej smakuje z cytrynową) 25 dag margaryny Dodatkowo: 2 galaretki Do dzieła!!! Ubijamy jajka z cukrem(...)minuty) Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop uzupełniamy wodą tyle aby było go pół litra. Odlewamy pół szklanki w której mieszamy obie mąki, jajka, budyń i cukier (jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy odrobinę syropu). Resztę syropu zagotowujemy i dodajemy do niej mieszankę mąki i jaj. Gotujemy jak budyń. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej

sierotka maRysia w kuchni
Dwukolorowy Sernik z Jogurtów Greckich z dodatkiem gruszki 145

którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka waniliowego Paczka biszkoptów okrągłych 1/2 szkl oleju ryżowego marki Oleofarm 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę(...)Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej i jogurty. Mieszamy na najniższych obrotach.   4. Masę dzielimy na dwa, do jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią

Gotowanie...to proste !
10 warstwowy tort korzenny 225

kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować, dodać mączną mieszankę, wymieszać, zagotować 2 minutki i zdjąć z ognia. Powstały budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Wystudzić powstały budyń. Masło utrzeć na puszystą masę wraz z bananem i cukrem pudrem. Piękny szary budyń połączyć

greenscarf
DYNIOWIEC 171

mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem(...)może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Na pierwszym blacie rozsmarować

RAROSSA
Muffinki czekoladowo-bananowe według Nigelli (przepis zmodyfikowany) 278

piec przez ok 15-20 minut. Ja dodatkowo przygotowałam masę budyniową z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Na kremie dodatkowo ułożyłam kawałki bananów i czekolady :) Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu(...)dodatkowo 1-2 banany (pokrojone w plasterki do ułożenia na kremie) Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło

The Sweet Damsel
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 117

Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko(...)cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty. Nakładałam na część budyń a na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka. Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem. Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam

potrawyregionalne
KARPATKA 119

doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia  KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam(...)Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut. Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem. Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier. Rozmieszałam. Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń. Chwilę gotowałam cały czas mieszając. Wystudziłam. Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroiłam na dwie części. Na jedną z nich

potrawyregionalne
Biedronka 1561

Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej(...)pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 174

gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.   CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM(...)mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ancymonek 151

Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kostka masła 4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo(...)proszkiem i cynamonem. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto Świętego Jakuba 126

proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić(...)odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta z nektarynką 155

przepis na takie optymistyczne ciacho:) *foremka 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru szczypta soli na nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego  400 ml mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżi masła 3 nektarynki galaretka brzoskwiniowa Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki(...)piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.  Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia