budyń - 12640 przepisów (strona:163/843)

FALE DUNAJU 133

łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia  4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów  2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru Dekoracja: 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej Przygotowanie: Świerze mandarynki wyfiletować. Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie(...)pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. przed upieczeniem po upieczeniu Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka

Ciastka - domowe słodkości
Marlenka 2636

gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody (dałam 3/4) 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem budyniowo-krówkowy 250 g masła 82% 1 puszka masy kajmakowej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0.5 l mleka) 0,5 l mleka 3 łyżki cukru Przygotowanie   Ciasto Do sporego garnka przełóż masło, miód, cukier puder. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj(...)uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała kolor jasno-żółty.  Krem budyniowo-krówkowy Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej.   Utrzyj masło z masą kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj

coolinarnastrefa.blogspot.com
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 197

się rozpuści i mleko znowu zacznie się gotować dodajemy roztrzepane w mleku jajka z mąką, mieszając zagotowujemy i gotujemy aż zgęstnieje (nie dłużej jednak niż 1 minutę). Gorący budyń przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i studzimy. Gdy budyń jest już zimny ubijamy masło i miksując dodajemy kolejno po 1 łyżce budyniu (budyń i masło muszą mieć taka samą temperaturę, wtedy krem

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 163

pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (lub 3 jabłka(...)łyżkami cukru)      Połowę porcji mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozrabiamy skrobię. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, dodajemy resztę mleka i gotujemy gęsty budyń, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, mieszamy i studzimy.      Masło i budyń powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce

Rozpustne gotowanie
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 177

Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+  mleko) - 3 i pół szklanki mąki -2/3 szklanki mleka -1 opakowanie suchych drożdzy - pół kostki masła -  2 duże jajka - cukier waniliowy (całe 16g) - szczypta soli W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól. W osobnym garnku podgrzewamy(...)mleko, masło,cukier i cukier waniliowy - mieszamy do rozpuszczenia składników. Po rozpuszczeniu wlewamy składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto

dlaSmaQ
Naleśniki z truskawkami 214

Naleśniki na słodko, z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 9 słodkich naleśników usmażonych wg własnego przepisu Budyń czekoladowy: 1 duże (64 g) opakowanie budyniu czekoladowego 600 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 200 ml mleka 1 opakowanie śnieżki truskawki lub inne owoce   Żółtko i mąkę pszenną rozmieszać wraz z proszkiem budyniowym(...)zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Na każdym naleśniku położyć dużą łyżkę budyniu, rozprowadzić tak, aby powstał pasek na środku, po czym zawinąć  na wierzch brzegi naleśników. Przygotować Śnieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Ubitą śmietaną dekorować naleśniki, następnie ułożyć owoce

Praktyczna pl
Ciasto czekoladowe z żurawiną 142

Składniki 1/2 kg masła 350 g cukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto(...)mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch

R'n'G Kitchen
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem 193

szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 30 g cukru trzcinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: Budyń przygotowujemy(...)proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra

Emcia Pichci
Tort cytrynowo jagodowy 227

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem. Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Gotujemy 1 szklankę mleka(...)reszcie rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy budyń do miseczki i odstawiamy przykryty do wystudzenia. Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz maślankę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Myjemy jagody, najładniejsze odkładamy do dekoracji. Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy skórkę z połowy, dodajemy do masy, dolewamy

Ciastkozercy
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 173

jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy 4 łyżki cukru pudru masło śmietankowe 1 czekolada mleczna 4-5 łyżek mleka Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był(...)gęstszy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Kolorowe ciasto na soku kubuś 241

partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa duży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego) 2 budynie śmietankowe opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Z soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy i dodajemy rozpuszczony budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Masa jest(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 1 galaretka pomarańczowa Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna łączymy ostrożnie z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę budyniu. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy będzie już lekko tężejąca wykładamy na śmietanę

Cynamonowe szczęście
Krówkowy miodownik 243

blaty 80g masła 100g cukru 2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 2 jajka 400g mąki pszennej masa krówkowa 1 puszka kajmaku 200g masła 1 budyń śmietankowy niesłodzony przygotowany w 2/3 ilości mleka podanej na opakowaniu dodatkowo podprażone orzechy laskowe i włoskie czekoladowe groszki/wiórki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, cukier oraz miód podgrzać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia(...)jest bardzo miękkie, ale już po prau minutach robi się bardzo twarde. Ale spokojnie zmięknie od kremu i będzie bardzo delikatne :) To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając zalecaną ilość mleka do 2/3. Studzimy, budyń powinien być zimny. Gdy blaty się studzą przygotowujemy masę. Puszkę kajmaku umieszczamy w misce i dodajemy

DefinicjaSmaku
Budyniowa Fantazja 161

Składniki: 6 jaj 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej(...)pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń mieszamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy

kgwjanczewo
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 131

pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię(...)dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość

Mania Wypiekania
Czekoladowe jajka 247

chcących ciekawie udekorować wielkanocny stół dla chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki:  4 sztuki jajek czekoladowych (np. Kinder, u mnie jajka czekoladowe z Biedronki) budyń waniliowy/śmietankowy 8 połówek brzoskwiń z syropu Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Jajka przepołowić za pomocą noża lub nożyka tapicerskiego. Należy zrobić to delikatnie by nie połamać jajka(...)Brzoskwinie odsączyć z syropu a następnie za pomocą kieliszka wyciąć z nich "żółtko". Korpusy czekoladowe napełnić zimnym budyniem i nałożyć na niego brzoskwinię. Zamiast budyniu można użyć serka waniliowego, serka mascarpone z bitą śmietaną, samego mascarpone.  Tak naprawdę to wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Powodzenia

Mania Wypiekania