łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jaja 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa(...)formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny
Bajeczna Kuchniaszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem(...)kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie: Oba ciasta pokroić na kromki
Pychotkaaaciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść(...)Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo dokładnie i starannie wymieszać. Budyń wymieszać z mlekiem i skrobią - mleka powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli
Pychotkaaaszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem(...)kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie: Oba ciasta pokroić na kromki
Pychotkaaaszklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto i budyń będą(...)zimne ciasto przekroić na 2 blaty dolny posmarować cienką warstwą powideł. Budyń zmiksować z miękkim masłem, taką masę rozsmarować cienko na powidłach, przykryć drugim blatem
Pychotkaaaprzygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie(...)Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając
Mała Cukierenkadrugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć
Mała Cukierenkalodówki. Jabłka obierz, ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, podziel na ćwiartki lub mniejsze części, to zależy od Twoich jabłek, powycinaj nasiona. Włącz piekarnik na 180 stopni termo obieg. BUDYŃ - 4 szklanki mleka - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 żółtka(białka nie wyrzucaj) - 2 łyżki masła - 4 łyżki miodu lub cukru Odlej szklankę mleka(...)szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę poubijaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Najmniejszy kawałek ciasta z zamrażarki
Pasje Jolkisłoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności koloru pianki) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g margaryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego sok z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować(...)cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować do zgęstnienia masy. Margarynę utrzeć dodając stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń, a na koniec
MyCookBook.plproszku. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości. (3-4 porcje) 1 woreczek ryżu (100g) 1 łyżka śmietany (czubata) 2-3 łyżeczki cukru malinoweg o (ilość wg gustu) 1 budyń malinowy (bez cukru) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 20g masła 2 łyżki mleka w proszku (płaskie) Dodatkowo: sos malinowy Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany). Ugotować budyń(...)mleka zagotować a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie mieszać i zagotować. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym a następnie połączyć z budyniem. Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę. Deser przełożyć do miseczek. Można już go bezpośrednio spożywać lub dodatkowo
Di gotujeprzygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem : 500 ml mleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy(...)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń i mąkę - mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy razem z pozostałą laską wanilii i dodajemy do przygotowanej masy - mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania budyniu - odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru Polewa truskawkowa: 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać(...)pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 ) Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać
Darcia w kuchniśrednich jabłek (waga po obraniu około 400g) sok z połowy cytryny (chyba że macie bardzo słodkie jabłka to sok z całej cytryny) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru łyżeczka cynamonu masa sernikowa: 500 g sera z wiaderka 100 g cukru 2 jajka opakowanie budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopni przez 15-20 minut. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, masło i cukier i kilka minut posmażyć. Na koniec dodać budyń i cynamon, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować. Na zimne
na moim stole...Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao(...)biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie 1,5% szczypta kardamonu 1 duża kiść winogron- wyg\drylowanych duża szczypta cynamonu około 1/2 a nawet 3/4 łyżeczki- do smaku Krem: 1,5 opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka) 125 g masła pół litra mleka opcjonalnie barwnik spożywczy Opcjonalnie: czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać(...)rąk. 4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona. Piec: w temperaturze 200 stopni przez 30-45 min. Ostudzić Krem: 1. Budyń zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Gotowy budyń delikatnie ostudzić 3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Ostudzony krem nakładać
KreatywnePiny