budyń - 12640 przepisów (strona:162/843)

Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 156

Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;) Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice.   Duży talerz "Agawa Gold" Filiżanka "Diament Gold" Ciasto: 4 szkl mąki 4 żółtka(...)łyżka śmietany 20 dag cukru 1 cukier waniliowy kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 0,8l mleka 2 budynie śmietankowe Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru kisiel malinowy ok 30 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić

Smakołyki Asi
Tort urodzinowy dla męża 177

łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanka mąki ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 2 kostki masła Poncz: 0,5 szklanki nalewki wiśniowej 0,5 szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki) 3 galaretki niebieskie 3 opakowania(...)pół.  Biszkopt ciemny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt jasny, tyko z dodajemy kakao kakao, pieczemy przez 20 minut.  Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą.  Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 152

Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń(...)Ostudzić. 2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kisielu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo

Na Ciasteczkowych Papierach
Cuszima 693

łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jaja 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa(...)formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny

Bajeczna Kuchnia
Ciasto metrowiec 159

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem(...)kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie: Oba ciasta pokroić na kromki

Pychotkaaa
Sernik Gotowany Na Ciemnym Kruchym Cieście z Polewą Mocno Czekoladową 160

ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera  2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść(...)Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo dokładnie i starannie wymieszać. Budyń wymieszać z mlekiem i skrobią - mleka powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając.  Gdy ser będzie gorący powoli

Pychotkaaa
Metrowiec 136

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem(...)kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie: Oba ciasta pokroić na kromki

Pychotkaaa
Piernikowiec z budyniem 163

szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto i budyń będą(...)zimne ciasto przekroić na 2 blaty dolny posmarować cienką warstwą powideł. Budyń zmiksować z miękkim masłem, taką masę rozsmarować cienko na powidłach, przykryć drugim blatem

Pychotkaaa
Jabłecznik z orzechową kruszonką 166

przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie(...)Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 851

drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć

Mała Cukierenka
Ekstra ciasto z jabłkami z swojskim budyniem i ubitą pianą 172

lodówki. Jabłka obierz, ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, podziel na ćwiartki lub mniejsze części, to zależy od Twoich jabłek, powycinaj nasiona. Włącz piekarnik na  180 stopni termo obieg. BUDYŃ - 4 szklanki mleka - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 żółtka(białka nie wyrzucaj) - 2 łyżki masła - 4 łyżki miodu lub cukru  Odlej szklankę mleka(...)szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę poubijaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Najmniejszy kawałek ciasta z zamrażarki

Pasje Jolki
Ciasto wiśniowo-budyniowe 123

słoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności koloru pianki) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g margaryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego sok z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować(...)cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować do zgęstnienia masy. Margarynę utrzeć dodając stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń, a na koniec

MyCookBook.pl
Malinowy ryż z budyniem 188

proszku. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości. (3-4 porcje) 1 woreczek ryżu (100g) 1 łyżka śmietany (czubata) 2-3 łyżeczki cukru malinoweg o (ilość wg gustu) 1 budyń malinowy (bez cukru) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 20g masła 2 łyżki mleka w proszku (płaskie) Dodatkowo: sos malinowy   Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany). Ugotować budyń(...)mleka zagotować a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie mieszać i zagotować. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym a następnie połączyć z budyniem. Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.   Deser przełożyć do miseczek. Można już go bezpośrednio spożywać lub dodatkowo

Di gotuje
Idealna kremówka 188

przygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem : 500 ml mleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy(...)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń i mąkę - mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy razem z pozostałą laską wanilii i dodajemy do przygotowanej masy - mieszamy, a następnie przelewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania budyniu - odstawiamy

Słodkie Przyjemności
ciasto truskawkowe 141

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru Polewa truskawkowa: 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać(...)pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 ) Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać

Darcia w kuchni