budyń - 12640 przepisów (strona:153/843)

Szybki przekładaniec 454

Składniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1 puszka masy krówkowej 1 słoik dżemu z wiśni 1/2 litra śmietany kremówki 10 dag prażonych migdałów 1 paczka krakersów Wykonanie: W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować(...)dotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozkładamy herbatniki. Na herbatniki rozprowadzamy dżem wiśniowy, przykrywamy go warstwą krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na wierzch

kgwjanczewo
Kakaowy, kruchy placek ze śliwkami 157

Ciasto jest pyszne i naprawdę proste do zrobienia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła  2 budynie śmietankowe 1 litr mleka 600 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej przepis stąd Przygotowanie : Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji(...)formujemy z nich kule, zawijamy w osobne  folie aluminiowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta. Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu

Proste Potrawy
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 138

galaretki i delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można dosłodzić wsypując parę łyżek cukru.Odstawiamy w chłodne miejsce - nie mogą zbyt mocno stężeć.   Masa budyniowa: 1/2 l mleka budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki cukru kostka masła sok z cytryny 1 1/2 szkl mleka gotujemy. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką,cukrem(...)żółtkami.Wlewamy na gotujące mleko, gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do schłodzenia. Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową ucieramy masło,dodajemy po trochę budyniu oraz sok z cytryny by masa nie była zbyt mdła. Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne). Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą

Niespełnione zdolności kulinarne
Budyń jęczmienny z karmelizowanymi śliwkami 143

Lubicie budyń? My tak więc od czasu do czasu robię go w wersji domowej. Jesień i zima to idealny czas na tego rodzaju desery a ja lubię usiąść wieczorem z miseczką pysznego budyniu i spałaszować go sobie. Budyń nie musi być zwyczajny i pospolity. Robię czasami budyń z amarantusa , z kaszy jaglanej a dzisiejszy powstał z jęczmiennych płatków i zapewniam

Smaczna Pyza
TARTALETKI Z BUDYNIEM I MALINAMI 74

się pysznymi ciasteczkami.  Moja rada: Nadzienie na tartaletki najlepiej nałożyć przed ich podaniem. Składniki: Przepis na kruche ciasto na tartaletki  znajdziesz tutaj. Dodatkowo: * 350 ml mleka * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki cukru * maliny do dekoracji Wykonanie: w garnuszku zagotować 300 ml mleka z cukrem, w szklance wymieszać budyń w 50 ml mleka, wlać do gotującego się w garnku(...)mleka. Zagotować budyń. Przestudzony budyń nakładać na tartaletki. Udekorować malinami

Zrób to smacznie
Jabłka zapiekane pod budyniem i owsianą kruszonką z lodami 203

Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć. Składniki (na 3- 4 porcje): 4-5 dużych jabłek 100 gram powideł śliwkowych 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki(...)otrębów owsianych 3 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka lody waniliowe do podania Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w podanej ilości mleka. Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Płatki owsiane miksuję w młynku do kawy na mąkę. Zmiksowane płatki, otręby i cukier ugniatam z masłem, tworząc kruszonkę. Przygotowuję

Mango Papaja
najprostsze na świecie kremówki, lub napoleonki bez pieczenia na krakersach :-) 171

każda/y z Was jadł już coś takiego.  Napoleonki, bo o nich mowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy(...)dużą blachę) -1,5 paczki słonych krakersów (można kupić 1 paczkę dużą, i 1 małą) -5szkl mleka -250g margaryny -3/4 szkl cukru -2 cukry waniliowe -2 budynie śmietankowe  -4 żółtka -1 szkl mąki Blaszkę smarujemy margaryną i dno wykładamy krakersami. 4 szkl mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym dajemy do garnka. Całość należy zagotować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto Katarzynka, z piernikami i masą :-) 226

mieszamy. Przygotowujemy 2 takie same blaszki, i dzielimy ciasto na dwie części, i wylewamy do blaszek. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor. MASA: -3 budynie śmietankowe 40g -4 szkl mleka -3/4 szkl cukru pudru -1 margaryna 250 g 3,5 szkl mleka zagotowujemy, zaś budynie i cukier rozpuszczamy w 0,5 szkl mleka. Miksujemy(...)wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy. Budyń studzimy. Następnie margarynę w temp pokojowej ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń.  DODATKI: -2,5 opakowania pierniczków Katarzynki *ja piekłam sama według przepisu z 5 grudnia -archiwum (połowa porcji) - 3,5 czubate łyżki powideł śliwkowych -1 tabliczka czekolady deserowej Teraz przechodzimy do składania ciasta :-) Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
bananowiec na kakaowych herbatnikach bez pieczenia :-) 165

ciasta-warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ -2 paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały) Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę(...)gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy. Wlewamy na gotujące się mleko. Ugotowany budyń studzimy  Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i mikusjemy. Krem mamy gotowy :-) Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładmay na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy. na masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto Afrodyta, z musem truskawkowym i kremem 267

ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej) MUS TRUSKAWKOWY -2 galaretki truskawkowe -500g truskawek (ja używałam mrożonych) -1 szklanka wody KREM -500 ml mleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru -125g margaryny lub masła poncz -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru -5 łyżek spirytusu -0,5 szklanki wody Blaszkę(...)proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka. Tak samo postępujemy z białym biszkoptem Masa 500ml mleka zagotowujemy. Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie z 0,5 szklanki mleka. Gotujemy budyń. DOKŁADNIE STUDZIMY Masło lub margarynę miksujemy na puch,dodajemy budyń.-krem gotowy :-) MUS TRUSKAWKOWY truskawki miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
torcik z pijanymi suszonymi śliwkami 311

pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami: 500 ml mleka 300 g śliwek suszonych 2 żółtka 2 budynie waniliowe 250 g masła w temperaturze pokojowej ok. 120 ml alkoholu wykonanie: Śliwki zalewamy alkoholem i pozostawiamy pod przykrycie przez ok. 12 godz. Następnie odsączamy z nadmiaru alkoholu i kroimy(...)kosteczkę. 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy budynie oraz żółtka, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem. dodatkowo składniki na nasączenie ciast: 70 ml alkoholu

Domowy Smak Jedzenia
Krucha tarta z budyniem i owocami 137

ciasto na weekend :)   150 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   pół opakowania budyniu z prawdziwą wanilią (używam budyniu Amylon) 250 ml mleka łyżka miodu szklanka owoców (np. maliny i truskawki) opcjonalnie eko galaretka pomarańczowa Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier(...)brzegach. Na cieście rozkładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :)   Artykuł Krucha tarta z budyniem

Mienta blog
Ciasto lodowiec 116

owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 1,5 łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić(...)wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę - budyń dodawać w kilku turach do masy maślanej. Po utarciu masę podzielić na dwie

Domowa cukiernia Ewy
ciasto z malinami i galaretką 1305

przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy(...)budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. składniki na wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
malinowa marlena 161

kawą inką składniki: ciasto : 500 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej puszka masy kajmakowej (najlepsza z Gostynia) frużelina malinowa: 250 g malin (mogą być mrożone) łyżeczka cukru łyżeczka żelatyny łyżeczka mąki ziemniaczanej ponadto: odrobina(...)mieszając. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do malin, ugotować kisiel. Odrobinę gorącego sosu malinowego wlać do napęczniałej żelatyny, wymieszać, wlać z powrotem do malin, odstawić do wystudzenia. Budyń i obie mąki rozrobić w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać mleko z mąkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło trzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu

6niebo