wymieszać. Mleko zagotować i powoli wlewać do masy, ciągle mieszać. Całą masę wlać do garnuszka i zagotować, mieszając cały czas. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Można zrobić budyń z baczki, ale to nie to samo Ciasto drożdżowe – drożdże pokruszyć, obsypać mąką ( mąkę wziąć z odważonej mąki do ciasta), solą,łyżeczką cukru, letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia(...)objętość. Wykonanie – ja zrobiłam duże podłużne słodkie bułeczki, ale można zrobić mniejsze będzie wtedy ich więcej i bardziej podzielne. Za pomocą dłoni pobrać porcję ciasta, spłaszczyć i położyć budyń. Zawinąć i położyć stroną sklejenia jako spód bułeczki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30, jeśli zrobicie małe
Kuchnia Pokoleńwspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy z twarogu z budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym (po 40 g każdy – łącznie(...)olej kokosowyni kładziemy porcje ciasta. Smażymy na „średnim ogniu” na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto może. Racuchy z twarogu z budyniem bananowym sprawdzą się w każdej roli. Na obiad, kolację, śniadanie, czy deser. Można je podać dodatkowo z kleksem jogurtu, czy śmietany lub polane miodem, czy nektarem z agawy. Zastępując cukier
mojewypiekiinietylkoBudyń z kaszy jaglanej i banana. Ma gęstą konsystencję i jest dość delikatny w smaku. Dobrze jest dodać do niego np. miód i orzechy lub ulubione owoce. Z przepisu wychodzą cztery średniej wielkości porcje. Wolę tradycyjny budyń, ale ten pomysł jest miłym urozmaiceniem lub sposobem na wykorzystanie nadmiaru kaszy 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 łyżeczki miodu(...)kasza zmięknie i wchłonie mleko. Masę przełożyć do misy blendera wraz z miodem i pokrojonym na mniejsze kawałki bananem. Całość zmiksować na gładką masę. Jeśli wolimy nieco rzadszy budyń, możemy dodać trochę więcej mleka. Budyń przełożyć do miseczek. Polać miodem i posypać orzechami lub migdałami
Bulliomleka (2 szklanki). Jedną szklankę mleka wymieszać na jednolitą masę z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie powoli wlać mieszaninę do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Budyń zagotować ciągle mieszając i wystudzić. Masło utrzeć i zmiksować z zimnym budyniem. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać pokrojonego ananasa oraz kawałki(...)kroku: 1. Ubić białka z cukrem 2. Zmiksować resztę składników i wymieszać z pianą z białek 3. Upiec biszkopt i nasączyć wodą 4. Zrobić budyń 5. Utrzeć masło i dodać budyń 6. Do połowy masy dodać kakao, rodzynki i czekoladę 7. Drugą część połączyć z kawałkami ananasa i orzechów
KuchniaWeDwoje.pldodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, a do niego stopniowo (po 1 łyżce) dodać ostudzony budyń. Na koniec dodać alkohol i wiórki kokosowe. Na blaszce położyć papier do pieczenia(...)lodówki na kilka godzin. Krok po kroku: 1. Wymieszać mąki i żółtka w mleku 2. Rozpuścić cukier w mleku 3. Wlać wymieszany budyń do gotującego się mleka 4. Utrzeć masło 5, Dodać po łyżce budyniu i wlać adwokat 6. Wymieszać łyżką masę i kokosem 7. Wyłożyć formę pierwszą częścią herbatników
KuchniaWeDwoje.pllodówce czy zamrożone, bo dzięki temu jesteśmy przygotowani na nagłą zachciankę czegoś pysznego na słodko czy słono lub na wizytę niezapowiedzianych gości. Do przygotowania tych rogalików użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą, a do posmarowania ciasta czekolady gorzkiej. Ale z powodzeniem sprawdzi się każdy budyń i na przykład czekolada mleczna, jeśli taką akurat macie i lubicie. Mi zależało na przełamaniu(...)podobnie, z tą różnicą, że rogaliki zwijałam z kwadratów, a nie trójkątów, bo zależało mi na tym, by były większe, grubsze, bardziej wyrośnięte :) Składniki: 3 płaty ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny) 350 ml mleka + 1 łyżka 1 tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru 1 żółtko posiekane orzechy włoskie lub inna posypka Sposób przygotowania
Kolorowy Przepisownikcieście, wymyśliłam sernik gotowany. Szybki, prosty i smaczny zarazem. W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy od dyni, wyszedł brązowy. No cóż, ważne że smaczny i że dyniowy. Składniki: ok 600 gram sera(...)mnie zmielony z wiaderka o smaku waniliowym 2 duże jajka 100 g masła 1/2 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku
Życie zaczyna się w kuchniWYMIARY BLACHY: 40*24 CM. Składniki: Około 400 g delicji pomarańczowych, około 200 g herbatników, 5 bananów, 400 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 szklanki mleka, 3 budynie waniliowe, 2 galaretki pomarańczowe. Przygotowanie: Blachę wykładam folią spożywczą, układam delicje, pozostałe dziury wypełniam pokruszonymi herbatnikami. Odlewam szklankę mleka, rozrabiam budynie. Resztę mleka zagotowuję z dodatkiem cukru, przygotowuję budyń, odstawiam(...)ostygnięcia. W międzyczasie rozpuszczam galaretkę (zachowując proporcje podane na opakowaniu). Miękkie masło ucieram wraz z cukrem pudrem, dodaję porcjami przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą
JejKuchniatylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie! Naprawdę polecam ;) Składniki na kruchy spód *: - 160 g mąki pszennej - 30 g kakao - 100 g zimnego masła(...)masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm i schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Składniki na pomarańczowy budyń : -2 duże jajka -2 żółtka -90 g drobnego cukru do wypieków -80 g masła -skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy W niedużej misce metalowej roztrzepać jajka, żółtka i cukier
Calzonella.comzmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu(...)sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor. Krem: W 1/3 mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu
słodki bratekCiasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu(...)cukru szczypta soli na krem: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 300 g masła dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą z nich moczymy w wodzie z budyniem i układamy na dnie żaroodpornego(...)naczynia. Grzyby podsmażamy razem z suszonymi śliwkami, mieszamy z fasolą i kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który
Kryzysowa Książka Kucharskaforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 100 g masła na krem: 4 żółtka 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 300 g masła na wkładkę: 300 g malin (użyłam mrożonych) 2 opakowania galaretki malinowej Przygotować ciasto: wodę(...)piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. Przygotować krem: żółtka wymieszać z mąkami, budyniem, cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione budynie. Ugotować na gęsto i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Krem podzielić na połowę. Galaretki rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka(...)masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną
Ze smakiem i z pasjąalkoholu..Mleczna czekolada przykrywająca całość dopełnia zmysły smaku. Składniki: ciasto: 170 g mąki 5 jajek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru dodatkowo: 400 g śliwek suszonych szklanka wódki 2 tabliczki(...)pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę. * Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta. * Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy
Z Majeczką w kuchni