budyń - 12640 przepisów (strona:144/843)

Budyń rabarbarowy 169

już wspominałam rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i Ciocią u której rósł, a u której ja ciągle przesiadywałam, by bawić się z jej wnuczką. ALE! Budyniu z niego nigdy nie jadłam. Długie czasy nawet bym nie pomyślała, by go w ten sposób wykorzystać. Takim punktem zapalnym była myśl o zrobieniu drożdżówek (które i dziś pojawią się na blogu(...)mieszamy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną. Gdy program wyłączy urządzenie, wlewamy mieszankę przez górny otwór i ponownie uruchamiamy program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy do pucharków, lekko studzimy. Mrożone truskawki wrzucamy do oczyszczonej i suchej misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 180

Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki mleka. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, jajko, mąkę pszenną  i ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty).  Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać. Składniki [CIASTO NA ROLADY]: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej

psgotujemy
ciasto snikers wg s. Anastazji 461

okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 i 1/2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 400 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostały(...)mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe

Domowy Smak Jedzenia
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 134

małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru(...)mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki) 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru Dodatkowo: dżem wiśniowy , białko, lukier WYKONANIE Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  Do miski wsypujemy obie mąki

słodki bratek
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 129

najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta(...)Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie masy: Do rondelka wlewamy większość mleka (pozostawimy pół szklanki), dodajemy do niego cukier i gotujemy. Do reszty mleka dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość szklanki (budyń w proszku z mąką i połową szklanki mleka). Mieszamy szybko

Mania Wypiekania
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 75

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 70g cukru pudru 150g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka olejku o smaku mango budyń 500ml mleka skórka starta z 1 cytryny 3 żółtka 100g cukru pudru 50g mąki pszennej wierzch 50-70g orzeszków piniowych 1 jajko do posmarowania wierzchu cukier puder Wykonanie(...)skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Budyń przełożyć na schłodzone ciasto

Raj dla Podniebienia
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 163

zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze(...)masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej z wyjmowanym spodem, i dokładnie wylepić spód i brzegi. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, aż spód stwardnieje. Domowy budyń Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka. Dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a także to, co po ich wyskrobaniu zostało – skórka uwolni jeszcze dużo aromatu! Zagotować

Magda Kucharzy
Ciasto "Kubuś" 124

mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Budyń kubusiowy: 1 litr soku Kubuś 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ugotować budyń. Pianka: 500 ml śmietany 30% 1 galaretka agrestowa Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną(...)galaretkę - dalej ubijać. Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zajrzyj również tu: 1.  Swojski kopiec kreta 2.  Szybkie i smaczne

My World by Dagmara Rek
Bakaliowa Odyseja 510

150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka(...)piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń

Tradycyjna kuchnia Kasi
KUBANKA 628

SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła, 2 łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.   Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek
CIASTO "OCZY CARYCY KATARZYNY" 165

całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń  śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody   Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia

Mała w garnku miesza
Tarta truskawkowa 201

porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką(...)podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj. 10. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z budyniem. 11. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji

Atlas Smaków
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami 310

cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 szklanka drobnego cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki śmietany 18%   Masa :  1 litr mleka  3   budynie śmietankowe Dr.Oetker  2 łyżki cukru   cukier puder do oprószenia Nadzienie: ½ kg rabarbaru 10 dag malin Skórka otarta z ½ pomarańczy 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób(...)minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa:  Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.  Lekko ostudzić i jeszcze ciepły

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z kremem karpatkowym 798

wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki cukru ewentualnie cukier waniliowy 1/2 litra mleka 250 g masła/ margaryny(...)garnuszka wlać 350 ml mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy, zamieszać do rozpuszczenia i zagotować. Do dużego kubka wlać resztę mleka. Dodać budynie i mąki, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować masę do zgęstnienia, mocno mieszając żeby się nie przypaliła. Odstawić do wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do momentu

Ze smakiem bez glutenu
prosty tort z lentilkami 332

średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru 250 g masła dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu np. z czarnej porzeczki lub malinowego wykonanie(...)mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: opakowanie cukierków lentilek

Domowy Smak Jedzenia