pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem: 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy kostka masła szklanka cukru spirytus Polewa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną(...)pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min. w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usmażyć, odparować , wsypać cukier. Na końcu dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka
Cukiernia Pychotkicukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy + 2 łyżki kakao 2 łyżki ciepłej wody Masa: budyń śmietankowy 500 ml mleka łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru + 180 g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady(...)Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 35-45 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy
Słodka Stronapudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła pokrojonego w kostkę 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1-1,5 kg jabłek cynamon 2 budynie waniliowe 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, spłaszczyć ręką(...)obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. Budynie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, używając jedynie 750 ml mleka. Następnie ułożyć na podpieczonym spodzie pokrojone jabłka i zalać gorącym budyniem. Na budyń należy zetrzeć drugą część ciasta
The Sweet DamselTarta jagodowa z budyniem Przepis na szybką tarte z jagodami i budyniem: - czas przygotowania: 20 minut Składniki: - 200g masła; - 2 szklanki mąki żytniej; - 1 łyżka mąki kokosowej; - 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie); - 1/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu; - szczypta soli; - 1 jajo; - 3 szklanki jagód; - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; - budyń 80g waniliowy. Sposób przygotowania: - mąkę żytnią wsypać(...)tarty ugniatając palcami; - włożyć na chwilę spód do piekarnika i w tym czasie jagody wymieszać z mąką kokosową oraz wiórkami (można bez wiórek) i łyżką ksylitolu/cukru pudru; - ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu - na mleku lub na wodzie lub na napoju ryżowym; - wyjąć z piekarnika spód (powinien lekko się podpiec), następnie wysypujemy całość jagód, na to wlewamy masę budyniową
MintTasteposiedzieć trochę w lodówce, ale na tych 15 minutach wasza praca się kończy Ciasto czekoladowe i to bez pieczenia. A sekret na to ciasto jest jeszcze prostszy: wystarczą herbatniki, budyń czekoladowy no i czekolada. Potrzeba jeszcze kilka innych składników, ale są to rzeczy które zawsze mamy w domu. Ciacho zrobiłam w małej foremce, ale wam polecam od razu przygotować(...)dużej Ciasto czekoladowe bez pieczenia Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm: Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko – 120 g masła – około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze innych
Relaxtimeupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 375 ml mleka 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 budyń waniliowy 250 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, aż powstanie(...)gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. składniki masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa) wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę
Domowy Smak Jedzeniastopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować
O kuchni z uczuciemPOKOJOWEJ! DODATKOWO : 2 jabłka lub inne sezonowe owoce, najlepiej żeby nie były bardzo dojrzałe, kroimy na mniejsze części. KREM : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy masło lub margaryna POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Białka(...)stopni C do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia. WYKONANIE KREMU : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w reszcie mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy równo na ciasto. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki
Pani na deserłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie(...)GALARETKI : Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, pomarańczowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy
Pani na deserpieczenia 3-4 łyżki kakao 2 łyżki powidła, dżemu lub marmolady MASA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy 0,5 opakowania cukru waniliowego kostka masła 200 g POLEWA : 0,5 kostki margaryny lub masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka(...)żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia
Pani na deserpuszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru(...)brzoskwinie. PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ : Wafelki mielimy w blenderze lub młynku. Mieszamy z kremem czekoladowym. ROBIMY BUDYNIOWĄ MASĘ : Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pani na deserJeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze, przepis tutaj . Zapraszam do przetestowania przepisów :) SKŁADNIKI: 3 opakowania herbatników (po 200 g) puszka masy krówkowej (400 g) kakao do posypania mleko do nasączania MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy(...)szklanki mleka 4 łyżki cukru kostka masła 200 g MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietanki 30 % 165 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru GOTUJEMY BUDYŃ: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej
Pani na deserszklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego 400 g 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier(...)stopni C, następnie 180 stopni C kolejne 10 minut). Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Brytfankę z upieczonym biszkoptem upuszczamy z wysokości kolan na podłogę. Odkładamy do wystudzenia. GOTUJEMY BUDYŃ: Mleczko kokosowe oraz 0,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy
Pani na desermiękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych(...)przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki
Malinowo w kuchniMasa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 żółtka 3 całe jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka kakao 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 4 białka 1 pół szklanki cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)czas przygotowania pozostałych składników. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy
Izabelawkuchni