upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 375 ml mleka 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 budyń waniliowy 250 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, aż powstanie(...)gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. składniki masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa) wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę
Domowy Smak Jedzeniastopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować
O kuchni z uczuciemPOKOJOWEJ! DODATKOWO : 2 jabłka lub inne sezonowe owoce, najlepiej żeby nie były bardzo dojrzałe, kroimy na mniejsze części. KREM : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy masło lub margaryna POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Białka(...)stopni C do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia. WYKONANIE KREMU : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w reszcie mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy równo na ciasto. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki
Pani na deserłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem cukru, w pozostałej szklance mieszamy budynie(...)GALARETKI : Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, pomarańczowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy
Pani na deserpieczenia 3-4 łyżki kakao 2 łyżki powidła, dżemu lub marmolady MASA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy 0,5 opakowania cukru waniliowego kostka masła 200 g POLEWA : 0,5 kostki margaryny lub masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka(...)żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia
Pani na deserpuszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru(...)brzoskwinie. PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ : Wafelki mielimy w blenderze lub młynku. Mieszamy z kremem czekoladowym. ROBIMY BUDYNIOWĄ MASĘ : Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pani na deserJeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze, przepis tutaj . Zapraszam do przetestowania przepisów :) SKŁADNIKI: 3 opakowania herbatników (po 200 g) puszka masy krówkowej (400 g) kakao do posypania mleko do nasączania MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy(...)szklanki mleka 4 łyżki cukru kostka masła 200 g MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietanki 30 % 165 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru GOTUJEMY BUDYŃ: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej
Pani na deserszklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego 400 g 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier(...)stopni C, następnie 180 stopni C kolejne 10 minut). Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Brytfankę z upieczonym biszkoptem upuszczamy z wysokości kolan na podłogę. Odkładamy do wystudzenia. GOTUJEMY BUDYŃ: Mleczko kokosowe oraz 0,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy
Pani na desermiękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych(...)przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki
Malinowo w kuchniMasa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 żółtka 3 całe jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka kakao 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 4 białka 1 pół szklanki cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)czas przygotowania pozostałych składników. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy
Izabelawkuchniszkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 2 łyżki mąki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego barwnik spożywczy żółty w proszku 300g masła lub margaryny SPODY MIODOWE 100g masła lub margaryny(...)KREM Litr mleka wlewamy do garnka,dodajemy barwnik i zagotowujemy .W szklance mleka mieszamy resztę składników i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Ma powstać gęsty żółty budyń. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu miksując .I krem gotowy :) PONCZ -składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE TORTU Zaczynamy od biszkoptu,poczujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto: 600 g mąki pszennej typ 450, np. TOTA 2 łyżki cukru 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1,5 szkl mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 300 g świeżych jagód Składniki na kruszonkę: 1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 100 g masła 6 łyżek cukru Wykonanie: Rozczyn. Do mleka pokruszyć drożdże(...)godzinę w ciepłe miejsce. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać na sypką masę. Odstawić w chłodne miejsce. Nadzienie: Jagody opłukać i osuszyć. Szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem. Ugotować jak normalny budyń. Całość. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Blaszkę wylepić ciastem, łącznie z bokami. Do środka wlać jeszcze ciepły budyń, posypać obficie jagodami
Trufelkowołyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką ( patrz FILM ). Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut. Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć(...)najdrobniej (ja użyłam do tego młynka do kawy). 5. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać
Mała CukierenkaWitajcie, budyń to idealna propozycja na jesienne desery. Chyba już wspomniałam, że lubię kokos w każdej postaci? Dlatego też postanowiłam przygotować domowy budyń na mleku kokosowym z kokosem w środku:) Pewnie pomyślicie, że za dużo tego kokosa, ale uwierzcie, że jest idealnie! Sami spróbujcie! Jedna porcja to: 153 kcal(...)oddzielnym naczyniu blendujemy pozostałą część mleka z żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy zblendowaną masę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Budyń przelewamy do pucharków i gotowe! Budyń dobrze smakuje podany z kostką gorzkiej czekolady lub konfiturą domowej roboty:) Smacznego
Health-Fit-Lifewycinania foremką. *na 16 sztuk Składniki: na ciasto: 1 opakowanie mieszanki na biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i zmiksować aż wszystko się połączy. Rozsmarować(...)silikonowej macie do rolad) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić. Okrągłą foremką o średnicy około 8 cm wyciąć kółka. Budynie rozmieszać z cukrem i połową mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, na końcu dodać startą czekoladę. Krem przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia