pieczenia 😊 Składniki (wymiary blaszki to 23/33): biszkopt: jajka 6 szt, cukier 12 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka pszenna 6 łyżek, mąka ziemniaczana 6 łyżek, sól szczypta, masa: budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szt, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier kryształ 2 łyżki, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: maliny 500 g, galaretka czerwona 2 szt, Sposób przygotowania: Jajka(...)biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy z niego papier i umieszczamy go z powrotem w blaszce. Skórkę powstałą podczas pieczenia zawsze ściągam z biszkopta i wylepiam nimi boki blaszki. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby było miękkie
kulinarne odsłony patipapierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C. Warstwa budyniowa: - 1 budyń śmietankowy (40g) - 2 łyżki cukru - puszka mleka kokosowego - 1/3 szklanki wody Do garnka włożyłam gęstą część mleka kokosowego i dolałam wody. Do wody pozostałej(...)puszce wsypałam proszek budyniowy oraz cukier, wszystko wymieszałam. Do gotującego się mleka wlałam zawartość puszki i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń wyłożyłam na podpieczony spód. Owoce: - 950 g śliwek - garść malin - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki umyłam, wydrylowałam i obtoczyłam wraz z malinami w mące ziemniaczanej. Wyłożyłam owoce na budyń kokosowy. Beza: - 5 białek
Receptura smakugrubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich cukru. Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe bez cukru 6 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. 2. Do białek dodajemy po jednym(...)budyniu, miksujemy. Jak budynie połączą się nam już z białkami delikatnie strużką wlewamy olej i mieszamy, ja zrobiłam to na zmniejszonych obrotach. 3. Ubitą pianę z budyniami wykładamy na jabłka. Na pianę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach jakieś 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkicukier 125 gram, margaryna 125 gram, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, aronia 250 ml/słoik, jabłka 2 sztuki/starte, rabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki(...)godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół, na podpieczone ciasto wyłożyć budyń z owocami, piec jeszcze około
W Mojej Kuchni Lubięcukrem wanilinowym. Gdy zawrze zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną masę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać, aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( należy mieszać bardzo energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Budyń będzie bardzo gęsty. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia(...)Miękkie masło utrzeć/zmiksować na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń miksując do połączenia po każdym dodaniu. Nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Powinien powstać gładki, puszysty krem. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć cały krem budyniowo - maślany, wyrównać. Wstawić
Opowieści z piekarnikaTarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń waniliowy bez cukru 500 ml mleka 2 łyżki cukru cukier do posypania śliwek KRUSZONKA : 50 g margaryny
Kulinarne Fantazje Mariolijajka 1 łyżka śmietany MUS JEŻYNOWY: 400 g jeżyn 1/4 szklanki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody zimnej KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka przeźroczysta Winiary 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% WIERZCH: ok 300 g świeżych jeżyn 1 galaretka przeźroczysta Winiary 2 szklanki wody Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać(...)wyłożyć na dwa blaty kruchego ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia. Krem budyniowy. Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę
https:KKuchniaMniamkilkudniowym wyprzedzeniem, a upieczone i wystudzone rurki zamknąć w szczelnym pojemniku. Potem tylko robimy krem, nadziewamy i możemy częstować gości :). Ja do swoich rurek wykonałam krem budyniowo - śmietankowy, czyli budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, delikatny, nie tak ciężki jak krem budyniowo - maślany. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek(...)kuchenną. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać . Postawić na palnik i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jeżeli konsystencja śmietany nie będzie wystarczająco
Opowieści z piekarnikazagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać mieszankę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksowa(...)puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko
Opowieści z piekarnikaSkładniki: ciasto: 300 g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka Przygotowanie: Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką . Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru(...)podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać mąką ). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - z tą różnicą, że rozrabiamy w 400ml mleka. W bułkach formujemy wgłębienia, które napełniamy budyniem. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze
Lena Gotujeciastek kakaowych 50 g masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady gorzkiej 30 dkg jagód 1 łyżka budyniu śmietankowego polewa jagodowa: 1/2 galaretki jagodowej 1 szklanka jagód Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione(...)studzę. Masa serowa: Ser mielę dwukrotnie, przekładam do misy, dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, jogurt, cukier i mieszam mikserem dosłownie chwilę. Wbijam jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części. Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam
wesoła kuchniawypróbowania :) na ciasto parzone : 2 szklanki mąki typ 550 2 szklanki wody 250 g margaryny np: Kasia 1 cukier waniliowy 8 jajek krem: 1l mleka 3 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 łyżka kopiasta mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki masy krówkowej tiramisu 250 g miękkiej margaryny blaszka duża piekarnikowa Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę(...)złoty kolor tak około 25/30 minut, wiadomo jednak że każdy piekarnik piecze inaczej i ten czas należy kontrolować. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń ucieramy z margaryną i masą tiramisu.Gotowy krem wykładamy
Sama słodycz i szczypta chilipomocą noża. Musi powstać tzw kruszonka. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i w oddzielnych woreczkach włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Wykonanie budyniu brzoskwiniowego – brzoskwinie odcedzić. Brzoskwinie przekroić na pół i odłożyć na bok. Do syropu z brzoskwiń dodać tyle wody żeby uzyskać 700 ml płynu. Budynie rozmieszać w małej ilości płynu. Pozostały(...)płyn wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany proszek budyniowy. Cały czas mieszać i gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta – wyjąć ciasto z zamrażalnika. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pokoleńpłatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki advocata, Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, 50g płatków migdałowych, PRZYGOTOWANIE(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wylewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu
Tradycyjna kuchnia KasiBiszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 200 g kostka masła Masa kajmakowa: około 300 g herbatników maślanych 1 puszka masy krówkowej (400-500 g) Pianka śmietanowa(...)st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem
Nastoletnie Wypiekanie