Dawno już nie jadłam budyniu solo, a najczęściej występował jako jeden ze składników ciasta (nawet całkiem niedawno przy okazji przepisu na biszkopt kokosowy z jabłkami ). Mąkę z kasztanów chciałam już dawno wykorzystać w ten sposób i w końcu mi się udało. Budyń kasztanowy bez cukru co prawda nie wyszedł mi tak gęsty, jak ten tradycyjny, ale i tak to fajny(...)pomysł na deser Do tego odrobina śliwkowej konfitury i coś słodkiego na zimowy wieczór gotowe Budyń kasztanowy bez cukru 250 ml dowolnego mleka (u mnie napój owsiany) 25 g mąki kasztanowej 2 łyżki erytrytolu powidła śliwkowe z pomarańczą Około połowę porcji mleka zagotować. W pozostałej części zimnego napoju rozpuścić erytrytol i mąkę tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego
Fitkotmieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru Proszek budyniowy rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (jeśli używacie budyniu z cukrem to oczywiście(...)dodajecie go już do mleka, no chyba że lubicie bardzo słodkie kremy). Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce
Cynamonowe szczęściejajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie(...)ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika. Blaty studzimy. Masa budyniowa: Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałą część stawiamy na ogniu i łączymy z budyniem w momencie zagotowania. Gotujemy mieszając przez ok 1 minutę, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Ciepły, ale nie gorący krem rozsmarowujemy cienką
Kuchnia w czekoladzietaki tort w wersji deluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy oraz wkładkę orzechową można upiec dzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu, ocieplić do temperatury pokojowej. Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej(...)się zagrzeje rozpuścić w nim kawę. Mleko zagotować, zdjąć z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zabulgocze, zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia
Opowieści z piekarnikałyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa: Trzeba przygotować jedną masę podstawową i podzielić ją na pół. • 1 litr mleka • 400 g miękkiego masła • 6 łyżek cukru • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czubate łyżka mąki pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki spirytusu Dodatkowo do masy jasnej: • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować(...)stopni C. 6. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony. 7. Biszkopt odstawić do wystudzenia. 8. Po wystudzeniu przeciąć biszkopt na dwa blaty. 9. Przygotować masę budyniową: szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. 10. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. 11. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i całość doprowadzić do wrzenia. 12. Powstały w ten sposób budyń przykryć
W mojej kuchniszkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką) -200g cukierków Michałki -250g masła lub margaryny(...)kroimy na dwa spody. KREM Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie. Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupuree z dyni pieczonej galaretka dyniowa: 400 g dyni hokkaido 1 szklanka soku z pomarańczy 1 galaretka brzoskwiniowa Winiary 200 ml śmietany 30 % krem budyniowy: 250 g masła 2 budynie waniliowe bez cukru Winiary 4 łyżki cukru 2 żółtka 750 ml mleka 3.2% 110 g herbatników z czekoladą kakao do posypania Pure z dyni: Dynię kroję na kawałki razem(...)dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią. Krem budyniowy: Miękkie masło ucieram na puch. Do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję cukier i zagotowuję. Budynie i żółtka rozrabiam w 250 ml mleka zimnego. Wlewam do gotującego mleka i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z gazu i wierzch budyniu nakrywam folią spożywczą, żeby nie wytworzył się kożuch
wesoła kuchniaoczyszczonej Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składnik(...)jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu
cucinareCzekam na Wasze komentarze i opinie. W zakładce Ciasta znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki, ciasta bez pieczenia, ciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp. Składniki 3 duże opakowania herbatników 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 1,5 puszki kajmaku 600 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 250 g masła 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru(...)płatków migdałowych Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwę herbatników. Mleko wymieszać z budyniami i zagotować budyń stale mieszając, aby się nie przypalił. Wystudzić, a kiedy już będzie zimny utrzeć masło z trzema łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo ugotowany budyń. Masę podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć
O kuchni z uczuciemWiadomo było, że na podwieczorek trzeba zrobić coś słodkiego i najlepiej na różowo. W takiej sytuacji ten przepis sprawdza się idealnie. W sumie to żaden przepis, po prostu herbatniki, budyń i lukier ale tak to wszystkim zasmakowało, że zostało zjedzone lepiej niż niejeden wykwintny wypiek. mała blaszka 23*23 cm Składniki: duża paczka herbatników litr mleka 2 opakowania budyniu(...)łyżki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny kolorowa posypka Foremkę na ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. W szklance mleka rozmieszać budynie, mąkę, żółtka i cukier. Pozostałe mleko zagotować z masłem, wlać rozrobione mleko i ugotować na gęsto. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa: mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: cappuccino 8 łyżeczek, czekolada mleczna 40 g, Sposób(...)Pianę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-40 min. aż piana będzie rumiana i wypieczona. Część mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Budyń przykrywamy folią
kulinarne odsłony patiwymieszać, wsypać galaretkę i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, ewentualnie można dosłodzić, ale moje jabłka były dość słodkie, zostawić do ostygnięcia. MASA BUDYNIOWA : • 900 ml mleka • 3 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 200 g masła W garnuszku zagotować 700 ml mleka, dodać budynie wymieszane w pozostałych 200 ml mleka wraz z cukrem, mieszać, gotowy, gęsty budyń odstawić(...)ostygnięcia. W misce zmiksować masło, aż będzie puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do uzyskania puszystego kremu. PRZYGOTOWANIE : Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki
KUCHNIA POLSKADziś kolejny budyń jaglany :) Tym razem w wersji dwukolorowej, o smaku czekoladowo-waniliowym. Z wyglądu przypomina deser Monte, ale nie użyłam w przepisie orzechów laskowych, więc smakiem jednak nie jest do niego zbyt podobny. Chciałam, żeby warstwa czekoladowa była na spodzie, dlatego troszkę skomplikowałam sobie proces wykonania, ponieważ po zrobieniu kremu czekoladowego blender trzeba umyć i dopiero wtedy miksować(...)warstwę waniliową. Można sobie więc ułatwić pracę i zrobić w odwrotnej kolejności. Budyń wyszedł pyszny, bardzo słodki i pożywny, więc najlepiej zrobić z tego 2 mniejsze porcje deseru. Ja zrobiłam jedną, którą umieściłam w słoiczku o pojemności 250 ml i oczywiście nie dałam radę zjeść go całego na raz ;) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Healthy food explorerproszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku 1/2 – 1 szkl. ajerkoniaku (ja wylałam kilka łyżek i tyle moim zdaniem(...)Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do mąki z masłem i dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Na czas przygotowania jabłek i budyniu wstawiamy ciasto do lodówki. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Pozostały sok oraz wino doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotujemy
Smaki Na Talerzu