budyń - 12640 przepisów (strona:156/843)

Lodowiec 26710

zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej  1,5 szklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżka kakao owoce (ja dodałam truskawki, ale mogą być np. maliny lub jagody ) Galaretki rozpuszczamy(...)wody i odstawiamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem od uzyskania jasnej puszystej masy, następnie dodajemy budyń, mąkę i mleko i całość mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujące się mleko i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego po łyżce budyniu

Cynamonowe szczęście
Tort truskawkowo-kokosowy 163

łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy(...)mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy. Studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem  i dodajemy porcjami zimny budyń. Masa truskawkowa:  Truskawki kroimy na małe kawałki.  Zalewamy wodą, dodajemy cukier  i gotujemy około 5 minut.  W pół szklanki wody mieszamy budyń, wlewamy do truskawek

Pyszności Słodkości
Ciasto oczy carycy. 187

ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju  ( najlepiej rzepakowy) Masa: 1 budyń waniliowy  1 i 2/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru torebka cukru waniliowego 25 dag  margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy(...)Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.  Krem:  Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, a resztę mleka mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy.  Margarynę ucieramy  na puch, stopniowo dodajemy y budyń.  Galaretka  Wodę zagotowujemy  potem łączymy z galaretką. odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Domowy budyń bez mąki i cukru wg koleżanki Ewy 159

Jakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być nie może. I dla takich chwil warto pracować nawet i więcej niż osiem godzin. Bielutki, pachnący wanilią i aksamitny. Kiedy dowiedziałyśmy się z czego jest zrobiony, po prostu nas zatkało... Składniki (dla 4 łakomczuchów(...)lubią się przypalać. Nasza masa powinna być dość rzadka, gdyż po ostygnięciu i tak mocno zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy miąższ z laski wanilii. Miksujemy blenderem na gładko. Nasz budyń z kaszy podajemy lekko przestygnięty - najlepiej smakuje z domowymi dżemami bądź syropami owocowymi. Bajka. Niebo w gębie i inne ochy i achy. Wszystkie byłyśmy zachwycone i najadłyśmy się jak bąki

Kuchnia po mojemu
Ciasto Malinowy Pocałunek 424

łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Mus malinowy: 500g malin świeżych lub mrożonych, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki malinowej, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: kulki śniadaniowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając(...)wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. 3. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słonecznikowiec 148

masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła 1/3 szklanki cukru Słonecznik: 300 g słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z truskawkami Fit (bez pieczenia, wege, bez glutenu) 23202

wspaniale sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów.  Tym razem proponuję zdrową wersję tarty z truskawkami. Prawdziwa tarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same(...)powinny dać ciasto o idealnej konsystencji. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki. Budyń jaglany z nutą kokosową: puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml) 100 g suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 łyżki wiórków kokosowych dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) oraz

maniapieczenia
CIASTO MICHASZEK 179

Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki(...)24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki

słodki bratek
Ciasto bananowe 2321

tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 1 łyżka cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml kremówki(...)stopniach. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń.  Krem śmietankowy: Do zimnej kremówki dodać

Ala piecze i gotuje
CYCKI MURZYNKI 290

wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, rodzynki WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek(...)żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao. Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami

słodki bratek
Trociniak przekładany 319

nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka(...)stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu

Na Ciasteczkowych Papierach
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 302

łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej 350g masła w temperaturze pokojowej 100g wiórków kokosowych 100g płatków migdałowych Wierzch: 100g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka(...)cukru     Krem: 1. Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić

Mała Cukierenka
3 bit ciasto bez pieczenia 150

pozwolić. Może i Wy się skusicie i zrobicie 3 bita. Składniki 400 g ciastek herbatników typu petitki 600 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 puszka kajmaku 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 50 g startej czekolady I Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników(...)Kajmak rozsmarować równo na ciastkach III ciastka IV W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ, a pozostałe zagotować i wlać budyń. Zagotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i łyżkami stopniowo dodawać zimny budyń miksując na gładki krem. V Ciastka VI Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i na koniec dodać żelatynę

O kuchni z uczuciem
Karpatka z kremem bawarskim 175

natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na jakiś czas warto zaszaleć. Ciasto składa się z klasycznego ciasta parzonego oraz kremu bawarskiego czyli kremu składającego się z budyniu i ubitej kremówki. Ciasto jest pyszne, mało słodkie, najlepsze następnego dnia. Składniki na blachę 25 na 35 cm: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąk 4 duże(...)wysokim naczyniu umieścić żółtka, 100 ml mleka, mąkę. Zmiksować na gładką masę np. blenderem. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę żółtkową cały czas mieszając. Gotować do momentu aż budyń zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 1 minutę, do gorącego budyniu dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia, jednak masa nie może stężeć, ani zesztywnieć. W misie miksera umieścić śmietanę

moj przepis na