budyń - 12640 przepisów (strona:164/843)

Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką 393

pełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK(...)bułką tartą. Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa,  350 ml mleka zagotowuję,  w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko  i gotuję jak budyń.  Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam

Takie tam pichcenie
Tort cappuccino 378

proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki  1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy(...)ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut. Masa : Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia

Lawendowe Niebo
Lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami 226

Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.  Do ostudzonego budyniu dodajemy

Cukier&Puder
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 214

tabletek STEWII lub fruktoza Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu opakowanie żelatyny 2 szklanki wody STEWIA do smaku jeżeli jabłka są za mało słodkie Masa budyniowa: 2 opakowanie budyniu 3 szklanki mleka 0,5% Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek(...)jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie co mus, a on tak długo zastygał (całą noc), że budyń musiał przeleżeć całą noc w lodówce w garnku i co dziwne zrobił się przez to rzadki! nie wiem co się stało zwłaszcza, że jak wkładałam był bardzo gęsty, dlatego stanowczo odradzam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna napoleonka czekoladowa 158

powstrzymać przed spróbowaniem i jedna napoleonka już była moim śniadaniem (z przepisu wychodzą 4 wypasione ciacha ;) ) Składniki: 8 "kromek" pieczywa chrupkiego żytniego z biedronki 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (jeżeli ktoś woli napoleonki waniliowe to dodajemy budyń waniliowy, ja akurat miałam ochotę na czekoladę, następnym razem zrobię waniliowe ;)) 2 szklanki mleka 0,5% 1 opakowanie (500g) sera(...)chudego białego EMILKA około 25-30 rozkruszonych tabletek STEWII (wg. smaku) 0,5 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy w 1,5 szklanki mleka z dodatkiem około 20 tabletek STEWII kiedy budyń wystygnie dodajemy ser i miksujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy w 0,5 szklanki letniego mleka rozpuszczamy z 5 tabletek STEWII i kakao mleczną mieszankę wylewamy na talerzyk w którym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa 171

dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;)  zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 0,5% stewia wg. smaku(...)niewielką (prostokątną) blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni (ciasto zbytnio nie urośnie, a raczej w ogóle;)) w tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko,że dajemy 1,5 szklanki mleka)  dosładzamy stewią wg. smaku  gotowy budyń miksujemy z serem i ewentualnie znów dosładzamy po 15 minutach wyciągamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartaletki z budyniem i truskawkami 224

stanie 10 minut zdjąć papier wraz z fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa : duży budyń (na 3/4 l mleka) czubata łyżka masła  Budyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy(...)gorącej wodzie. Gdy ostygnie wrzucamy truskawki. Następnie wkładamy do lodówki. Często mieszają, do momentu kiedy galaretka z truskawkami zacznie tężeć. Nie może być płynna bo wtedy spłynie z budyniu

Delicious Titbits
Jabłecznik z budyniem 386

piec.  Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g zimnej margaryny 2 jajka  1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu 4 i 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe) 1,5 kg słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem(...)ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
Rabarbarowe Oczarowanie 263

oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy: 1/2 kg rabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE(...)wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.  4. Masa kakaowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 313

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej) Dodatkowo

Mała Cukierenka
Torcik z pianką bez pieczenia 288

dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze(...)brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka skondensowanego 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: do ozdoby bratki (wierzch można też posypać startą czekoladą)   1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać dwie galaretki

Mała Cukierenka
Makowiec z masą budyniową 247

jajka  łyżki kaszy manny  Na biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru kryształu  pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 1 kostka masła Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji  WYKONANIE. Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy(...)wykładamy masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń. Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę

W kuchennym oknie Ewy
Torcik cytrynowy z musem truskawkowym 334

cukrem. Do jaj powoli wlejcie zagotowany sok. Następnie przelejcie całość do garnka i gotujcie na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawcie do całkowitego wystygnięcia, nie chłódźcie w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową. Zimny budyń cytrynowy zmiksujcie na wysokich obrotach. Musi zmienić się w jasny krem. Do ubitego

kolorowotorcikowo
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 260

pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki(...)mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa  2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek 100 g migdałów ciętych Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka

Niezły Młynek
Tarta z jabłkami i budyniem 219

porze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki  cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier(...)wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć

Piąty grzech główny