budyń - 12640 przepisów (strona:164/843)

orzechowiec z masą na gorąco 206

łyżeczki sody 2 łyżki letniego mleka na orzechy: 125 g masła 300 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło(...)orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
malinowa delicja 111

foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka opakowanie budyniu malinowego łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła 3 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej 2 galaretki malinowe opakowanie delicji o smaku malinowym szklanka malin Przygotować biszkopt: białka ubić(...)będzie puszysta  dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować krem: budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik biszkoptowy z kremem 162

szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka(...)maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).  Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.  Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
składany sernik z bezą i miodem 249

Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości. Miodowe ciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś(...)żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na bezę: 4 białka 3/4 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2574

drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 114

oknem ponuro i deszczowo , najchętniej  chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was  czekoladowe  babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych  kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :)    Składniki : 3  białka klasy M( średniej wielkości(...)kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 2 figi 1 mały budyń waniliowy Winiary 1,5 szklanki mleka   Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem. Mąkę wymieszać z kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 112

100g mąki      100g cukru        masa budyniowa      200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło(...)wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę

Amatorka kuchenna
Jabłecznik z orzechową kruszonką 432

przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie(...)Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Ptysie z kremem budyniowo - nutellowym . 133

Składniki na krem :                       2 budynie waniliowe Winiary                                0,5 l mleka(...)temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy budynie , mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka  , mieszamy tak długo aż zgęstnieje . Budyń odstawiamy do przestygnięcia . Zimny budyń ucieramy z Nutellą. Ptysie przecinamy na pół. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka kokosowa 231

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g wiórek kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżyki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt(...)Krem budyniowo-kokosowy  Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem

Monia miesza i gotuje
Maślana tarta z owocami leśnymi 103

Maślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu(...)cienkim strumieniem na gotujące się mleko, jednocześnie cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około dwie minuty energicznie mieszając. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i mieszamy, aż się rozpuści w budyniu. Odstawiamy krem do całkowitego ostudzenia. Z budyniu zdejmujemy kożuch. Resztę wlewamy na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli

Poezja smaku
Snikers 249

łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego lub  gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że  wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie(...)Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy

W kuchennym oknie Ewy
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 127

Ostatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki(...)wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie by był gęstszy.Zrobić kruszonkę.Swojego przepisu nie podaję gdyż tą którą zrobiłam dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO MAGISTRA 107

ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny:   upiec o połowę mniejszy od pozostałych    Masa budyniowa: 1/2l  mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
CUSZIMA 136

pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka   2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 25 dag masła 3 łyżki cukru kryształu Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.   Masa truskawkowa

Niespełnione zdolności kulinarne