budyń - 12640 przepisów (strona:164/843)

Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 117

oknem ponuro i deszczowo , najchętniej  chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was  czekoladowe  babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych  kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :)    Składniki : 3  białka klasy M( średniej wielkości(...)kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 2 figi 1 mały budyń waniliowy Winiary 1,5 szklanki mleka   Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem. Mąkę wymieszać z kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 115

100g mąki      100g cukru        masa budyniowa      200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło(...)wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę

Amatorka kuchenna
Jabłecznik z orzechową kruszonką 437

przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie(...)Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Ptysie z kremem budyniowo - nutellowym . 136

Składniki na krem :                       2 budynie waniliowe Winiary                                0,5 l mleka(...)temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy budynie , mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka  , mieszamy tak długo aż zgęstnieje . Budyń odstawiamy do przestygnięcia . Zimny budyń ucieramy z Nutellą. Ptysie przecinamy na pół. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka kokosowa 233

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g wiórek kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżyki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt(...)Krem budyniowo-kokosowy  Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem

Monia miesza i gotuje
Maślana tarta z owocami leśnymi 110

Maślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu(...)cienkim strumieniem na gotujące się mleko, jednocześnie cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około dwie minuty energicznie mieszając. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i mieszamy, aż się rozpuści w budyniu. Odstawiamy krem do całkowitego ostudzenia. Z budyniu zdejmujemy kożuch. Resztę wlewamy na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli

Poezja smaku
Snikers 254

łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego lub  gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że  wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie(...)Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy

W kuchennym oknie Ewy
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 131

Ostatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki(...)wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie by był gęstszy.Zrobić kruszonkę.Swojego przepisu nie podaję gdyż tą którą zrobiłam dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO MAGISTRA 109

ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny:   upiec o połowę mniejszy od pozostałych    Masa budyniowa: 1/2l  mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
CUSZIMA 138

pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka   2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 25 dag masła 3 łyżki cukru kryształu Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.   Masa truskawkowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Śliwkowo-budyniowa poezja 156

podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa: 500 g śliwek 0,5 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady 2 łyżki mleka(...)gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. 3.        Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu

VioletoweKucharzenie
Fale Dunaju, Łaciaty placek 199

Fale Dunaju z wiśniami <3 Bardzo dziękuję za przepis i ściskam ogromnie. A ciasto polecam bardzo mocno: tradycyjne, pyszne z dużą ilością wisienek i pysznym kremem na bazie budyniu :) Pyszności! Składniki: (na 12 porcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około 50 g 30-40 g masła Dodatkowo potrzebne będą: margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto

KreatywnePiny
Czekoladowe babeczki z budyniem 174

CZEKOLADOWE BABECZKI Z BUDYNIEM OD DAWNA MIAŁAM CHĘĆ NA TAKIE BABECZKI,ZROBIŁAM DZISIAJ DLA POCIESZENIA PO POGODZIE KTÓRA JEST ZA OKNEM,I OKAZAŁY SIĘ NAPRAWDĘ PYSZNE,I TRADYCYJNIE PROSTE I NIE DROGIE DO ZROBIENIA TAK WYGLĄDAJĄ PO PRZEKROJENIU.. SKŁADNIKI: 3 JAJKA 10 DAG MĄKI PSZENNEJ 2 DAG (20G) MĄKI ZIEMNIACZANEJ 10 DAG CUKRU 10 DAG MARGARYNY 10 DAG CZEKOLADY(...)GORZKIEJ (LUB 10 DAG SŁODKIEJ I ŁYŻECZKA KAKAO) 3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA BUDYŃ WANILIOWY  300ML MEKA PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ PRZYGOTOWUJEMY WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU TYLKO DAJEMY MNIEJ MLEKA (300 ML) CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W ODROBINIE MLEKA NA  BARDZO MAŁYM OGNIU MIĘKKĄ MARGARYNĘ MIKSUJEMY DODAJĄC PO JEDNYM JAJKU,JAK DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ TO DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI(MĄKI,CUKIER,PROSZEK

Swojskie jedzonko
CYTRYNOWIEC 626

pieczemy biszkopt:białka ubijamy dodajemy po jednym żółtku,cukier,na końcu mąkę z proszkiem i mieszamy już łyżką,pieczemy w 180 stopniach 25-30min wystudzić MASA 1: 4 budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny 2/3 szkl.cukru 3,5 szkl.wody 1 galaretka cytrynowa ugotować budyń na wodzie,do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę i sok z 4 cytryn(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia,margarynę utrzeć z cukrem dodawać po trochę wystudzony budyń ,miksujemy na gładką masę,wykładamy na biszkopt MASA 2: 0,75 litra śmietany 30 %(pół litra +mała) 4 śmietan fixy 3 łyżeczki cukru pudru ubijmy śmietanę i wykładamy na masę budyniową WARSTWA 3: 4 paczki herbatników 1 cytryna cukier puder moczymy herbatniki w herbacie

Swojskie jedzonko
METROWIEC Z KOKOSEM 135

mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy 1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok) sól 6 łyżek ciepłej przygotowanej wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem Nasączenie: herbata (esencja herbaty zaparzona w 200 ml wody z 2 - 3 torebek herbaty(...)kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony

Ciastka - domowe słodkości