stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus 2 łyżki cukru Budyń rozrabiamy w odrobinie mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy . Resztę mleka zagotowujemy i do gotującego się mleka wlewamy(...)budyń z cukrem ,mieszamy do zgęstnienia.Odstawiamy do przestygnięcia . Masło ubijamy z dwoma łyżkami cukru ,dodajemy letni budyń stopniowo , ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Czekoladę roztapiamy w mleku ,mieszamy ,jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę więcej mleka i łyżeczkę mąki ziemniaczanej ,ciepłą masą polewamy ciasto
Ladylaura.margaryny 45 dag mąki pszennej 1,5 łyżka cukru pudru 6 dag drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy(...)jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia: - biszkopt orzechowy, - masa, - ciasto jabłkowe, - masa, - biszkopt orzechowy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówkostki roztopionego masła Ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki tłuszczu Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao ewentualnie 3-4 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijam(...)ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące mleko. Gotowy budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem
Ciasteczkowy Potwórbyło przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Pieczemy biszkopt. W tym celu białka(...)mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Zestawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą delikatnie dociskając do gorącego budyniu, aby podczas stygnięcia nie powstała na wierzchu kożuch. Gotowy budyń również odstawiam do ostygnięcia. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada
Ciasteczkowy Potwórcukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao(...)Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej
Ciasteczkowy PotwórNowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki cukru Masa toffi: 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 łyżeczki kakao Dodatki: 2 listki(...)rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim. Piekę spody biszkoptowe i odstawiam do przestygnięcia. W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę. Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 1 kostka masła 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego Masa śmietankowa: 2 śmietany kremówki 2 zagęstniki typu śmietan-fix Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)octu Wykonanie: Upiec biszkopt. Z mleka odlać pół szklanki, rozrobić w tym budynie, resztę mleka zagotować i ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć
Ciasteczkowy Potwórznalazłam! Zapomniany, na kilka lat odłożony do lamusa, pyszny, zimny lodowiec. Tak oto znów powrócił do łask, dzięki marudzeniu moich pociech. Składniki: 1 litr mleka 4 opakowania budyniu 2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 szklanki mleka w proszku 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: W połowie mleka ugotować(...)budynie roztrzepane z dwoma żółtkami, w pozostałym leku-2 budynie + 2 żółtka. Oba wystudzić. Masło utrzeć z połową cukru, dodając porcjami wystudzony budyń i szklankę mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, biszkopty moczyć w chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch
Ciasteczkowy Potwórcienkie biszkopty: szykujemy po- 3 jajka 6 płaskich łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1 łyżce octu Masa: 2 kostki masła po 250 gram 4 budynie śmietankowe 4 szklanki mleka 1 szklankę cukru pudru 1/2 szklanki gorącego mleka sok z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie: Szykujemy biszkopty: Białka(...)zwijam na gorąco zaczynając od węższego końca. Tak samo szykuję drugi cienki biszkopt, tylko po wyjęciu już nie zwijam, lecz zostawiam do przestygnięcia. Masa: W połowie mleka gotuję dwa budynie. Nakrywam folią zabezpieczając w ten sposób przed powstaniem kożucha na wierzchu. Tak samo gotuję drugie dwa budynie i odstawiam by całkowicie wystygły. Masło ucieram z połową cukru pudru, dodaję
Ciasteczkowy Potwórśmietany Orzechy: 20 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu Masa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki(...)Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło. Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe. Na spód kładę ciasto z sezamem
Ciasteczkowy Potwórkostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Dżem: 1/2 słoika dżemu z aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii(...)przez 25 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwie części. Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito i smaruję oba przekrojone ciasta. Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem
Ciasteczkowy Potwórświetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu; 5-6 łyżek mielonych orzechów; 2-3 łyżki spirytusu; Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy
In my kitchenminut w temperaturze 180 o C w tej samej formie, co ciasto cynamonowe. Składniki na masę: 8 żółtek; 1 op. cukru waniliowego; 3 łyżki mąki pszennej; 1 op. budyniu śmietankowego; 500 ml mleka; 150 g cukru kryształu; 200 - 250 g masła; 4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić(...)mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych; 3 płaty andruta (wafla); Andruty przycinamy odpowiednio
In my kitchenWinne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam ugotowany ciepły (nie gorący!) budyń, lekko rozsmarowałam. Na budyń wyłożyłam umyte i odszypułkowane truskawki, które następnie posypałam kruszonką. Ciasto piekłam około 45 minut w 180st.C. Po upieczeniu ciasto wystudzić
In my kitchenubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut. Składniki na krem: 500 ml mleka; 16 g cukru waniliowego; 5 żółtek; 1 budyń śmietankowy; 3 łyżki cukru; 2 czubate łyżki mąki pszennej; 500 g masła; Wykonanie: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki pszennej i budyniu śmietankowego ugotować budyń i ostudzić do temperatury(...)pokojowej od czasu do czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu
In my kitchen