kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 g masła Masa z żurawiny(...)blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół. Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotujewszystkie zaległości. Dzisiaj publikuję prosty przepis na ciasto bez pieczenia, na dość popularne ciasto 3 bit. Ciasto przygotowuje się z półproduktów, chociaż można pokusić się o przygotowanie własnych ciasteczek, budyniu i kajmaku. Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania! Ciasto 3 Bit Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto(...)pieczenia Składniki ok. 4 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego na 0,5 l mleka 400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy starta gorzka czekoladka Przygotowanie 1. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki na ciasto: 2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)cukru. Dodać budyń i ½ szklanki mleka – wszystko zmiksować (fot.1) . Pozostałe mleko zagotować z resztą cuk- ru, dodać przygotowaną masę i gotować do konsystencji budyniu - wystudzić (fot.2) . Zmiksować miękką margarynę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać ¾ porcji wiórek, wymieszać. Na dnie formy ułożyć krakersy (fot.3) , włożyć 1/3 porcji masy i dalej układać na przemian krakersy i masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła
Świat Ciastamąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Składniki na krem: 1 budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki(...)zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ugotować budyń w 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta
Świat Ciastamąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciastaszklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżka WARSTWA MIĘTOWA: – landrynki miętowe – 180 g – woda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana(...)WARSTWA MIĘTOWA: Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ) W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej Masa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru szklanka mleka w proszku budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 125 g masła 2 łyżki masła orzechowego Karmel: 2 łyżki miodu 4 łyżek cukru płaska łyżeczka margaryny odrobina sody 200 g masła orzechowego(...)rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia
Słodka Stronatartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa: 20 g budyniu waniliowego (połowa opakowania) 200 ml mleka 4 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób(...)czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: W ok. 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i ciągle mieszając wlewamy budyń i dalej energicznie mieszamy do zgęstnienia. Całkowicie studzimy. 220 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, a następnie zmieniając obroty
Słodka StronaWarstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną(...)budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy przykrywają folią aluminiową (aby, nie utworzył się "kożuch"). Ostudzony budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło miksujemy na puch
Słodka Stronamigdały, jednak ja ich nie dodałam. Składniki ciasta: 15 dkg masła , 15 dkg mąki pszennej , 5 dkg cukru pudru , 1 żółtko , 2 łyżki zimnej wody . Składniki kremu: 1 budyń waniliowy z cukrem (na pół litra mleka), półtorej szklanki mleka , 3/4 szklanki kremówki , 3 łyżki cukru pudru . dodatkowo: gęsty dżem malinowy , maliny , borówki . Przygotowanie ciasta: Schłodzone masło posiekać(...)widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Ciasto wystudzić. Przygotowanie masy: Budyń ugotować i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem.. Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce
Codzienna kuchnia niecodziennajajka 1 puszka masy kajmakowej 220 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny Kasi 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier Wanilinowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu Wykonanie ciasta : Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto(...)odstawić do lodówki na 15 minut. Masa budyniowa: Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem z 3 łyżkami margaryny . Masz orzechowa : Margarynę rozpuścić z cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać . Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilijajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru wierzch: 660 ml smietany kremówki cukier puder(...)ubicia śmietany opakowanie wiórek kokosowych Wykonanie: ciasto: Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną
Z Majeczką w kuchniSmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej(...)starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić
Mała Cukierenkadawna chodziła za mną szarlotka z budyniem. Postanowiłam skorzystać z przepisu Siostry Anastazji. W oryginale masa budyniowa była zrobiona z gotowego budyniu. Ja jednak wykorzystałam przepis z innego ciasta i przygotowałam swój własny. Szarlotka wyszła obłędna. Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić. Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam(...)miseczce z mąkami i żółtkami. Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia. Gorącym budyniem zalać równomiernie jabłka. Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez
Sto kolorów kuchniSmakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :) SKŁADNIKI: SPÓD CIASTA: 20 herbatników WARSTWA KUBUSIOWA: 1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko) 150 g masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta(...)Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę
Serce zamknięte w formie pyszności