Składniki: 6 jaj 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej(...)pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń mieszamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy
kgwjanczewopół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię(...)dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość
Mania Wypiekaniachcących ciekawie udekorować wielkanocny stół dla chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki: 4 sztuki jajek czekoladowych (np. Kinder, u mnie jajka czekoladowe z Biedronki) budyń waniliowy/śmietankowy 8 połówek brzoskwiń z syropu Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Jajka przepołowić za pomocą noża lub nożyka tapicerskiego. Należy zrobić to delikatnie by nie połamać jajka(...)Brzoskwinie odsączyć z syropu a następnie za pomocą kieliszka wyciąć z nich "żółtko". Korpusy czekoladowe napełnić zimnym budyniem i nałożyć na niego brzoskwinię. Zamiast budyniu można użyć serka waniliowego, serka mascarpone z bitą śmietaną, samego mascarpone. Tak naprawdę to wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Powodzenia
Mania Wypiekaniasklepach, a ja właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nic z niego nie robiłam. Więc szybko nadrobiłam zaległości i upiekłam tarte z rabarbarem. Wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz budyniu i ciasta a do tego wszystkie jest jeszcze kruszonka. W sam raz do kawki. Zresztą przekonajcie się sami. Jeszcze jedna sprawa na blogu „ Ostra na słodko” przeczytałam informację(...)mąki do kruszonki, ¾ szkl. cukru, ¼ szkl. Oleju Kujawskiego, 1 cukier waniliowy, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy, mleko Wykonanie: Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy cukier, olej, cukier waniliowy, jajka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gotujemy budyń
Passion of Cookingpoza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń. Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła(...)jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka Gruszki: - 1 kg gruszek - goździki - kardamon - woda Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat mąkę, potem dodajemy jajka i zaczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając jeszcze cukier puder
Kuchenne Wariacjebiałych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych(...)gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. 4. MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden
Wanilia i Kardamontortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru(...)minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami, gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny
Wanilia i Kardamonłyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ KREM ANANASOWY: 2 szklanki mleka 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać(...)posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem
Wanilia i Kardamonszklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe(...)ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki
Wanilia i Kardamoncukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut, przepis znajdziecie TUTAJ 1. Na suchej patelni prażymy(...)migdały na złoty kolor, studzimy. 2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej
Apetyczna babeczkapełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK(...)bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa, 350 ml mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam
Takie tam pichcenieproszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy(...)ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut. Masa : Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia
Lawendowe NieboDługi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy
Cukier&Pudertabletek STEWII lub fruktoza Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu opakowanie żelatyny 2 szklanki wody STEWIA do smaku jeżeli jabłka są za mało słodkie Masa budyniowa: 2 opakowanie budyniu 3 szklanki mleka 0,5% Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek(...)jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie co mus, a on tak długo zastygał (całą noc), że budyń musiał przeleżeć całą noc w lodówce w garnku i co dziwne zrobił się przez to rzadki! nie wiem co się stało zwłaszcza, że jak wkładałam był bardzo gęsty, dlatego stanowczo odradzam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowstrzymać przed spróbowaniem i jedna napoleonka już była moim śniadaniem (z przepisu wychodzą 4 wypasione ciacha ;) ) Składniki: 8 "kromek" pieczywa chrupkiego żytniego z biedronki 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (jeżeli ktoś woli napoleonki waniliowe to dodajemy budyń waniliowy, ja akurat miałam ochotę na czekoladę, następnym razem zrobię waniliowe ;)) 2 szklanki mleka 0,5% 1 opakowanie (500g) sera(...)chudego białego EMILKA około 25-30 rozkruszonych tabletek STEWII (wg. smaku) 0,5 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy w 1,5 szklanki mleka z dodatkiem około 20 tabletek STEWII kiedy budyń wystygnie dodajemy ser i miksujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy w 0,5 szklanki letniego mleka rozpuszczamy z 5 tabletek STEWII i kakao mleczną mieszankę wylewamy na talerzyk w którym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość