budyń - 12640 przepisów (strona:175/843)

Sernik z krówką 319

jajek - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego, dobrze sprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej(...)miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą. Mąki wymieszaj z budyniem i cukrem waniliowym. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj twaróg oraz mieszankę z mąk, budyniu i cukru waniliowego. Formę 26 lub 28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wylej masę twarogową a na nią połowę masy krówkowej w małymi dawkami. Piecz

Pasje Jolki
Mazurek z masą kawową 129

szklanki mąki, 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mocnej kawy parzonej, 150g masła Dodatkowo: płatki migdałowe, piaski cukrowe, różyczki cukrowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem(...)warkocze, lekko dociskam. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam 100ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszam budyń. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Cycki Murzynki" 310

jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić(...)ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki. Resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika i  ostudzić. Masło

O kuchni z uczuciem
Ciasto cappuccino z wiśniami 369

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Oczy Carycy 401

masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość.  Ciasto jasne:  6 białek  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)  1 łyżka octu  1/3 szklanki oleju  Ciasto ciemne:  6 żółtek  2 jajka  6 łyżek cukru  4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka(...)proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  1/3 szklanki oleju  Krem budyniowy:  1 3/4 szklanki mleka  budyń śmietankowy bez cukru  2 łyżki cukru  1 cukier waniliowy 16g  1 kostka miękkiego masła lub margaryny  Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe  paczka okrągłych biszkoptów 180g  Napar:  1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik Latte 352

tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak.  I masa serowa: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku) 100 ml śmietanki 30% II masa serowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego(...)łyżeczka żelatyny orzechy laskowe kakao starta czekolada tortownica 24 cm Składniki tj. jajka i twaróg muszą mieć pokojową temperaturę. Przygotowujemy I masę serową: Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy kolejno jajka. Na samym końcu wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy. Piekarnik nastawiamy przed rozpoczęciem przygotowywania masy- nagrzewamy do 175 *C (grzanie góra-dół bez termoobiegu

VioletoweKucharzenie
Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem 167

cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 100 g masła 1 łyżka cukru pudru lukier : sok z 1 cytryny około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.  Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Zimny budyń miksujemy z masłem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 161

Idealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne!  Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie(...)budyń waniliowy   (można przygotować z połowy składników) 50 g masła do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekane orzechy włoskie Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą

Ugotować
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 114

łyżki śmietany 18% 1,2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość(...)minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta

VioletoweKucharzenie
Orzechowe z brzoskwiniami 137

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody  Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka mąki  2 żółtka 4 łyżki masła Blaszka tradycyjna duża  Wykonanie : Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać(...)blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła . 2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek orzechowy 151

lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 kostka margaryny lub masła 10 dkg orzechów ( jeżeli ktoś nie chce nie są one konieczne) Orzechy zmielić i sparzyć(...)gorącym mlekiem ( ¼ szklanki). Do 1 szklanki mleka dodać budyń, żółtka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać ( można mikserem). Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane mleko z cukrem, budyniem, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze

kuchcikownia
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 370

Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml mleka Biszkopt- wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy(...)następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu zagotowujemy, bez dodatku cukru. Po zagotowaniu wlewamy budyniową zawiesinę i mieszamy. Gotową masę wynosimy w chłodne miejsce

Smakowy Raj
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 140

Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao(...)Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie wylepiamy nią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę

Smakowy Raj
Budyń waniliowy 211

Dziś przepis na budyń o pysznym, waniliowym smaku oraz idealnej konsystencji :) Domowy budyń smakuje najlepiej, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z torebki. Jednak ten domowy jest o niebo lepszy :)   Składniki: (na 2 porcje) -500 ml mleka -1 żółtko -1 łyżeczka masła -1 łyżka mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2-3 łyżki cukru aromatyzowanego(...)Można też dodać kroplę aromatu waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z żółtkiem i mąką, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-5 minut. Gotowy budyń przelewamy do salaterek lub pucharków, dodając na wierzch łyżeczkę ulubionego dżemu. Podajemy na ciepło. Smacznego

KasiekGotuje
Mini tarta z truskawkami 114

znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim!   Składniki   na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżki(...)cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich, ale jak posiadacie metalowe na babeczki to są w sam raz) i dać do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto nakłuć widelcem

pink envelope