budyń - 12640 przepisów (strona:175/843)

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 122

łyżki śmietany 18% 1,2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość(...)minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta

VioletoweKucharzenie
Orzechowe z brzoskwiniami 143

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody  Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka mąki  2 żółtka 4 łyżki masła Blaszka tradycyjna duża  Wykonanie : Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać(...)blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła . 2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek orzechowy 178

lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 kostka margaryny lub masła 10 dkg orzechów ( jeżeli ktoś nie chce nie są one konieczne) Orzechy zmielić i sparzyć(...)gorącym mlekiem ( ¼ szklanki). Do 1 szklanki mleka dodać budyń, żółtka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać ( można mikserem). Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane mleko z cukrem, budyniem, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze

kuchcikownia
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 378

Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml mleka Biszkopt- wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy(...)następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu zagotowujemy, bez dodatku cukru. Po zagotowaniu wlewamy budyniową zawiesinę i mieszamy. Gotową masę wynosimy w chłodne miejsce

Smakowy Raj
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 145

Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao(...)Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie wylepiamy nią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę

Smakowy Raj
Budyń waniliowy 217

Dziś przepis na budyń o pysznym, waniliowym smaku oraz idealnej konsystencji :) Domowy budyń smakuje najlepiej, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z torebki. Jednak ten domowy jest o niebo lepszy :)   Składniki: (na 2 porcje) -500 ml mleka -1 żółtko -1 łyżeczka masła -1 łyżka mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2-3 łyżki cukru aromatyzowanego(...)Można też dodać kroplę aromatu waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z żółtkiem i mąką, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-5 minut. Gotowy budyń przelewamy do salaterek lub pucharków, dodając na wierzch łyżeczkę ulubionego dżemu. Podajemy na ciepło. Smacznego

KasiekGotuje
Mini tarta z truskawkami 119

znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim!   Składniki   na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżki(...)cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich, ale jak posiadacie metalowe na babeczki to są w sam raz) i dać do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto nakłuć widelcem

pink envelope
Wegańskie trifle, Sierpień w hrabstwie Osage i Co się wydarzyło w Madison County 207

light angielskiego trifle . Goście jednogłośnie orzekli, że pyszne, więc polecam z czystym sumieniem:). Składniki: 2 opakowania galaretek truskawkowych (bez żelatyny, np. Cykoria) owoce (świeże lub z puszki) 1 mały budyń waniliowy ulubione mleko pokruszone płatki kukurydziane i/lub prażone płatki owsiane śmietanka słonecznikowa kilka łyżek syropu z buraków cukrowych/daktyli, itp. opcjonalnie: 2-3 łyżki inki czekoladowej prażone płatki migdałowe Przygotuj galaretkę(...)instrukcji na opakowaniu. Na dnie dużego i szerokiego szklanego naczynia ułóż owoce i zalej galaretką. Ugotuj budyń. Gdy galaretka stężeje, wlej warstwę wystudzonego budyniu. Posyp cienką warstwą płatków kukurydzianych i/lub owsianych.  Następnie zblenduj śmietankę słonecznikową z syropem (i inką) i wlej na wierzch deseru. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
100. Ciasto krówkowo budyniowe 400

szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej(...)krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy

Jadło i czytadło
Porzeczkowa Marysieńka 158

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem:  Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze

Jadło i czytadło
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 341

ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!   Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa(...)proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s. Wiśnie zagotować w 1/2 szklance wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować blenderem. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody. Do gotującej masy dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać cukier do smaku

Jadło i czytadło
Ciasto z masą chałwową i bezami 454

jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki cukru, 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 20 dag chałwy, Dodatkowo: 20 dag bezów. gorzka czekolada. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam(...)sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 159

doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem  500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo: 300 g truskawek 300 g rabarbaru(...)folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar  umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac cukrem, wymieszac i odstawić. W międzyczasie przygotować z podanych składników budyń, przestudzić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć

Gosia gotuje
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 361

Nabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami  ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i  wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń(...)mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa śmietanowa 400 ml smietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 5 łyżek mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane

Monia miesza i gotuje
Domowy budyń orzechowy 318

Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie! Po domowym Belriso ( KLIK ) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty(...)niezdrowych produktów, ponieważ w większości przypadków jego bazę stanowi skrobia, niemniej jednak z łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki. Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają

peanutbuttermonster