kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego(...)mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez
Poezja smakuobłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety(...)raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno
Poezja smakuporzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło(...)33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli, 500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać
Z miłości do słodkościpiekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C. Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Krem cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 szkl. wody 0,5 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 0,5 kostki margaryny Odlać trochę wody - do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń
kolorowotorcikowoszklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić(...)płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć. Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić. Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić
Pasja Smakuumiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić w jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki(...)zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę na biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku
Pasja Smakupół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko(...)gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać
Pasja Smakujajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić(...)około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm. Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia
Ala piecze i gotujecukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól szczypta 500 g rabarbaru czerwonego 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 300 ml mleka 2 białka 100 g cukru 100 g kokosu Przygotowanie: Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto(...)Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć
Ala piecze i gotujeNiedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :D Składniki : 0,5 kg mąki pszennej, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 0,25kg cukru, 400 ml mleka, 150 ml oleju, 2 jajka, budyń ( proponuję waniliowy ) Przygotowanie: Gotujemy(...)budyń w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu. Do miski dodaję po kolei wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki
Mechanik w kuchnioryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają(...)użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch
Mia Cucina Sofietakokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru) 750 ml mleka 170 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka rumu/wodki Beza kokosowa: 4 białka(...)papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy
Mia Cucina SofietaPodzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym). W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii(...)gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkościmaku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie waniliowe, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, cukier waniliowy, 200g masła, 125g margaryny. W szklance mleka rozrobić budynie(...)obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową
Z miłości do słodkości