budyń - 12640 przepisów (strona:189/843)

3 Bit - ciasto bez pieczenia 188

Składniki: 500 g herbatników maślanych kakaowych 1 puszka masy kajmakowej (około 400 g) 2 śmietankowe budynie bez cukru 750 ml mleka 200 g masła (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki cukru 600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona) 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny papier do pieczenia Sposób wykonania: Tabliczkę czekolady(...)wierzch smarujemy podgrzanym kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą herbatników. W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mleko z budyniem cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy około 2 minut uzyskując jednolity gęsty budyń. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka

Qchnia po prostu
Słonecznikowiec II 129

łyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)słonecznik, mieszamy szpatułką. Jedną szklankę mleka wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy do połączenia. Na jeden z blatów biszkoptowych wykładamy masę kajmakowo-słonecznikową

Smaki Na Talerzu
Naleśniki bez jajek na budyniu 134

ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody gazowanej większa szczypta soli opakowanie 40 g budyniu o smaku śmietankowym – proszek(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 60 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budyń proszek. Mieszam, odstawiam na pół godziny. Ciasto lubi nieco zgęstnieć, nie zdziwcie się tym. Gdy ciasto zgęstnieje, dolewam olej i w razie potrzeby trochę wody, u mnie wyszło ok. pół do 3/4 szklanki wody. Mieszam dokładnie. Ciasto ma być

Zasmakuj Kuchni
Sernik waniliowy z owocami 125

pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa te zwykłe, nawet(...)Składniki: spód ▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸50 g masła ▸35 g gorzkiej czekolady masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸2 jajka ▸1 budyń waniliowy (u mnie bez cukru) ▸laska wanilii lub aromat waniliowy ▸ok 400 g owoców na wierzch (u mnie borówka i malina) Przygotowanie: 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 119

pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki cukru waniliowego  250 ml mleka  100 g margaryny Plama  Na krem chałwowy :  3 łyżki pasty tahini  100 g margaryny(...)namoczona w minimalnej ilości wody  Dodatkowo :  Cukrowa posypka  świeże truskawki i poziomki  płatki fiołka trójbarwnego  Wykonanie :  1. Margarynę doprowadzamy do temperatury pokojowej. Gotujemy budyń w podanej ilości mleka. Ma być gęsty. Po ugotowaniu przekładamy go do miseczki i nakrywamy wierz folią spożywczą tak by folia stykała się z masą. Zapobiegniemy tym samym tworzenie się

vaniliowoczekoladowa
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 641

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy (słodzony) 300 ml mleka 8 truskawek cukier puder Sposób wykonania: Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zamiast 500 ml należy użyć tylko 300 ml). Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Ciasto francuskie kroimy na 8 kawałków. Krawędzie każdego z nich zawijamy do środka, tak aby uzyskać trochę wyższe brzegi. Ciasto przekładamy(...)dużą blachę przykrytą papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka nakładamy budyń oraz przekrojone na pół truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20-30 minut (do momentu aż brzegi ciastek się zarumienią). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Kajmakowa kostka z truskawkami 814

smakowało ;) BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM: 200 g masła 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej MUS TRUSKAWKOWY: 400 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody DODATKI: 2 szklanki śmietanki kremówki(...)szklanki mleka. Do garnka przełożyć masę kajmakową i dolewając pozostałe mleko podgrzewać na małym ogniu. Kiedy kajmak się rozpuści i zagotuje z mlekiem, wlać rozprowadzony proszek budyniowy, Ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Wyłożyć masę na biszkopt, wyrównać

https:KKuchniaMniam
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 174

rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry. Z 400 ml mleka, cukru i proszku(...)budyniowego ugotować budyń i go wystudzić. Ciasto rozłożyć na blacie i podzielić na równej wielkości kwadraty. Od nas zależy, jakieś one będą wielkości - ja zdecydowałam się na nieco mniejsze. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć porcję budyniu a na nią kilka kawałków rabarbaru. Przeciwległe ze sobą brzegi zawinąć. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je rozkłóconym jajkiem

My simple kitchen
Rolada drożdżowa z nadzieniem serowo-budyniowym z truskawkami 139

ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 250 g twarogu 50 g cukru 350 g truskawek Dodatkowo: cukier puder do dekoracji, mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do małej miski wlać ciepłe(...)minut, aż masło się wchłonie, a ciasto stanie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1,5 godziny. W międzyczasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 300 ml mleka. Twaróg dobrze zagnieść widelcem, dodać do budyniu i dobrze wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w małą kostkę

Passions hobbies life
Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką 121

wolę jego delikatniejszą wersję. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Patelnia o średnicy 22 cm)   500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru do budyniu + 1 łyżka na patelnię 1/2 łyżeczki masła  ziarenka z 1/2 laski wanilii    300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem, a w reszcie rozmieszać 1/3 szklanki cukru(...)wlać to z mąką i cukrem. C ałość energicznie mieszając należy zagotować.  Dno patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) równomiernie posypać 1 łyżką cukru, a następnie przelać na nią budyń.  Deser smażyć przez około 7 minut na średniej mocy średniego palnika - aż jego brzegi będą delikatnie rumiane. (Oryginalna wersja powinna być smażona 7-10 minut na największej mocy średniego

Di gotuje
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 128

Kruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku(...)kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek… Składniki: Ciasteczka budyniowe: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 180 g masła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie

Oryginalny smak
Smoothie z czekoladowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. 112

Smoothie z czekoladowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Składniki: 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko 4 łyżki mąki z tapioki 2-3 łyżki kakao 2 łyżki miodu lub ksylitolu Przygotowanie: Gruszki kroimy na cienkie paski i karmelizujemy na miodzie na rozgrzanej patelni. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy tapiokę. Dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Pozostałe(...)część. Cały czas mieszamy, gotujące się mleko lubi się przypalić. Gotujemy tak długo, aż otrzymamy odpowiadającą nam konsystencję. Serwujemy smoothie posypane ulubionymi dodatkami np. gorzką czekoladą i borówkami! Smacznego! budyń bezglutenowy Artykuł Smoothie z czekoladowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Pomarańczowiec 217

jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier(...)Masa cytrynowa: 2 szklanki soku z pomarańczy zagotować z cukrem. W pozostałej części soku pomarańczowego rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy pomarańczowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Masło

My sweet a life
Ciasto balowe 184

pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą solonych krakersów. Na krakersy rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć kolejna warstwę krakersów. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić

My sweet a life
Kilimandżaro bez pieczenia 136

ostatnio u mnie na zdjęciach. Może widziałaś? :) Zjedź w dół strony i spójrz jakie wybrałam! :) Potrzebujemy: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, gniazda nasienne(...)garnku zagotowujemy 3/4 mleka z cukrem i kajmakiem. Do reszty dodajemy proszek budyniowy i mąkę, dokładnie mieszamy. Kiedy w mleku dokładnie rozpuści się kajmak i cukier, dolewamy mieszankę budyniu z mąką i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 s. Foremkę o wymiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, na które wylewamy gorący

MamaOskarka