budyń - 12640 przepisów (strona:197/843)

Ciasto krówka 375

ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 40g miodu(...)mąką pszenną i ziemniaczaną - do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty) - do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować - gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto PRZEŁOŻENIE CIASTA  - orzechy włoskie drobno posiekać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 95

Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :)  Składniki: 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 2 opakowania budyniu 10 śliwek różowych 2 łyżki cukru do posypania śliwek   Zimne masło zagniatam z mąką, proszkiem do pieczenia, dwoma łyżkami cukru i trzema żółtkami.  Formuję dwa rulony, pierwszy trochę(...)lodówki.  Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru.  Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli, by śliwki nie zmieniły swojej pozycji. Na warstwie budyniu układam pozostałe połówki śliwek również miąższem w dół

Gotowanie i blogowanie
Bezglutenowy budyń czekoladowy, bez laktozy 84

Budyń czekoladowy Składniki: 2 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao miód Z mleka odlałam pół szklanki, resztę zagotowałam. W połowie szklanki mleka rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i kakao. Do gotującego się mleka dodałam rozmieszaną mąkę z kakao. Dodałam miód. Energicznie mieszając gotowałam budyń ok 1 minuty. Budyń szybko i wspaniale gęstnieje. Następnym razem z dodatkami owocowymi

nietadieta
Omlet budyniowy z czekoladą, mandarynkami i sosem czekoladowym 125

Jeśli lubicie śniadania w wersji delux, z pewnością przypadnie Wam do gustu ta propozycja. Omlet nie zawiera mąki pszennej, zamiast tego znajdziemy w nim budyń, który nadaje waniliowego posmaku. Nawet jeśli jesteście na diecie, nie musicie rezygnować z sosu czekoladowego :) Jest naprawdę przepyszny :) Jako dodatki proponuję mandarynki i migdały :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem(...)homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego   Sos: 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony.  W miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według

Chocolate Muffin Blog
Kokosowe pączki z budyniem 214

był wczoraj, ale pozwoliłam sobie na jeszcze jeden przepis związany właśnie z tym dniem. Takie pączusie były w tym roku u mnie ;) Bardzo kokosowe, lekkie, ze słodkim, również kokosowym budyniem. Do przygotowania tych pączków polecam użyć mleka kokosowego domowej roboty - zaoszczędzimy spoooro pieniędzy. Jak to mama powiedziała moja mama: "przepyszne!" Zatem polecam!     Składniki: (na ok. 35 sztuk(...)wiórkami kokosowymi. Do pozostałego mleka wsypać przesianą mąkę i dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować, aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.   Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny.   Usmażone, jeszcze ciepłe pączki nadziać od spodu budyniem (np. przy pomocy szprycy cukierniczej).  Z wierzchu

Nastoletnie Wypiekanie
Dietetyczna beza budyniowa z kremem kokosowym i posypką z ciemnej czekolady 104

Zapraszam na pyszny deser bezowy w dietetycznej wersji :) Powstał, ponieważ w lodówce znalazłam niewykorzystane białka, a w szufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna(...)pełni dietetyczna :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki jogurtu naturalnego   Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej czekolady, startej Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony

Chocolate Muffin Blog
Przekładaniec cytrynowy 221

podwoić- potrzebne są dwa biszkopty) 3 jajka 1/3 szkl cukru 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe 3/4 szkl soku z cytryny 1 1/4 szkl wody 3/4 szkl cukru 200 g miękkiego masła Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki(...)przez około 20 minut do "suchego patyczka". Wyjąć i przestudzić. W taki sam sposób upiec drugi biszkopt. Krem cytrynowy: Sok, szklankę wody i cukier zagotować. W reszcie wody rozpuścić budynie. Wlać je do gotującej się wody i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. M iękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń cytrynowy i miksować

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkopt czekoladowy z jabłkami 177

Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę jabłkową(...)obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki soku pomarańczowego Biszkopt czekoladowy z jabłkami Wykonanie Zaczynamy, rzecz jasna od biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy.  Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Stopniowo dodajemy suche składniki

Pyza i Surówka
Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi 108

proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 3/4 szkl czekoladowych kulek śniadaniowych Krem agrestowy: 500 g umytego i obranego z końcówek agrestu 250 ml wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 250 g miękkiego masła Krem wiśniowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, 300 g wiśni 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo(...)pieczenia biszkoptów KLIK ) Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w reszcie wody, wlać do zmiksowanego agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać

Nastoletnie Wypiekanie
Miodownik 158

łyżki śmietany Warstwa orzechowa: 250 gram orzechów włoskich (lub ewentualnie orzeszków ziemnych niesolonych) 100g masła 4 łyzki cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 kostki miękkiego masła 4 łyżki cukru Dodatkowo : puszka  gotowej masy krówkowej lub tez takiej przygotowanej samodzielnie wg Tego  Przepisu (KLIK) Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać(...)smażyć ok 2-3 min . Lekko wystudzić. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na 3 blat ciasta i piec ok 15 min . Gdy wszystkie blaty mamy już gotowe przygotowujemy krem. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ( z tym ,że w połowie porcji mleka)\Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć pierwszy blat

Malinowa Kawiarenka
Kora orzechowa z brzoskwiniami 600

wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem budyniowo-brzoskwiniowego: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła   Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu(...)można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty.    Krem budyniowo-brzoskwiniowy: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl wody. Budynie, żółtka i mąki rozpuścić w ¾ szkl wody. Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.   Masło

Nastoletnie Wypiekanie
Rurki z kremem w cukrze 131

proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła ) 250 g gęstej śmietany szczypta soli Krem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania   Wykonanie: Rozgrzewamy(...)ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało oraz szczyptę soli. Ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na czas schodzenia Z 800 ml mleka gotujemy budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Kiedy budyń będzie już gotowy, odstawiamy go aż całkowicie ochłodnie po czym następnie dodajemy do niego masło i miksujemy na puszysty krem na najwyższych obrotach

W Moim Magicznym Domu
Profiteroles- mini ptysie 203

sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną.     Przygotowanie(...)około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   2. Nadzienie: 350 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania

Nastoletnie Wypiekanie
Budyń owsiany bez skrobi 134

Cudowny deser-ratunek dla osób będących na diecie :) Tradycyjny budyń zawiera dodatek mąki ziemniaczanej, która nadaje mu gęstą konsystencję. W internecie można znaleźć przepisy na budynie "fit" z mielonym lnem lub mąką kukurydzianą. Szczerze powiem, że nie przypadły mi do gustu ze względu na konsystencję. Muszę przyznać, że ten spełnia wszystkie moje wymagania. Kremowy, aksamitny, sycący i bardzo wartościowy... budyń

Chocolate Muffin Blog
BUDYŃ DYNIOWY 109

Wieki nie jadłem budyniu. Ostatnio narobiłem ze sporym zapasem dyniowego musu, więc czemu nie dyniowy budyń. Budyniowcy, do dzieła. To jeden z tych smaków jesieni, które na długo pozostają w pamięci…  … Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu