budyń - 12640 przepisów (strona:195/843)

Karpatka 219

zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka, obie mąki, żółtka - wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy bardzo gęsty budyń. Tak powstały budyń przykrywamy folią aluminiową tak by dotykała masy i studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Budyń malinowo-jagodowy 124

Szybka przekąska lub lekka kolacja :) W sumie na śniadanie też się sprawdzi :) Budyń można przygotować także bez wychodzenia z domu. Podam pomysły na obie wersje :) Deser będzie miał piękny kolor, jeśli dodamy do niego sok z malin lub jagód - oczywiście wyciśnięty z owoców! Składniki: 1/2 opakowania budyniu malinowego bez cukru 1/2 szklanki jagód dowolna substancja słodząca np miód, erytrol, ksylitol(...)szklanka mleka Jagody zgnieść łyżką w szklance. Odlać kilka łyżek mleka. Pozostałą część zagotować z miodem. W mniejszej ilości rozmieszać budyń. Dodać do zagotowanego mleka i mieszając, gotować aż do zgęstnienia. Wyłączyć palnik. Dodać jagody i wymieszać. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 695

mleka dodajemy krochmal, cukier, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka dodajemy wcześniej przygotowane mleko z krochmalem i ciągle gotując energicznie mieszamy, aby powstał gęsty budyń. Budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masło roztopi się. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na prawie na sztywno(...)śmietanki dodajemy całkowicie wystudzony budyń i miksujemy ponownie kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem. Napęczniałą żelatynę topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremy, aby zrównać temperaturę. Po tym żelatynę wlewamy do kremu budyniowo-śmietankowego i dokładnie miksujemy przez ok. 30-60 sek. Krem gotowy! Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami 177

pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu czekoladowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g czerwonych porzeczek Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy

https:KKuchniaMniam
Tarta z agrestem i kremem czekoladowym 182

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować(...)Agrest włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę

https:KKuchniaMniam
Ciasto truskawkowa fantazja 152

mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody dżem lub marmolada Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być(...)warstwą dżemu lub marmolady, ułożyć na nim połówki truskawek rozcięciem w dół i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Krem budyniowy: Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić

Passions hobbies life
Deser warstwowy z budyniem, chia, truskawkami i ciastkami czekoladowymi 381

Pyszny, sycący deser i niezbyt słodki - z powodzeniem może zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie. Mamy tu budyń czekoladowy, mleczną warstwę z nasionami chia, zmiksowane truskawki a całości dopełniają pokruszone ciasteczka czekoladowe. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze ciekawie wygląda :) Polecam :) Do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl , od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem(...)SKŁADNIKI:  (na 2 duże porcje porcje) Warstwa I: (od dołu) 4 ciastka (u mnie Hity czekoladowe) Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru Warstwa IV: truskawki cukier do smaku Ewentualnie:  kilka orzechów laskowych pokruszonych w rozdrabniaczu SilverCrest 1. Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszamy i odstawić

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka ryżowa z truskawkami i pianką bezową 165

podwieczorek. Można użyć inne owoce tj. maliny jagody itp Ugotować dwa woreczki ryżu, tak jak pisze na opakowaniu. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem i rozłożyć na dno ugotowany ryż. Budyń ugotować jak pisze na opakowaniu. Budyń lekko przestudzić i dodać roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne owoce rozłożyć na masie budyniowej. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Pokoleń
Budyń wiśniowo - ryżowy 157

Dziś mam dla Was deser, szybki i prosty wg przepisu Olgi Smile. Budyń tak mi się spodobał że teraz często go robię zmieniając tylko owoce. Zamiast owoców wystarczy dodać kakao i będzie budyń czekoladowy. Deser robi się szybko a smakuje wybornie, idealny deser na lato. Można podawać na zimno i ciepło, polecam. Budyń wiśniowo - ryżowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 141

Mąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami. Zanim zaczniesz robić ciacho ugotuj jeden budyń wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Składniki: 50 g drożdży 500 g mąki + 1 łyżka do rozczynu 2 łyżki(...)wyrośnięcia na ok. 2 godziny, lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić

Kocham Czekoladę
Ciasto "(Nie)typowe jabłuszko" 591

łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa   Krem cytrynowy:  1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/2 szkl wody 150 g cukru   1 budyń waniliowy  150 g miękkiego masła     Dodatkowo:  ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych) cynamon do oprószenia     Przygotowanie:   Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance(...)zagotować w garnuszku. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Mieszankę wlać do gotującej się wody z sokiem i cukrem, energicznie mieszając, gotować do zgęstnienia masy. Gdy uzyskamy konsystencje gęstego budyniu, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.   Miękkie masło utrzeć do jasności. Stopniowo, łyżka po łyżka dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 131

Składniki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl(...)mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Inspiracja

Kocham Czekoladę
Trochę inny "3 BIT" bez pieczenia 154

szklanki cukru        ·          4 żółtka        ·          1 budyń waniliowy        ·          ¼ szklanki mąki ziemniaczanej        ·          ¼ szklanki mąki(...)pszennej ¾ l mleka zagotuj z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozpuść mąki, żółtka oraz budyń, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Krem kajmakowy:        ·          400g masy kajmakowej

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 201

minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut. Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby masa ostygła. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z budyniem, ale mieszać delikatnie. Wylać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto rabarbarowy cudak 185

płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać(...)kisielu, po czym wyłączyć palnik. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wlać do kisielu rabarbarowego. Dobrze wymieszać i zostawić, by masa lekko ochłodła i zgęstniała. Pianka budyniowa: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając jednak tylko 450 ml mleka i nie dodając cukru. Zostawić do ostudzenia (najlepiej kilka razy go przemieszać). Masło w temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem

Passions hobbies life