budyń - 12640 przepisów (strona:194/843)

Pyszna karpatka 2444

przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej(...)mąkami i żółtkami. Kiedy mleko będzie się gotować, wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy. Gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia, ale wcześniej nakrywamy folią, aby nie powstał kożuch. Kiedy budyń będzie już zimny, ubijamy masło na biały puch, następnie wciąż ucierając dodawać po łyżce budyń. Gotowy krem rozsmarować na blacie ciasta po czym przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawiamy

Gotuj z Agnes
Kostka orzechowa przekładana nutellą 132

połowy dałam mąki z żółtkami i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek. Mleko z cukrem zagotowałam i do gotującego sie dolałam pozostałe z mąkami. Gotowałam na małym ogniu, aż budyń zgęstniał. Oczywiście należy go co jakiś czas mieszać żeby sie nie przypalił. Budyń odstawiłam do ostudzenia, a zabrałam się za biszkopt orzechowy. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam(...)się połączyły. Masę przelałam do foremki i piekłam 15 minut w 170 stopniach. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło na puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami

Relaxtime
Makowiec mojej babci 1190

gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej  ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka 0,5 kostki masła opcjonalnie odrobina olejku migdałowego Dodatkowo: kokos do posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć(...)puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka

Ze smakiem i z pasją
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2504

przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę(...)Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, s tudzimy. Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy. Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy. BEZA WŁOSKA: Białka ubijamy z solą do momentu

Ostra na Słodko
Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie 216

Chyba to będzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks ;) Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało(...)mąki kokosowej 50 ml mleka Masa serowa: 250 g chudego twarogu 250 g półtłustego twarogu 4 jajka 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie  1 budyń malinowy bez cukru 1 szklanka mleka Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach

FitKot
Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 233

miodu ( u mnie wieloowocowy) 3 szklanki mąki  2 łyżeczki sody oczyszczonej   1 opakowanie dobrej przyprawy piernikowej (polecam Cotany) Krem budyniowy: 2,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego  3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru  Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca polewa czekoladowa(...)szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę . Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować  z 3 łyżkami cukru i na to gotujące mleko wlać  mleko z budyniem . Gotować ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie ciągle miksując dodawać łyżkami wystudzony budyń Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie .  Masło , cukier

Malinowa Kawiarenka
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 292

jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody gazowanej SERNIK DYNIOWY: 750 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej(...)olejem, na którym się smażyła i przełożyć do kielicha blendera. Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę. Przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem i budyniem. Zmiksować do połączenia się składników. Masę serową podzielić na dwie części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec

https:KKuchniaMniam
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 115

będąc z nią w domu sama, to graniczyło by z cudem. Nie wolno za długo przy garach, ona jest najważniejsza no he he :-))). Naleśniki super, delikatne, wyczuwa się smak budyniu, naprawdę fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik . Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym(...)dałam mniej, bo ogólnie ja do naleśników jak mają być na słodko, to cukru nie dodaję w ogóle. Udanego dzionka Wam życzę :-))) Składniki na około 9-10 naleśników: 2 budynie waniliowe (2x40g) 400 ml mleka ok. 130 g mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie

kruche babeczki
Budyń jaglany z syropem z bzu lilaka 151

Bardzo pyszny deser dziś przedstawiam. Budyniu jaglanego reklamować już chyba nie muszę, samo zdrowie i jak wszyscy wiedzą z najzdrowszej kaszy na świecie. Do budyniu dodałam syropu z bzu lilaka ale jeśli takowego nie posiadacie dodawajcie swoje ulubione smaki, będzie ok. Zachęcam jednak aby w maju przyszłego roku taki syrop zrobić koniecznie bo ma jedyny i niepowtarzalny smak i aromat(...)Budyń jaglany z syropem z bzu lilaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka sypana z budyniem. 117

powstało metodą prób i błędów, robiłam kilka i każde inaczej. Każde na swój sposób jest dobre, jednak posiada inne walory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka) kg twardych jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka(...)zwykłego cukru, to też w tej samej ilości. Obrane jabłka ścieramy na mandolinie lub kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem ( ilość według uznania) dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale na litrze mleka. Tortownicę (28 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Na dno wysypujemy 3/4 kruszonki, na nie połowa jabłek, gorący budyń. Znów jabłka

Dieta moja pasja
Drożdżówki z twarogiem 166

twarogiem..w sumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi  stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru(...)masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE   250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka  2 łyżki budyniu waniliowego w proszku [ u mnie malinowy] 2-3 łyżki cukru [ wg własnego smaku]  Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Drożdże rozetrzeć w kubku dosypując 2 łyżki mieszanki mącznej i połowę lekko podgrzanego mleka.Odstawi

Moje domowe kucharzenie
Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami 185

wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.   NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru  Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować na grubość(...)powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować  rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu  lekko oprószyć je pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Budyń jeżynowy 103

Sezon jeżynowy jeszcze trwa a soczyste jeżynki dojrzewają w słońcu. Dziś proponuję domowy budyń z tych bardzo wartościowych i smacznych owoców.  2 szkl. mleka 1 szkl. musu z jeżyn 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej  Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito(...)już słodki więc trzeba spróbować czy taka słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić . W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami. Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Placek węgierski babci Basi 196

trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam do miski Tak samo przesiewam(...)budynie, Wszystkie sypkie przesiane produkty mieszam , Jajka rozdzielam , białka daję do miski miksera, żółtka zaś oddzielnie do miseczki. UWAGA, : pojemnik do którego wkładamy białka musi być suchy , tak samo mieszadła od miksera . Przy rozdzielaniu jajka uważać , żeby nie było ani trochę żółtka ( zdjęcie wyżej ), bo wtedy dobrze nie ubije się piana. żółtka posypać szczyptą soli. Najpierw ubijać same białka

Pysznosci Babci Basi