niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( 20×26) BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku
Ostra na Słodkokilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI : BISZKOPT(...)JASNY: * przepis na blogu KREM : * budyń malinowy – 2 op * cukier – 4 łyżki * mleko – 3/4 l * masło – 170 g DODATKOWO : * jeżyny – 200 g * galaretka ( owoce leśne ) – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu . Kroimy na 2 blaty. KREM : Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę
Ostra na SłodkoBISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko – 1 szt * ananasy z puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty. KREM : Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń. Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy. CAŁOŚC : Przygotowaną
Ostra na Słodkoszkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny(...)papierem i pieczemy ok. 30 min/180C Studzimy. W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia. KREM : W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty
Ostra na Słodkoszkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)kroimy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni. 150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały. W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy. Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę
Ostra na Słodkojeszcze jeden fantastyczny dyniowy przepis! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi fantastycznym kremem dyniowym. Wielbiciele budyniu będą zachwyceni! Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad , albo kolację na ciepło! Obsypne cukrem pudrem albo obsmażone na masełku są rajem dla podniebienia ;) Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl * duże jajko(...)sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta BUDYŃ DYNIOWY: * miąższ z dyni – 300 g * cukier wanilinowy – 2 łyżki * mleko – 2 szkl * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżeczka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka * żółtko -1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Usmażyć średniej wielkości naleśniki. BUDYŃ DYNIOWY: Dynię obrać
Ostra na Słodkosmaku kiwi (lub inna zielona) Masa z kiwi - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym) 7 łyżek cukru 5 kiwi budyń śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto(...)części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy
Słodka Stronawaniliowy galaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym) 7 łyżek cukru 300 g świeżych truskawek budyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy(...)trzy części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Truskawki kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny
Słodka Stronapieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła(...)pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy. Masa Cappuccino: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Słodka Stronawaniliowy Warstwa Kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 4 białka 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Ananasowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasów Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki(...)samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy. Masa Ananasowa: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego
Słodka Stronacukrem zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem. Tak przygotowany budyń wlać do pucharków, a na wierzchu ułożyć po łyżce malin z nalewki. Deser można podawać na zimno lub na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Jest bardzo aromatyczny(...)słodycz budyniu fantastycznie kontrastuje z wytrawnym smakiem i zapachem malin. Kiedy podajemy deser na zimno, jest idealny na upalne dni. Kiedy zaserwujemy go na gorąco, wtedy jest bardzo rozgrzewający, w sam raz na nadchodzącą jesień. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatego, a z przepisu korzystam często i dzięki łaskawości sąsiada, żyję ;) Składniki: 3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów) 1 mleko skondensowane "krówka" 2 budynie śmietankowe 2 opakowania "Śnieżki" 3/4 litra mleka 600 ml. śmietany 30% 2/3 kostki masła 2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki") Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń
Codzienna kuchnia niecodziennazaskakuje prostotą wykonania. Raptem kilka składników, ubić białka, resztę utrzeć, i hop - do piekarnika. Rośnie pięknie, pachnie obłędnie. Smakuje wspaniale - cudownie śmietankowa, bardzo delikatna, nie sucha. Przez dodatek budyni smakuje po prostu wyjątkowo. U mnie polana słodką czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można(...)pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 22 cm) 5 jajek 250 ml śmietany kremówki (38%) 180 g cukru 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady (30%) 50 g ciemnej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzetartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie(...)zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 laseczka wanilii skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 4 łyżki zimnej wody masa serowa: 150 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarmelem Składniki: (na 4 porcje) karmel: 80 g cukru 2 łyżki wody 30 g masła 40 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki soli pudding: 315 ml mleka 75 g budyniu waniliowego (proszek) 75 g serka kremowego 140 ml słodzonego mleka skondensowanego 70 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 1 banan Karmel: Cukier z wodą umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać(...)wymieszać. Powoli wlewać śmietanę, cały czas mieszając (może pryskać). Na końcu dodać sól, wymieszać. Przełożyć sos do szklanego naczynia, ostudzić. Do chwili podania przechowywać w lodówce. Mleko wymieszać z budyniem, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Serek dokładnie wymieszać z mlekiem skondensowanym, żeby nie było grudek. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do serka, połączyć. Partiami dodawać masę
Pożeraczka, czyli raz adobrze