budyń - 12640 przepisów (strona:201/843)

Babka budyniowa 337

Babka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki(...)szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (200g) drobnego cukru 1 szklanka (240 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde opakowanie po 40g) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek - żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy

Smakołyki Bereniki
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 191

wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru(...)wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. W płaskim naczyniu (np. formie na ciasto) układamy stokrotki lub inne jadalne kwiaty i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przyrządzamy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość opakowania. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się wlewamy mieszankę i na najmniejszym ogniu cały czas

Mienta blog
Klasyczna karpatka 349

mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania budyniu 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru Opcjonalnie: cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy(...)piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki

My Culinary Art
Tort egzotyczny 197

Składniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2  łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.  Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy masło. żelatyną zalewamy 0,5 szklanki

Luźna Kuchnia
M... muffiny kakaowe z waniliowym budyniem! 268

czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki: 1 jajko 1/3 szklanki oleju/oliwy z oliwek 1/2 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie:  Nagrzewamy piekarnik do 180'C. W jednej misce łączymy suche składniki. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce i dodajemy je do suchych składników. Ciasto przekładamy(...)papilotek i pieczemy ok. 14-15 minut. (te mniejsze potrzebowały zaledwie 6 minut ;)) Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do mojego dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru waniliowego (można również ekstrakt). W babeczkach robimy otwory i umieszczamy ostudzony budyń. Voilà! Potrzeba czegoś więcej

Kitchens Alphabet
Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 136

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku(...)piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu karmelowego bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 1/2 szklanki oleju Dodatkowo:  Około 500 g brzoskwiń z puszki Ubić

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 317

CIASTO: * mąka – 130 g * cukier – 160 g * margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce(...)delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1151

przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe. Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu! Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl i zrobiłam taką właśnie wersję. Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę(...)SKŁADNIKI: ( 26×30 ) – mleko – 5 szklanek – budyń bananowy z cukrem – 2 op – masło – 200 g – żółtko – 4 szt – cukier – 1 szklanka – mąka – 1 szklanka – aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka – herbatniki – ok. 250 – 300 g – banan – 2 szt – galaretka

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką 610

niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( 20×26) BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku

Ostra na Słodko
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 158

kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI : BISZKOPT(...)JASNY: * przepis na blogu KREM : * budyń malinowy – 2 op * cukier – 4 łyżki * mleko – 3/4 l * masło – 170 g DODATKOWO : * jeżyny – 200 g * galaretka ( owoce leśne ) – 2 op   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu . Kroimy na 2 blaty. KREM : Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 300

BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko – 1 szt * ananasy z puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty. KREM : Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń. Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy. CAŁOŚC : Przygotowaną

Ostra na Słodko
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 292

szkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny(...)papierem i pieczemy ok. 30 min/180C Studzimy. W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia. KREM : W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty

Ostra na Słodko
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 344

szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)kroimy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni. 150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały. W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy. Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę

Ostra na Słodko
NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM 135

jeszcze jeden fantastyczny dyniowy przepis! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi fantastycznym kremem dyniowym. Wielbiciele budyniu będą zachwyceni! Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad , albo kolację na ciepło! Obsypne cukrem pudrem albo obsmażone na masełku są rajem dla podniebienia ;) Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl * duże jajko(...)sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta BUDYŃ DYNIOWY: * miąższ z dyni – 300 g * cukier wanilinowy – 2 łyżki * mleko – 2 szkl * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżeczka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka * żółtko -1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Usmażyć średniej wielkości naleśniki. BUDYŃ DYNIOWY: Dynię obrać

Ostra na Słodko
Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 222

smaku kiwi (lub inna zielona) Masa z kiwi - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym) 7 łyżek cukru 5 kiwi budyń śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto(...)części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy

Słodka Strona