budyń - 12640 przepisów (strona:209/843)

Łaciaty sernik na zimno 101

opakowania potrzebna jest na 0,5l płynu) ok. 3/4kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki tortowej 1 budyń waniliowy 150g masła ok. 150-200g mieszanki drobnych kruchych ciasteczek kilkanaście sztuk herbatników Sposób przygotowania: Brzoskwinie obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka(...)lekko wyrównałam i ciasto wstawiłam do lodówki. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam cukier, mąkę i proszek budyniowy i wlałam do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny zmiksowałam z miękkim masłem i powstały krem wyłożyłam na schłodzony sernik. Na kremie budyniowym ułożyłam kruche ciasteczka. Galaretkę cytrynową rozpuściłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z serem białym i jeżynami 95

cukru 1 jajko 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 5 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 30 dag sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1 jajko 1 szklanka jeżyn Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry(...)być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia. 3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy

Izabelawkuchni
Torcik owocowy na zimno 92

szybki w przygotowaniu, z dowolnymi owocami jagodowymi. I warstwa : 100 g podłużnych biszkoptów, 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych), 250 g jagód, II warstwa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 2 – 3 łyżki cukru, III warstwa: 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych), 250 g jagód, I warstwa : ugotować galaretkę według przepisu, używając 350 ml wody(...)dnie ułożyć biszkopty, każdy biszkopt maczając w galaretce. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami. Wylać galaretkę z jagodami na biszkopty. Odstawić do lodówki. II warstwa : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się

królestwo garów
Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym 86

borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte(...)minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. W tym czasie robimy krem. Do miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną masę żółtkowo budyniową, szybko

Bułka z Chlebem
Kostka porzeczkowa 204

puszystą masę, dodajemy 100 ml mleka i mąkę, miksujemy do połączenia. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzącego wlewamy utarte żółtka, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, nie przestając ucierać dodajemy krem czekoladowy, a następnie po łyżce budyniu. Do gotowego kremu dodajemy pralinę i mieszamy, a następnie wykładamy

Cynamonowe szczęście
Torcik agrestowy na zimno 86

mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas użyjmy inna galaretkę. I warstwa : 100 g herbatników maślanych, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 500 g agrestu, II warstwa : 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 2 – 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny (2 pełne łyżeczki) I warstwa : przygotować galaretkę agrestową używając 350 ml zamiast pół litra. Odstawić do ostygnięcia. Agrest ogolić(...)lekko tężeć, przykryć herbatniki cienką warstwą galaretki. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Agrest wymieszać z pozostałą galaretką i wyłożyć na herbatniki z galaretką. Odstawić do lodówki. II warstwa : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna

królestwo garów
brzoskwiniowe wydmy siostry Anastazji 101

przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x35cm. wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. C składniki na krem: syrop z 1 puszki brzoskwiń 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła w temperaturze pokojowej woda wykonanie: Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle wody aby uzyskać w sumie 600 ml płynu. Ok. 400 ml syropu(...)wymieszanego z wodą zagotowujemy z ok. 2-4 łyżkami cukru (do smaku). W pozostałym dokładnie mieszamy budynie wlewamy do gotującego się syropu. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. dodatkowo: 1 duże opakowanie delicji 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z syropu 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Cappuccino z kokosem 154

pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy (40 g) 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2  łyżeczki kawy cappuccino Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie(...)mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie m asło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Polewa: 100 g czekolady

Cynamonowe szczęście
Ciasto Malaga 146

cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g masła „likier” do kremu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema  +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki   Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy. Budynie(...)gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie: kieliszek wódki + 2 łyżeczki kawy+ 2 łyżeczki cukru zaparzone 100 ml wody mały słoik powideł śliwkowych Wierzch: tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie + ½ powideł 1/3 kremu blat ciasta + nasączenie + powidła krem blat

Domowe ciasta
Budyń z kaszy jaglanej i awokado 78

Kremowy, wegański budyń z kokosową nutką. Awokado nadaje tutaj idealnie kremowej konsystencji, a liście mięty świeżości i lekkości. To świetna propozycja na lekki deser w upalne popołudnia.  Najlepiej smakuje schłodzony.  SKŁADNIKI/ 3 porcje jedna porcja dostarcza średnio: 263 kalorii / 5,5 g białka / 14 g tłuszczu / 28,6 g węgli kasza jaglana - 1 woreczek (100 g) mleczko kokosowe(...)miękkości, dodać mleczko kokosowe i przemieszać. Dodać słodzidło i gotować kilka minut pod przykryciem.  Odstawić na chwilę do przestygnięcia, następnie dodać awokado i miętę, zblendować na gładki budyń.  Pod koniec skropić sokiem z cytryny/limonki. Gotowy budyń podać z ulubionymi owocami.  Szczególnie polecam truskawki i maliny.       Smacznego! 🥑 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook

Kuchnia Ellie
ciasto oczy murzynki 118

mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, przykrywamy budyń folią spożywczą (aby nie zrobił się ciemny kożuch) i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto sernikowe z rabarbarem i kokosową kruszonką 155

wiórków kokosowych, 5 łyżek cukru, Co potrzeba na masę: 500 g sera mielonego w wiaderku, 400 g jogurtu naturalnego kremowego, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru (150 g), 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g), Wykonanie: Do misy robota lub na blat dajemy mąkę, żółtka, zimne masło pokrojone w kawałki, proszek do pieczenia i 5 łyżek cukru, wyrabiamy na plastyczne(...)wyłożoną papierem do pieczenia, nieco ugniatamy. Przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy białka i cukier puder, ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy jogurt, ser, ubijamy do połączenia składników, dodajemy budyń w proszku, ubijamy 2-3 minuty. Masa zrobi się nieco rzadsza. Masę wykładamy na przygotowane ciasto, rozkładamy równomiernie, na to wykładamy rabarbar, troszkę go dociskamy, na wierzch równomiernie dajemy kruszonkę

Bułka z Chlebem
Ciasto góra lodowa 145

BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka 2 żółtka 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem 200 g masła POLEWA: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka 1 1/2 łyżki(...)pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową

Smaki Natalii
Pomarańczowy budyń jaglany 95

kupuję budyniu w torebkach, robię sama w domu, w dodatku jest bezglutenowy! Pomarańczowy budyń jaglany / 2 porcje Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej, najlepiej ekologicznej, nie jest gorzka i nie wymaga płukania pod wodą :) 1 pomarańcza Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka z grubym dnem. Wlewamy mleko. Gotujemy, aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu mieszamy. Ugotowaną kaszę(...)przekładamy do pojemnika blendera, pomarańczę - odkrawamy oba końce, następnie odkrawamy skórkę przy pomocy noża - nie może być białej części, bo budyń będzie gorzki! Miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mleka. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Sernik wyśmienity 89

smaku, więc pozostałam przy naturalnej śmietankowej masie serowej. Sernik wyszedł wyśmienity. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych płatków migdałowych 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 2 żółtka 100g zimnego masła 0,5szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 250g tłustego białego sera(...)280g serka waniliowego homogenizowanego 3 jajka 100g masła 0,5szkl. cukru 1 plaska łyżka kaszy manny 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowanie sernika rozpoczęłam od przygotowania ciasta. Do miski wsypałam mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, zmielone płatki migdałowe i proszek budyniowy. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite

Waniliowe Improwizacje