Ostatnio, praktycznie codziennie, przeglądając Instagrama napotykam na budyń Dominiki Wójciak. Pierwsze nasze spotkanie niezbyt specjalnie utkwiło mi w pamięci, ale już kolejne... nooo jadłam oczami! Zdjęcie było tak apetyczne, że nie sposób było przejść obojętnie. Chciałam go zrobić jeszcze tego samego wieczoru, ale moczenia kaszy nie przyspieszę... Poza tym nie miałam pomarańczy. Więc lipa. Ale nic to! Namoczyłam kaszę(...)muszę zrobić wersję oryginalną, choć koniec końców pomarańcze zwykłe zamieniłam na czerwone i nie dodałam jednej, tylko dwie. I to było to! Delikatny, muślinowy i lekko słodki smak budyniu od razu zdobył moje serce! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia w czekoladziePrzepis na to ciasto znalazłam u Ani, w Jaśminowej kuchni, z kolei Ania wypatrzyła go, u Dorci w kuchni :) Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować. Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam. Zrobiłam z ciekawości i nie żałuję. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince(...)pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego 50 g. płatków migdałów Wykonanie: Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie. Wymieszać. Wsypać
Agusiowe smakołykibudyń może być zdrowy... ? Kasza jaglana jak zapewne wszyscy wiedzą: odkwasza nasz organizm, oczyszcza z toksyn i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Budyń przygotowany na bazie kaszy nie zawiera: sztucznych barwników i aromatów, konserwantów i innych substancji chemicznych typu E... Składniki: porcja dla 2 osób 100g kaszy jaglanej mleko kokosowe z puszki miód lub inne słodzidło(...)inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i zblendować. Następnie małymi porcjami dodawać mleko i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (mleka dodajemy taką ilość, w zależności jaką gęstość budyniu chcemy uzyskać: gęstą lub rzadszą). Mleko przed otwarciem należy dobrze wymieszać, poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie puszką. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewiórków kokosowych. Białka z cukrem ubić na sztywno, wmieszać wiórki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut. Krem budyniowy : - syrop z brzoskwiń w puszce, - budyń waniliowy na 3/4 litra, - 100 g miękkiego masła, - 2-3 łyżki cukru pudru, - 200 g kremówki. Budyń ugotować na syropie brzoskwiniowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem. Kremówkę
Przepisy MikołajaSkładniki: Herbatniki podwójne opakowanie Masa krówkowa puszka Mleko 800 ml Budyń śmietankowy bez cukru 2 Cukier 4 łyżki Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej) 400 ml śmietanki 30% Żelatyna łyżka Woda 30 ml Cukier puder pełna łyżka czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem(...)zagotowanego mleka wlewamy powoli rozdrobiony budyń cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia. ( najlepiej przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Masło zmiksować a następnie łyżka po łyżce dodać schłodzony budyń cały czas miksując. Żelatynę zalać zimną wodę a następnie odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać żelatynę w rondelku. Żelatynę
Kulinarne przygodyTłusty Czwartek przygotowałam odchudzoną wersję pączków – w formie słodkich małych bułeczek. Odchudzoną, ponieważ pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy. Zaczyn: 20 g świeżych drożdży ¼ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki płaskie mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 1 jajko(...)łyżki roztopionego masła Szczypta soli Wypełnienie: 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: cukier puder do posypania W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą, tak aby drożdże ładnie się rozpuściły. Naczynie przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę tortową, wsypujemy cukier i szczyptę soli
VioletoweKucharzenieSkładniki: 6 białek 330g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Składniki na krem: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 1 łyżka żelatyny konfitura z czarnej porzeczki Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet(...)miksować jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 st C z funkcją grzania góra-dół i piec ok 40 minut. Ugotować budyń z 2 żółtkami w 1 szkl mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Na upieczonym placku bezowym rozsmarować
Słodki ZakątekDelikatna,krucha tarta urozmaicona galaretką,budyniem i owocami brzoskwini. Za chwilę walentynki, więc pojawiła się delikatna dekoracja z maleńkich serduszek. Najlepiej przygotować tartę jednego dnia wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Budyń i galaretka stężeją i będzie pyszna. Składniki 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki cukru … Czytaj dalej Tarta(...)budyniem i galaretką
gotuj ze mnącukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ budyń dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i dokładnie mieszamy. Przekładamy go do ok. sześciu małych słoiczków i wstawiamy do lodówki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)pozostałego budyniu i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na wierzch kremu ciemnego. Schładzamy w lodówce i podjemy
Domowy Smak Jedzeniagdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić. Krem: 2 szkl mleka, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować. 1 szkl mleka, obie mąki i żółtka rozbełtać, wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat ciasta włożyć do foremki, w której się piekło, wyłożyć krem
Smakołyki Asiśmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 3 pełne łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 1 szklanka cukru pudru kieliszek wódki (opcjonalnie) beza: 4 białka (1 miarka) szczypta soli 2 miarki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko wykonanie(...)puder. Na koniec wlewam ostudzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę. Wykładam na pierwszy blat ciasta, wyrównuję i przykrywam drugim blatem. W garnku gotuję 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budyń rozmieszany z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając
babka w formiemasła 1 szklanka mąki pszennej 5 jaj Polewa: 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Zacznij przygotowanie deseru od ugotowania budyniu. Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia. W czasie gdy stygnie budyń przygotuj(...)piecz jeszcze 20-25 minut. Gdy ciasto się piecze. Dokończ przygotowanie kremu. W misce wymieszaj 200 g masła, stopniowo dodając do niego przestudzony budyń. Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. W środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub tak jak ja rękawem cukierniczym. Wierzch przykryj górną częścią ciasta
kuron.com.plPieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy 150 g margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń i orzechy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej(...)wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego powidła sernik
Domowe ciastawiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. S tudzimy. Składniki na masę: 6 żółtek budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy 250 g masła ½ szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy(...)gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt dżem z czarnej porzeczki ciasto makowo-kokosowe masa biszkopty obficie namaczane w spirytusie polewa Smacznego
Domowe ciastakilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo: puszk a ananasa w kostkach 1/2 puszki brzoskwi ń 1 banan 1 słoik dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej(...)około 40min, sprawdz ałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowa łam budyń i wystudz iłam . Masło ut arłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców
Na moim talerzu