budyń - 12640 przepisów (strona:208/843)

Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałowymi 100

idealny na podwieczorek. Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 50 dag śliwek 3 łyżki płatków migdałowych cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego sernika(...)Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i dokładnie miksujemy. 2. Do pieczenia: Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół

Izabelawkuchni
Ciasto Słodki Prezes 141

Forma 24 cm X 24 cm 35 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: ·        4 szklanki mleka ·        3 budynie waniliowe bez cukru ·        6 łyżek cukru ·        25 dag margaryny ·        380 g herbatników(...)łyżki cukru pudru ·        Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1.    Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. 2.    Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. 3.    Na dnie tortownicy układamy

Kulinarna Chwila
Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką 134

kroi. Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 l soku pomarańczowego 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki cukru 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej Pianka cytrynowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Pianka pomarańczowa: 1 op. galaretki pomarańczowej 1/2 szkl. mleczka(...)soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową, i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie. Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną

Smaki Na Talerzu
Ciasto "Kruchy Jeżynowiec" 302

dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie) . Jeden blat pozostawiamy bez dżemu.  Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 2 i pół szklanki mleka 8 łyżek cukru 20 dag margaryny do kremów Z mleka i cukru oraz proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy(...)łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Wiórki prażymy z cukrem do zezłocenia. Studzimy WYKONANIE:   blat ciasta kruchego z dżemem 1/3 kremu p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt

Domowe ciasta
Tarta sernikowa z lemon curd 97

jajko Masa serowa 1)       500 g twarogu 2)       100 g cukru 3)       budyń śmietankowy lub waniliowy 4)       1 jajko 5)       aromat cytrynowy Lemon curd 1)       2 jajka(...)kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą 2.    Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 3.     Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi

Na kulinarnym poligonie
Tort malinowy z kremem kokosowym i żelką jagodową 106

kokosowym i żelką jagodową Składniki: Biszkopt: 1)       4 jajka 2)       165 g cukru 3)       budyń malinowy (40g) 4)       pół łyżeczki proszku do pieczenia 5)       2 łyżki liofilizowanych malin (sproszkowanych) Krem kokosowy(...)czekolady mlecznej 3)       100 ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1.          Biszkopt: 1)     Przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sproszkowane liofilizowane maliny. 2)   Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka, dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy aż masa stanie się jasna

Na kulinarnym poligonie
Placki z prażonymi jabłkami 136

Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem albo tak jak my z sokiem malinowym i malinami.                   Placki z jabłkami i budyniem Składniki: 1)       1 ¼ szkl mąki tortowej orkiszowej 2)       2 jajka 3)       budyń śmietankowy(...)przygotowania: 1.        Żółtka oddzielamy od białek. 2.        Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodajemy mleko, żółtka, olej oraz jabłka i cynamon i wszystko miksujemy. 3.        Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej masy z jabłkami

Na kulinarnym poligonie
Ciasto agrestowe 81

Składniki Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 500 g agrestu gorzka czekolada Masa: 1 budyń śmietankowy 200 g masła Instrukcje Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem(...)wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem na wierzch ścieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto serowo-brzoskwniowe 75

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka 250 ml Składniki na masę budyniową: 4 szklanki mleka 1 litr 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na masę serową: 500 g twarogu dwukrotnie mielonego lub (np. z wiaderka) 300 ml śmietany(...)delikatnie miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Masę budyniową

To co lubię - gotuję i polecam
Dwukolorowy sernik – łaciaty. 79

pieczenia Składniki na masę sernikową: 1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka (z dobrym składem) 6 żółtek 200 g masła miękkiego 220 g cukru 1 szklanka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mleka Składniki na polewę czekoladową: 150 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: wiórki(...)kroimy na trzy blaty. masa sernikowa: Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Mąkę i budyń rozprowadzamy w mleku. (odstawiamy) Do garnka przekładamy wcześniej zmielony ser (lub z wiaderka), dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszając, podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu. Kiedy masa serowa zacznie się gotować

To co lubię - gotuję i polecam
Łaciaty sernik na zimno 104

opakowania potrzebna jest na 0,5l płynu) ok. 3/4kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki tortowej 1 budyń waniliowy 150g masła ok. 150-200g mieszanki drobnych kruchych ciasteczek kilkanaście sztuk herbatników Sposób przygotowania: Brzoskwinie obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka(...)lekko wyrównałam i ciasto wstawiłam do lodówki. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam cukier, mąkę i proszek budyniowy i wlałam do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny zmiksowałam z miękkim masłem i powstały krem wyłożyłam na schłodzony sernik. Na kremie budyniowym ułożyłam kruche ciasteczka. Galaretkę cytrynową rozpuściłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z serem białym i jeżynami 97

cukru 1 jajko 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 5 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 30 dag sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1 jajko 1 szklanka jeżyn Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry(...)być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia. 3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy

Izabelawkuchni
Torcik owocowy na zimno 93

szybki w przygotowaniu, z dowolnymi owocami jagodowymi. I warstwa : 100 g podłużnych biszkoptów, 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych), 250 g jagód, II warstwa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 2 – 3 łyżki cukru, III warstwa: 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych), 250 g jagód, I warstwa : ugotować galaretkę według przepisu, używając 350 ml wody(...)dnie ułożyć biszkopty, każdy biszkopt maczając w galaretce. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami. Wylać galaretkę z jagodami na biszkopty. Odstawić do lodówki. II warstwa : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się

królestwo garów
Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym 89

borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte(...)minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. W tym czasie robimy krem. Do miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną masę żółtkowo budyniową, szybko

Bułka z Chlebem
Kostka porzeczkowa 206

puszystą masę, dodajemy 100 ml mleka i mąkę, miksujemy do połączenia. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzącego wlewamy utarte żółtka, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, nie przestając ucierać dodajemy krem czekoladowy, a następnie po łyżce budyniu. Do gotowego kremu dodajemy pralinę i mieszamy, a następnie wykładamy

Cynamonowe szczęście