pieczenia 1 szklanka śmietany Różowa pianka: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe drylowane wiśnie ( mogą być z syropu ) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto(...)przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników. 5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem. 6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anibakaliowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jabłka 25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki) Krem: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1/4 kostki margaryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu(...)minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia. 3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. 4. Przekładamy ciasto: ciasto miodowe warstwa dżemu z czarnej porzeczki połowa kremu budyniowego wkładka bakaliowa połowa kremu budyniowego warstwa
Kuchnia domowa Anipieczenia 6 jajek 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy(...)przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy
Kuchnia domowa Anicałe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiej margaryny Galaretka: 2 galaretki (u mnie wiśniowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia
Kuchnia domowa Anibułką tartą formy. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio ), 1/3 szklanki cukru. Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy(...)odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić. W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie
Z miłości do słodkościzwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych 120 g cukru 3 bialka Nalozenie owocowe: 1 kg owocow 1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy) 2-4 lyzki cukru dodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrej PRZYGOTOWANIE : Suche skladniki na spod ciasta wsypac do miski .Dodac(...)male kawalki wrzucic do szerokiego,plaskiego rondla z 4-ma lyzkami cukru i powoli podgrzewac,az pusci maksymalna ilosc soku .Musimy pilnowac ,zeby sie nie rozgotowal.Przez sitko wsypac budyn i cala mase rownomiernie wymieszac do zgestnienia (mozna wymiesza takze budyn z mala iloscia wody lub odlanym przestudzonym sokiem i polaczyc z rabarbarem).Masa nie powinna byc za gesta.Tu trzeba wyczuc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki mleka Składniki na krem: 1 budyń o smaku waniliowym (na 0,5 l mleka) 200 ml mleka+50 ml 2 łyżki cukru 250 g twarożku Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru(...)blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut budyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru i wlać rozmieszany budyń,mieszając energicznie rózgą.Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 g masła Masa z żurawiny(...)blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół. Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotujewszystkie zaległości. Dzisiaj publikuję prosty przepis na ciasto bez pieczenia, na dość popularne ciasto 3 bit. Ciasto przygotowuje się z półproduktów, chociaż można pokusić się o przygotowanie własnych ciasteczek, budyniu i kajmaku. Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania! Ciasto 3 Bit Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto(...)pieczenia Składniki ok. 4 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego na 0,5 l mleka 400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy starta gorzka czekoladka Przygotowanie 1. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki na ciasto: 2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)cukru. Dodać budyń i ½ szklanki mleka – wszystko zmiksować (fot.1) . Pozostałe mleko zagotować z resztą cuk- ru, dodać przygotowaną masę i gotować do konsystencji budyniu - wystudzić (fot.2) . Zmiksować miękką margarynę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać ¾ porcji wiórek, wymieszać. Na dnie formy ułożyć krakersy (fot.3) , włożyć 1/3 porcji masy i dalej układać na przemian krakersy i masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła
Świat Ciastamąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Składniki na krem: 1 budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki(...)zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ugotować budyń w 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta
Świat Ciastamąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciastaszklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżka WARSTWA MIĘTOWA: – landrynki miętowe – 180 g – woda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana(...)WARSTWA MIĘTOWA: Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ) W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej Masa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru szklanka mleka w proszku budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 125 g masła 2 łyżki masła orzechowego Karmel: 2 łyżki miodu 4 łyżek cukru płaska łyżeczka margaryny odrobina sody 200 g masła orzechowego(...)rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia
Słodka Stronatartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa: 20 g budyniu waniliowego (połowa opakowania) 200 ml mleka 4 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób(...)czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: W ok. 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i ciągle mieszając wlewamy budyń i dalej energicznie mieszamy do zgęstnienia. Całkowicie studzimy. 220 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno, a następnie zmieniając obroty
Słodka Strona