budyń - 12640 przepisów (strona:225/843)

Świąteczny snikers z orzechami i kremem 359

łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa kajmakowa do przełożenia: ½ litra mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy(...)temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy mikserem. Do gotującego mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowa panienka z kremem waniliowym 568

migdały – mieszając delikatnie szpatułką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (24x36cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) na 25 minut. Przygotowujemy domowy budyń. Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i łyżką cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz likier. Miksujemy na gładką masę(...)Wlewamy strużką na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Nakrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie całkowicie zimny, miksujemy miękkie masło na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu – aż do wykończenia. Blat przekrawamy na dwie części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy

Poezja smaku
Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą 117

wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy) 3/4 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka ok. 280 g herbatników kakaowych 2/3 masy krówkowej 50 g płatków migdałowych Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane(...)jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy

Czerwień i błękit
Bananowiec bez pieczenia 1170

tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje, na pewno każdy poprosi o dokładkę. Pychotka Składniki:  duże opakowanie herbatników jasnych duże opakowanie herbatników ciemnych 4 szklanki mleka 120g budyniu śmietankowego 200g masła szklanka cukru 4 banany 150g galaretki pomarańczowej Sposób wykonania: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać(...)masa zgęstnieje. Przykryć i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiej masy. Układać w kolejności: jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, tężejąca galaretka. Wstawić

Cukiernia Pychotki
Przepis na sernik z kroplami rosy 159

zagniatamy, wykładamy blachę ciastem po brzegi.  Składniki masy serowej:  1 kg sera śmietankowego  3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru  2 szklanki mleka  1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 3/4 litra mleka) 2 całe jajka + 4 żółtka zapach pomarańczowy  Przygotowanie:  Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy olej, mleko, ser - wszystko razem ucieramy(...)następnie dodajemy budyń, zapach pomarańczowy, ser ma być puszysty.  Pieczemy około 50 minut w temperaturze 189 C. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 6 jajek + szklanka cukru. Układamy ubitą pianę na wierzchu sernika. Pieczemy około 15-20 minut.  Smacznego

Jak u mamy
Krem cytrynowy-praktyczne porady 122

cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy na bazie budyniu: 750 ml mleka 250 g miękkiego masła 150 g cukru(około 3/4 szklanki) 75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki) 70 g mąki pszennej(5 łyżki) 30 g cukru waniliowego(...)mleka zagotowujemy wraz z oba cukrami. W osobnym kubku mieszamy pozostałe zimne mleko, żółtka, obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do masła partiami wystudzony budyń, sok z cytryn oraz skórkę. Tak przygotowany krem możemy użyć do tortów czy ciast

Ciasta z tradycjami
Budyniowe naleśniki 187

dowolnymi ulubionymi owocami, kropką nad „i” jest dżem truskawkowy-klasyka uwielbiana przez wszystkich, szczególnie tych najmłodszych, ale nie tylko, te naleśniki są całkiem inne niż te zwyczajne, za sprawą budyniu możemy je zrobić mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i możemy zaczynać ucztę! Składniki: Na około(...)sztuk: 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 szklanka mleka 300 ml wody gazowanej mineralnej 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym 20 dag mąki tortowej 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatki: Kremowy serek ze śmietanką Ulubione owoce Słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: Jajka wbić do miski, ubić mikserem na puszysto, wlać mleko oraz wodę, dodać mąkę zmieszaną z budyniami, wlać olej

Wanilia i Kardamon
Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej 824

drugiej części ciasta pieczemy drugi blat. masa budyniowa: Mąki rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mąk i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami budyń.  wierzch: Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Wykonanie: Blat z kruchego ciast smarujemy

Bon appetit mon amie
Sernik 186

Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam  tutaj .Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale  wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła  4 żółtka [białka odłożyć(...)płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  1 szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku  3/4 szkl oliwy z oliwek 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki] 1,5  szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10  białek

Moje domowe kucharzenie
Łaciaty przekładaniec 518

zamrażalnika. Całośc mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Masa: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru  1 masło opakowanie biszkoptów galaretka (u mnie agrestowa) Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka(...)rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
Sernik gotowany na cieście miodowym 820

płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 3/4 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki mleka Sposób przygotowania: Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść.  Ciasto podzielić(...)upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Ser wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta

Cukiernia Pychotki
Placuszki serowe z truskawkami 2874

Przedstawiam propozycję na słodkie śniadanie. Zasmakują nie tylko dzieciom ale i dorosłym. Składniki: - dżem truskawkowy Łowicz - 340 g twarogu półtłustego - 2 małe jajka - 2 łyżki cukru - 2 budynie śmietankowe z cukrem (jeżeli ktoś woli mniej słodkie to budyń bez cukru) - olej Przygotowanie: Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtko. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do jajecznej masy cały(...)czas miksując wsypujemy powoli budynie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i ciasto wykładamy na patelnię formując placuszki. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Podajemy z dżemem truskawkowym. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Kulinarne życie
Zebra kokosowa - bez pieczenia 112

desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować, to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach, gdyż nie wymagają użycia piekarnika. W tym przypadku najdłużej trzeba oczekiwać na ostudzenie budyniu, ale moim zdaniem warto poświęcić chwilę uwagi na ten kokosowy przysmak. Składniki: Na krem kokosowy: 1 litr mleka 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek(...)zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka i przesiane mąki. Powstałą masę przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy o konsystencji budyniu. Wierzch powstałej masy przykryć folia spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec

My sweet a life
Ciasto Makowa panienka 581

tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g maku 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy -1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz 1 budyń truskawkowy z cukrem 450 ml mleka kostka masła   Do nasączenia 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka spirytusu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu lub cukru Do posypania(...)dodajemy partiami do ubitej piany lekko mieszając drewniana łyżką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 C. Gotujemy budyń na mleku. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń i resztę dżemu. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na trzy części . Nasączamy. Na pierwszej części rozsmarujemy

Kasia i jej kobiecy świat
CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I BANANAMI 1094

Składniki podstawowe: 350-400 g herbatników, 4 duże banany,  sok z cytryny, kajmak (510 g). Masa budyniowa: 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!), szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: 500 g śmietany 30%, cukier puder, 2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody). Przygotowanie: Budyń wraz(...)momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch). Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę

JejKuchnia