nadzienie: 1 mała dynia ok. 1,20 kg 2 kwaśne jabłka sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru pudru woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem Sposób wykonania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami i masłem, szybko zagnieść ciasto. Ja to robię w misce i kiedy składniki(...)Kiedy składniki na mus będą już miękkie, dodać sok z cytryny, cukier puder, wymieszać i zblenderować na jednolity mus. Białka roztrzepać ( nie ubija) dodać 2 łyżki budyniu . Na podpieczone ciasto położyć mus dyniowo-jabłkowy, porwać ciasto, które nam zostało i zalać jajkami z budyniem. Piec ok 40 min aż będzie rumiane
pieprzny smaczekognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Należy mieszać bardzo energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń będzie bardzo gęsty. Przykryć go folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie(...)masło utrzeć/zmiksować na puszystą, jaśniejszą masę ( przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć; najlepiej robić to na niższych obrotach miksera, wolnymi ruchami ). Do kremu wlać adwokat i zmiksować do dokładnego połączenia. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
Opowieści z piekarnikapieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Składniki na masę: 200 g. wiórek kokosowych 1 kostka margaryny 4 łyżek cukru 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki tortowej W 1/2 szklanki mleka rozbełtać jajko, budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego mleka wlać(...)łyżki cukru. Chwilę przesmażyć żeby wiórki miały złoty kolor, cały czas mieszając. W misce utrzeć resztę margaryny, dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając. Kolejną łyżkę budyniu dodać dopiero jak poprzednia dokładnie się połączy, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część
Agusiowe smakołykiorzeszków ziemnych solonych SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM: 500 g zmielonego twarogu 1 łyżka cukru 200 g masy krówkowej (kajmaku) 100 g masła 100 g masła orzechowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% garść orzeszków ziemnych solonych Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku. Dodać połamane na kostki czekolady i mieszać(...)dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C i piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić na dwa równe blaty. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem
https:KKuchniaMniamkieliszek rumu, 1 łyżka soku z cytryny, Masa ananasowa: 1 puszka ananasa, 1 szklanka wody, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 łyżka żelatyny, Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100ml Advocaata Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, różowa posypka cukrowa do dekoracji(...)biszkopt. Odstawiam do stężenia. 4. Masa advocatowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam advocat . Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 5. Na masie advocatowej układam
Tradycyjna kuchnia Kasiżółtka 2 łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki(...)upieczeniu wystudzić. Sernik gotowany: Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje. Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać
Wanilia i KardamonMiały być ciastka cynamonowe, miały być zapiekane jabłka z bezą, a jest budyń ;) No cóż, jakoś się nie poskładało :) Warto było jednak wybrać łatwiejszą drogę, bo w rezultacie udało mi się przygotować bardzo smaczny deser. O zaletach domowego budyniu pisałam już we wcześniejszych postach. Największa to szeroka gama smaków. Zamiast cynamonu można dodać wanilię, kawę, czekoladę czy też mleczko kokosowe(...)cynamonem. Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę. Przelać do przygotowanych naczyń. Na jeszcze ciepły budyń zetrzeć na tarce czekoladę
zadanie-gotowanieproszku do pieczenia i octu CIASTO KOKOSOWE: 4 białka 30 dag drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru KREM: puszka ananasa w syropie 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe kostka masła 4 żółtka ORAZ: opakowanie herbatników (200 g) płatki migdałowe do dekoracji POLEWA: zrobiona z połowy porcji, PRZEPIS TU WYKONANIE: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia. KREM: Sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami. Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek) Mleko stawiamy na gaz, gdy się zagotuje wlewamy sok. Ciągle mieszamy żeby się
Pani na deserłyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 150 g chałwy małe bezy - około 100 g 150 ml mocnej kawy 50 ml wódki 2 łyżki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery krążki. Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ucieram miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń, dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję. Składam tort układając
babka w formiekoniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Masa budyniowa: Składniki: 2 budynie śmietankowe kostka margaryny do pieczenia Budynie ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po jednej łyżce budyniu. Dalej ucierać. Masa kawowa: Składniki: 6-7 łyżek kawy
My World by Dagmara RekZapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jajka krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g margaryny cukier puder do posypania(...)wlewamy 1 szkl mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka i zagotowujemy. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i wlewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego (dużego) po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej WYKONANIE : Zaczynamy od ugotowania budyniu: 1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrami. W połowie szklanki mieszamy dokładnie obie mąki. Wlewamy na wrzące mleko, często mieszamy żeby budyń nie przypalił się. Odstawiamy do wystudzenia. ROBIMY CIASTO : Podgrzewamy(...)dół. Tak samo pieczemy drugie ciasto. Najważniejsze: nie wolno nam otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia inaczej ciasto nam opadnie . Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dobrze ucieramy. Krem wykładamy na pierwsze ciasto, przykrywamy drugim. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale kto by aż tyle wytrzymał ;) Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserwymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut do suchego patyczka. GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka zagotowujemy razem z cukrem i kawą. W drugiej części mieszamy obie mąki,wlewamy do mleka. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy(...)chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy. ROBIMY 2 KREM : Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce
Pani na desersera - użyłam twarogu w kostce, można również wykorzystać 1 kg mielonego 2 całe jaja kostka rozpuszczonego masła 250 g szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, jeśli używamy z wiaderka i jest rzadki można dać 2 otarta skórka z cytryny, trochę soku rodzynki PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż ser się zetnie. Wyciągamy i wylewamy piankę ROBIMY PIANKĘ : Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń. Wylewamy na ser i wciskamy owoce. NA KONIEC: Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. wykładamy na wierzch. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka
Pani na desertego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej 600 g 80 g ryżu preparowanego opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g orzeszki ziemne do dekoracji POLEWA(...)suchego patyczka w temp. 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół. ROBIMY MASĘ: Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrami. W pozostałej szklance mieszamy budynie i wlewamy na mleko, ciągle mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Puszkę otwieramy i przekładamy
Pani na deser