budyń - 12640 przepisów (strona:238/843)

Kremówka Na Biszkopcie 182

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )      Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 100 gr masła sok z cytryny 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana(...)stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 155

będzie dość gęsta. Masę budyniową przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło rozkręcamy w misie miksera na puszystą masę, dodajemy do niej po kilka łyżek wystudzonego budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru(...)dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy "małego lenia", możemy wykorzystać  gotowy proszek budyniowy. Gotujemy wówczas budyń w połowie mleka. Tj. na 500ml mleka dajemy 2 proszki budyniowe, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie również przykrywamy go szczelnie folią spożywczą

Smaczne Zdrowe
Ciasto Kilimandżaro 111

cukrem, drugą rozmieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać do niego mleko z żółtkami i gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia (najlepiej jak budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 508

orkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie(...)około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do ostudzenia odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli i 5 łyżkami zimnej wody ubić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z kokosem i mango 139

drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko pół szklanki, jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz budyniu umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką

kulinarne odsłony pati
Ciasto "Pijak" 1080

Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła 4 łyżki wódki ok 200 g herbatników wódka do nasączania herbatników wiórki kokosowe do posypania Polewa(...)Ostudzić. Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną

Smakołyki Asi
Ciasto snickers na herbatnikach 1799

orzeszki ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie. Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm): Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła   Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka(...)herbatnikach Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z masłem już się zagotuje wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną mączną masę i miksujemy w garnku aż składniki dobrze się połączą (garnka

Trzeci talerz
Ciasto "Makowa panienka" 4066

blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)  4 żółtka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g białej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę    Białka ubić na sztywno za szczyptą soli(...)dnie zagotować 300 ml mleka wraz z cukrami i sokiem z cytryny. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać do niego rozpuszczony budyń, ustawić minimalny ogień i ciągle mieszać. Po chwili nie przestając mieszać można zwiększyć ogień. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Przykryć ją folią i odstawić, aż będzie zupełnie zimna.   Miękkie

Simply Food
Słodkie środy - Korzenny sernik gotowany 187

Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)  600 g ciastek korzennych  200 g masła  3/4 szklanki cukru  100 ml mleka  3 budynie śmietankowe bez cukru  4 jajka  3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika)  Polewa : 80 g masła  6 łyżek cukru pudru  5 łyżek mleka(...)łyżki kakao  Dodatkowo :  płatki migdałowe do posypania  Przygotowanie : Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy.  Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą. W garnku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto pijak 260

proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno). Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy

Smaki Na Talerzu
Jabłkowo wiśniowa poezja 171

cały biszkopt zużywam pół szklanki płynu. Na tężejące jabłka wykładamy ciemny biszkopt. Również go nasączamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia jabłek. składniki na krem : -waniliowy budyń na 3/4 l mleka -3 żółtka -200 g masła -kieliszek rumu lub olejek rumowy -odsączone wiśnie -galaretka wiśniowa Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że mieszając(...)mlekiem dodajmy żółtka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pamiętajmy wyciągnąć masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i miękką konsystencję. Kiedy budyń mamy już zimny, dodajemy po łyżce masła i mikserem, najpierw na wolnych obrotach, ubijamy krem. Stopniowo zwiększamy obroty. Na końcu dodajemy kieliszek rumu lub olejek rumowy. Gotowy krem wykładamy na biszkopt ciemny. Układamy na nim dobrze

Kulinarne przemyslenia
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 168

wiaderka bez dodatku masła 3/4 szklanki cukru 15 dag masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać(...)Masy serowe: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy

Czerwień i błękit
Delikatny Sernik 176

masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji waniliowej MASA SEROWA : 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy ) 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 całe jajko 5 jajek (żółtka i białka osobno(...)puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli. 3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już ! 4. Formę 25 x 35 cm smarujemy

Gotowanie...to proste !
Makowe święta 2016 364

Przelewamy do garnuszka zresztą mleka. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mielone migdały. Podgrzewamy, co chwilę mieszając. Kiedy pod powierzchnią zaczną pojawiać się bąble, gotujemy 1-2 min. Budyń przykrywamy folią tak, by stykała się z jego powierzchnią. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Za każdym razem kiedy(...)dodamy porcję budyniu, miksujemy całość tylko chwilę, do połączenia składników (nie za długo, ponieważ przebity krem budyniowy może zacząć się rozwarstwiać). Krem śmietankowy: Przygotowujemy analogicznie do kawowego, oczywiście z pominięciem kawy i migdałów. (Jeśli macie ochotę, możecie zrobić tylko krem śmietankowy z połączonych składników i później zarówno przełożyć, jak i posmarować nim ciasto.) Składanie ciasta: Wiórki kokosowe prażymy na suchej

Ratunku obiad