budyń - 12640 przepisów (strona:238/843)

Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 513

orkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie(...)około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do ostudzenia odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli i 5 łyżkami zimnej wody ubić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z kokosem i mango 141

drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko pół szklanki, jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz budyniu umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką

kulinarne odsłony pati
Ciasto "Pijak" 1084

Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła 4 łyżki wódki ok 200 g herbatników wódka do nasączania herbatników wiórki kokosowe do posypania Polewa(...)Ostudzić. Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną

Smakołyki Asi
Ciasto snickers na herbatnikach 1808

orzeszki ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie. Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm): Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła   Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka(...)herbatnikach Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z masłem już się zagotuje wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną mączną masę i miksujemy w garnku aż składniki dobrze się połączą (garnka

Trzeci talerz
Ciasto "Makowa panienka" 4072

blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)  4 żółtka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g białej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę    Białka ubić na sztywno za szczyptą soli(...)dnie zagotować 300 ml mleka wraz z cukrami i sokiem z cytryny. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać do niego rozpuszczony budyń, ustawić minimalny ogień i ciągle mieszać. Po chwili nie przestając mieszać można zwiększyć ogień. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Przykryć ją folią i odstawić, aż będzie zupełnie zimna.   Miękkie

Simply Food
Słodkie środy - Korzenny sernik gotowany 191

Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)  600 g ciastek korzennych  200 g masła  3/4 szklanki cukru  100 ml mleka  3 budynie śmietankowe bez cukru  4 jajka  3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika)  Polewa : 80 g masła  6 łyżek cukru pudru  5 łyżek mleka(...)łyżki kakao  Dodatkowo :  płatki migdałowe do posypania  Przygotowanie : Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy.  Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą. W garnku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto pijak 264

proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno). Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy

Smaki Na Talerzu
Jabłkowo wiśniowa poezja 174

cały biszkopt zużywam pół szklanki płynu. Na tężejące jabłka wykładamy ciemny biszkopt. Również go nasączamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia jabłek. składniki na krem : -waniliowy budyń na 3/4 l mleka -3 żółtka -200 g masła -kieliszek rumu lub olejek rumowy -odsączone wiśnie -galaretka wiśniowa Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że mieszając(...)mlekiem dodajmy żółtka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pamiętajmy wyciągnąć masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i miękką konsystencję. Kiedy budyń mamy już zimny, dodajemy po łyżce masła i mikserem, najpierw na wolnych obrotach, ubijamy krem. Stopniowo zwiększamy obroty. Na końcu dodajemy kieliszek rumu lub olejek rumowy. Gotowy krem wykładamy na biszkopt ciemny. Układamy na nim dobrze

Kulinarne przemyslenia
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 188

wiaderka bez dodatku masła 3/4 szklanki cukru 15 dag masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać(...)Masy serowe: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy

Czerwień i błękit
Delikatny Sernik 178

masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji waniliowej MASA SEROWA : 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy ) 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 całe jajko 5 jajek (żółtka i białka osobno(...)puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli. 3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już ! 4. Formę 25 x 35 cm smarujemy

Gotowanie...to proste !
Makowe święta 2016 368

Przelewamy do garnuszka zresztą mleka. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mielone migdały. Podgrzewamy, co chwilę mieszając. Kiedy pod powierzchnią zaczną pojawiać się bąble, gotujemy 1-2 min. Budyń przykrywamy folią tak, by stykała się z jego powierzchnią. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Za każdym razem kiedy(...)dodamy porcję budyniu, miksujemy całość tylko chwilę, do połączenia składników (nie za długo, ponieważ przebity krem budyniowy może zacząć się rozwarstwiać). Krem śmietankowy: Przygotowujemy analogicznie do kawowego, oczywiście z pominięciem kawy i migdałów. (Jeśli macie ochotę, możecie zrobić tylko krem śmietankowy z połączonych składników i później zarówno przełożyć, jak i posmarować nim ciasto.) Składanie ciasta: Wiórki kokosowe prażymy na suchej

Ratunku obiad
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą! 190

razem chciałam zachęcić Was do wykorzystania darów jesieni- śliwki węgierki. Idealne połączenie śliwki, budyniu i bezy- koniecznie wypróbujcie ;) Spód: 220g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 200g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru   Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g)  2 łyżki cukru 500 ml mleka  Śliwki: 850 g śliwek(...)wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej. Białka wlać do czystej

Receptura smaku
METROWIEC 198

szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych(...)blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.   Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki jednakowej szerokości. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta

słodki bratek
Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 138

pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów.  Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez dodatku kakao. Na górze posypałam migdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Przekładaniec orzechowy 668

dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące(...)mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia