łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 jajko Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek 1 łyżeczka cynamonu budyń śmietankowy 60 g białka 3 szt ksylitol 4 łyżki Krok 1 Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut. Krok(...)formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka. Krok 4 Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka. Krok 5 Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem. Krok 6 Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja
Różowa kuchniaBISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -4 łyżki mąki -1,5 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -2 i 1/3 szklanki mleka -1 budyń śmietankowy -4 łyżki cukru -1 cukier waniliowy -1 łyżka mąki pszennej -3 żółtka -150g masła lub margaryny PONCZ (opcjonalnie) -0,5 szklanki wody -1 ,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru(...)łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany 36% -1 łyżka kakao -2 łyżki cukru pudru -2 -3 łyżki powideł kwaskowych -czekolada do dekoracji Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia, studzimy. Biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukruche: 2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st. * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne
Z Majeczką w kuchnikruche: Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka Mąka – ¾ szklanki Masło – ½ kostki Jajko – 1 sztuka Cukier puder – 2 łyżki Szczypta soli Składniki – beza: Białka jaja – 2 sztuki Cukier – 3 łyżki Składniki – budyń waniliowy: Mleko – 500ml Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka Cukier z prawdziwą wanilią – 2 łyżki Dodatkowo: Powidła śliwkowe – 1 słoiczek Masa(...)orzechami, cynamonem, masłem i miodem. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach, mieszając od czas do czasu. Następnie przestudzić. Wykonanie – budyń: Odmierzyć 400ml mleka i zagotować go z nasionami z laski wanilii, cukrem, masłem i aromatem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić skrobię i gdy mleko zacznie się gotować wlać powolnym
Kuchnia Bon AppetitEkspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16 ciastek czekoladowych kwadratowych Sposób przygotowania 1. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody. Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek. 1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody dodać 4 łyżki cukru(...)zagotować Budyń rozpuścić w kilku łyżkach wody wlać na gotujące się jagody, mieszać do zagotowania, powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia 2. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru. Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód
W królestwie smaków Beatygarnku zagotować wodę z masłem lub margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko mieszać, gotując jeszcze przez około minutę, aż cała masa przybierze konsystencję gęstego budyniu lub puree ziemniaczanego. Masę ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym całym jajku ubijając całość mikserem na najwyższych obrotach. Po dodaniu wszystkich jajek powstanie żółta, gęsta masa, którą przelewamy na natłuszczoną(...)ziemniaczaną. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby całość nam się nie przypaliła. Gotujemy około jedną minutę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy budyń do wystygnięcia. W dużej misce miksujemy masło na gładką masę. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie rozprowadzając budyń, tak aby w kremie nie było grudek
Jacob Tasteskeksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy(...)mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier. Następnie (ciągle miksując) dodajemy żółtka (jedno po drugim). Nie przerywając miksowania dodajemy ciepłe (! nie gorące) mleko i 2 łyżki oleju
Słodkie okruszkiminut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy(...)pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny. Babeczki wypełniamy kremem, układamy owoce, polewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki i gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubułką tartą. Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA : -250g margaryny -3 żółtka (białka idą do biszkopta) -1 łyżka mąki -2 budynie śmietankowe po 40g -1 l mleka -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1 łyżeczkę kakao Mleko wlewamy do garnka, zostawiamy około 0,5 szkl do masy. Resztę(...)gotujemy 0,5 szkl mleka wraz z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką masę, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń. Studzimy. Miękką margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masę dzielimy w proporcjach 2:1 Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. DODATKI -400 g umytych malin -1 galaretka malinowa -500 ml wrzątku Galaretkę przygotowujemy według
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. MASA -2 budynie śmietankowe po 40g -1 płaska łyżka mąki pszennej -750ml mleka -6 łyżek cukru -1 kostka masła lub margaryny 250g DODATKI -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml -2 łyżki cukru pudru(...)paczki słonych krakersów -Pół tabliczki czekolady deserowej -Puszka masy krówkowej Mleko przelewamy do garnka i gotujemy,zostawiamy sobie 0,5 szkl. Do 0,5szkl zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę lub masło w temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń. Krem wykładamy na ostudzony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutortowej -pół łyżeczki soli -2 łyżki ciemnego kakao PONCZ -4 łyżki kawy rozpuszczalnej -3/4 szklanki wody -6 łyżek wódki -3 łyżki cukru MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -4 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -3 płaskie łyżki maki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła(...)blaty. MASA Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy. Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem. I masa gotowa :-) SŁONECZNIK Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka POLEWA: -tabliczka czekolady deserowej -2 łyżki masła -pół łyżki kakao(...)powidła i sklejamy, tworząc kulkę. Kulki układamy w blaszce 4x7 Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. KREM 3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki. Gotujemy budyń i studzimy, Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej MASA -5 szklanek mleka -2 żółtka -1 szklanka cukru -3 łyżki mąki -1 cukier waniliowy -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -250g masła lub ,margaryny -dodatkowo barwniki spożywcze minimum 4 kolory PONCZ -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki cukru -4 łyżki wódki -pół szklanko wody(...)cukru kryształu -niebieski barwnik spożywczy Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek Wylewamy do tortownicy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia -3/4 szklanki cukru -1 szklanka i 1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1,5 łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne(...)keksówek i studzimy. MASA 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu), odłożyć do całkowitego wystudzenia(...)temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka
Smaki Natalii