roślin Stevia Rebaudiana. Trzy krople odpowiadają 1 łyżeczce cukru, czyli można napisać, że produkt jest bardzo wystarczalny. Ponad to odpowiednio dopasowana buteleczka pozwoli na odmierzenie danej ilości kropelek. Budyń waniliowy Najlepszy budyń dostępny na polskim rynku :) Może to dziwne, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam go w sposób normalny, czyli gotując gęstą i kremową masę, choć i tak pewnie(...)wyszedł by pyszny tak przyrządzony :D Używam go jedynie do zagęszczenia śniadaniowych owsianek, które po takim zabiegu stają się niezwykle pyszne i kremowe. Budyń ma genialny skład, bo zawiera jedynie skrobię kukurydzianą i mieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat
Zdrowie na języku :Prazu wpadł mi w oko. Wiedziałam, że wcześniej czy później przyjdzie na niego pora. Trochę sposobem wykonania przypomina Pleśniaka , jednak w smaku jest inny. Do białek dodajemy sproszkowany budyń waniliowy i otrzymujemy dzięki temu ciasto z puszystą waniliową pianką. Dla kogo: dla lubiących ciasta z owocami dla fanów ciast ścieranych na tarce dla tych, którym nie przeszkadzają fioletowe zęby Składniki(...)cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25g kakao (5 kopiatych łyżeczek) szczypta soli Składniki na waniliową piankę: 6 białek 180g cukru 100g masła (rozpuszczonego) 120g budyniu waniliowego (proszku) - u mnie 3x40g sok z połowy limonki/cytryny łyżeczka cukru waniliowego 500g borówek/jagód Wykonanie ciasta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia
Mania Wypiekaniadelikatny sernik na zimno. Jak zwykle mój ulubiony sernik na zimno :) Dziś w wersji z pysznym kremem na bazie soku przecierowego. Składniki: 750ml soku przecierowego typu kubuś, gucio 3 budynie waniliowe 1kg sera śmietankowego 500g serka homogenizowanego waniliowego 150g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody pełnoziarniste herbatniki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy(...)cukrem i ostudzoną żelatyną. Foremkę wykładamy herbatnikami, delikatnie wlewamy masę serową i wstawiamy foremkę na godzinę do lodówki. 500ml soku przecierowego podgrzewamy w rondelku, pozostałe 250ml mieszamy z 3 budyniami (proszkiem). Do gorącego soku wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, intensywnie mieszamy. Gdy masa będzie gęsta, ściągamy rondelek z ognia. Na zdjęciach masa jest zrobiona z 2 budyni, ale nie zastygła idealnie
Gotowanie i blogowanietiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Składniki: biszkopty podłużne (28 sztuk) 3 - 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 - 3 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Posypka(...)kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone
Ciastka - domowe słodkościszklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki(...)mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiwymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto : 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa serowa: 2 białka 100 g cukru 2 jajka 200 g mleka 1 budyń waniliowy(...)podpiec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo twaróg. Nie przerywając mieszania wsypać budyń i wlać mleko oraz olej. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie ze sobą wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Ułożyć czereśnie a na wierzch zetrzeć resztę
My simple kitchentorcik czekoladowy Składniki : Biszkopt 2 - jajka duże 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji(...)stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego
Kuchnia DanusiMASA SEROWA: 2 budynie waniliowe 100 g masła lub margaryny 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 szklanki mleka 4-5 łyżek cukru Dwie szklanki mleka z cukrem i masłem zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę studzimy
Kulinarne Fantazje MarioliKREM : 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 150 g margaryny 3 łyżki mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliciasto jest upieczone. Składniki kremu: 150 g masła 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 4 łyżki cukru Przygotować budyń: z mleka odlać pół szklanki, wymieszać w nim mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wanilię przekroić wzdłuż. Końcówką noża zeskrobać ziarenka. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier i wanilię. Zagotować(...)gotującego się mleka wlać pozostałe zimne mleko z obiema mąkami. Mieszając energicznie gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstawić z ognia do lekkiego przestudzenia. Budyń powinien być ciepły, ale nie gorący, wtedy dodać masło i mikserem całość zmiksować na gładki krem. Powinien być dość lejący, ale dający się bez większych problemów rozsmarować na cieście. Poncz do nasączenia ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaprzesiadywania w kuchni w oparach gorąca - na ratunek przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 2 budynie waniliowe 4 szklanki mleka truskawki polewa do ciasta - smak wg uznania Przygotowanie: Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy(...)rękach i wykładamy nich formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut. W między czasie przygotowujemy budyń na 4 szklankach mleka. Gdy trochę ostygnie przelewamy go na tartę. Na wierzch układamy wymyte, obrane i przekrojone na pół truskawki. Tartę możemy delikatnie okruszyć polewą do ciasta. Smacznego
Taste Therapyobłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo: 250 g truskawek Ciasto: Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, cukier(...)mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut. Studzimy. Krem: Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu
VioletoweKucharzeniewtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce. Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami. Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml(...)chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka. 2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziekruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować w podanej ilości(...)schować na pół godziny do lodówki. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Na wierzch wyłożyć budyń i owoce Zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez 1 godziny. Odstawić do całkowitego wystudzenia
Czerwień i błękitkarpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła aromat waniliowy + blaszka 20x25 Przygotowanie: Ciasto: Masło i wodę powoli podgrzać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia(...)minut. Pilnując, aby ciasto ładnie się zrumieniło, ale nie przypiekło. Drugi blat tak samo pieczemy w identycznej foremce. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance wymieszać dokładnie budyń, mąkę i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do budyniu dodawać stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę
Tagebuch po polsku