porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru pudru dodatki: - cukier puder do posypania Forma: blacha kwadratowa 24 x 24cm (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej
Kuchnia co dniaPlamka ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego 100g kremówki 30% 200g mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g gotowego budyniu 250g jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier i olej zmiksować na jednolitą(...)pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez 30-35minut. Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto po upływie
Tagebuch po polskupszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na marmurek: 600 gr jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką ) 4 łyżki oleju 3 całe jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka czubata mąki pszennej garść owoców czarnej porzeczki lub jagody 1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy(...)proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę
Gotowanie...to proste !kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając(...)temperaturze 180 stopni. Masa: Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy. Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według
Pyszności Słodkościszkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej Dodatkowo: jagody, rozpuszczona czekolada, posypka WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy(...)stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przestudzone tartaletki napełniamy kremem, ozdabiamy jagodami, posypką oraz
słodki bratekBudyń z kaszy jaglanej? To świetna alternatywa dla tradycyjnego mlecznego budyniu do którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek. Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje(...)włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny. Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej około 1 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka truskawek 1 łyżka ksylitolu/cukru wanilia (u mnie z młynka) Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu truskawki obrać, odszypułkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukry 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka masło 200 g spirytus 2 łyżki cukier 4 łyżki Składniki na masę cappuccino: 5 łyżeczek żelatyny 2 szklanki mleka 7 łyżek kawy cappuccino(...)przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Krok 2 Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem Krok 3 Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić
Różowa kuchniaSkładniki: biszkopty podłużne (28 sztuk) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek
Ciastka - domowe słodkościporcji: - 5 niewielkich jabłek (szara reneta) - 5 łyżeczek rodzynek - 5 łyżeczek płatków migdałów - jogurt naturalny gęsty ( np. typu greckiego) - cynamon - cukier trzcinowy - sok z limonki sos waniliowy: 25g. budyniu waniliowego lub śmietankowego 400g. mleka 3 łyżeczki cukru 1 laska wanilii Jabłka umyć, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne od strony ogonka, ( dość spore dołki aby zmieściło się nadzienie, ale bardzo(...)ziarenka wanilii, (przeciętą i wydrążoną laskę wanilii też można dodać, dzięki niej sos będzie bardziej aromatyczny, należy jednak pamiętać aby ją usunąć przed podaniem). Do reszty mleka dodajemy budyń, gdy mleko z wanilią się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń, i gotujemy jeszcze chwilkę. Upieczone jabłka polewamy sosem waniliowym tuż przed podaniem
Lubię to gotujęBiszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam(...)pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia KasiNastępnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto. 2. Owoce należy umyć i przełożyć
Coś z niczegowymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka kostka masła Sposób wykonania: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra) Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy(...)łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki NataliiSkładniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. Masa Kubusiowa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: W szklance wody rozrabiamy
Smaki Nataliilatin;} Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. Masa Kubusiowa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje. Masa śmietanowa
Smaki Nataliiroślin Stevia Rebaudiana. Trzy krople odpowiadają 1 łyżeczce cukru, czyli można napisać, że produkt jest bardzo wystarczalny. Ponad to odpowiednio dopasowana buteleczka pozwoli na odmierzenie danej ilości kropelek. Budyń waniliowy Najlepszy budyń dostępny na polskim rynku :) Może to dziwne, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam go w sposób normalny, czyli gotując gęstą i kremową masę, choć i tak pewnie(...)wyszedł by pyszny tak przyrządzony :D Używam go jedynie do zagęszczenia śniadaniowych owsianek, które po takim zabiegu stają się niezwykle pyszne i kremowe. Budyń ma genialny skład, bo zawiera jedynie skrobię kukurydzianą i mieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat
Zdrowie na języku :P