wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec(...)zbyt zrumienić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: 3 szkl mleka ¾ margaryny ¾ szkl cukru Zagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną. 1 szkl śmietany 18% lub 12% 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy Śmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszkl MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg aromat migdałowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna Palma w złotym opakowaniu - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak DODATKOWO sos tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto(...)ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić
Kuchnia Danusipieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki na krem budyniowy: 1 budyn waniliowy 1 kostka masla-250g 500 ml mleka 4 lyzki cukru 2-3 lyzki rumu lub 1lyzke spirytusu Wykonanie: Ugotowac budyn na mleku z dodatkiem2 lyzek cukru i ostudzic. Miekkie maslo(...)temperaturze pokojowej utrzec z dwoma lyzkami cukru na jednolita,puszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol. Reszta skladnikow: 4 czubate lyzki dzemu okragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholu alkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus) polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g masla Wykonczenie ciasta: Wystudzony blat biszkoptowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rondelku i mocno podgrzac.Mieszajac sok rozga wlac przygotowany budyn i mieszajac calosc zagotowac namoczona zelatyne rozpuscic w 2-3 lyzkach goracej wody.Dodac do rozpuszczonej zelatyny kilka lyzek przygotowanego budyniu,wymieszac i polaczyc z calym pozostalym budyniem,by uniknac powstania grudek.Mase budyniowa z zelatyna odstawic do przestudzenia ubic dobrze schlodzona smietanke smietane.Porcjami dodawac do wystudzonego budyniu sztywna smietanke i za kazdym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka 1 torebeczka białego ryżu 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem na 500 ml mleka cynamon mus jabłkowy Ugotować ryż. Wystudzić. Przyrządzić budyń wg instrukcji na opakowaniu, jedynie z tą różnicą, że dodajemy większą ilość mleka. Do jeszcze ciepłego budyniu wsypać ryż i dobrze wymieszać. Nałożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Tuż przed podaniem każdą porcję posypać odrobiną cynamonu
Świat Domowej Kuchnijajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na sos malinowy(...)Twaróg dokładnie rozetrzeć blenderem ręcznym lub mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać. Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Ze składników na masę śmietanową
Świat Domowej KuchniSkładniki: 2 paczki herbatników kakaowych 1 paczka krakersów budyń waniliowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1/2 margaryny Kasia 800 ml śmietany kremówki 4 małe opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki ugotowanego na karmel mleka skondensowanego Do posypania: wiórki kokosowe czekolada Najlepiej dzień wcześniej przygotować masę karmelową ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę należy(...)wody - należy ją regularnie uzupełniać - tak żeby puszka cały czas była przykryta. Po tym czasie wyjąć ją z wody, nie otwierać - i odstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień ugotować budyń z cukrem. Wystudzić. Utrzeć miękką margarynę do białości i dodać do niej po łyżce wcześniej przygotowany budyń. W prostokątnej blaszce ułożyć ciastka kakaowe (fot.1) i posmarować kremem budyniowym. Następnie
Świat CiastaSkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1) . Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając
Świat Ciastawystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśni Składniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę: 200 g margaryny 1 szklanka(...)najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1) . Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie
Świat CiastaSkładniki na 6 płatków ciasta: 7 jajek 300 g cukru 260 g mąki Składniki na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową: 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówki Jajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze(...)okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki
Świat Ciastawaniliowego 80 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 jajko Składniki na nadzienie: 800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę: 100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru(...)wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie. Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3) . Piec 35 minut w temperaturze
Świat Ciastamąki pszennej 40 g cukru 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu szczypta soli 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych 1 jajko, roztrzepane Składniki na budyń: 2 żółtka 20 g mąki ziemniaczanej 250 ml pełnego mleka 40 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody(...)więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. W między czasie przygotować budyń. W rondelku zagotować 200 ml mleka z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich mąkę i 50 ml mleka, zmiksować. Wlać
Świat CiastaSkładniki na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Składniki na masę bananową: 2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu(...)ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć go z powrotem do formy tortowej. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć je na biszkopcie, blisko obok siebie (fot.2) . Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń wylać na biszkopt z bananami (fot.3) i odstawić całość do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, Śmietan-Fixy i wiórki
Świat Ciastakokosowych 100 g drobnego cukru 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę kremową: duża puszka brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 250 ml mleka UHT 250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą) 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka(...)proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka, mieszając energicznie, żeby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń, uważając, żeby go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać żółtka. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać
Świat CiastaCycki Murzynki Składniki: Ciasto - 6 jajek - 1 szklanka cukru -1 szklanka mąki przennej - 1 szklanka maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa - budyń śmietankowy/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao -3-4 łyżki mleka - pół kostki margaryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Jajka(...)cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C. 2.Masa: Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie. 3.Polewa: Jajko
Gotuj Z Muzyką