z kurczaka - 7000 przepisów (strona:382/467)

duszone udka z cebulą,czosnkiem,solą wędzoną... 167

Składniki: udka kurczaka 2 większe, sól wędzona Royal Brand 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka umyte i osuszone udka natrzeć solą wędzoną i ostawić do lodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar:udany zakup - klarowny,aromatyczny drobiowy rosół... 230

Składniki: podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 5 litrów, makaron nitki - ile potrzeba, przyprawa w płynie - do smaku kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek 208

pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego.Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć".Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach. Indyk w towarzystwie gorących pieczarek kilka kawałków kurczaka (filety) 2 cebule 6 dużych pieczarek sól pieprz mąka 3 łyżki śmietany. Przygotowujemy mięso jak na kotlety, następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące i smażymy na wolnym

Kuchnia moimi oczami
D... Dynia! 219

łyżeczka startego imbiru1 x dynia (ja użyłam tzw. potimarron, miała naprawdę cudowny kolor!  ale nie pamiętam, ile ważyła)200ml mleka kokosowego250g krewetek (możecie zastąpić innym mięsem np. kurczakiem, homarem, rybą)400ml bulionu warzywnegosól, pieprz świeżomielonyopcjonalnie: 1 x bagietka do przegryzania i winko ;) Przygotowanie: Przygotować bulion Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony/posiekany czosnek oraz starty imbir i smażyć na małym

Kitchens Alphabet
Marynowane cytryny 117

każde nacięcie wcieramy sól. Odkładamy w słoju i zalewamy wrzątkiem, na jakieś dwa, trzy tygodnie. Otwarte przechowujemy w lodówce ok 3 tygodnie. Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem. źródło ,, Kuchnia

Anioły w kuchni
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 120

farszem z mielonego mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki:1 kapusta włoska450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie150g ziarna czerwonej soczewicy1 kostka rosołowaprzyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem

Anioły w kuchni
Leczo z indykiem 141

leczo............Składniki: ok 0,5 kg piersi z indyka cukinia 2 papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów oliwa przyprawy Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć 10 minut na oliwie. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać pokrojoną cukinię, pomidory i czosnek, dusić jeszcze chwilę

Anioły w kuchni
Udka zapiekane z papryką i cebulą 288

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udkasól, przyprawa typu vegeta1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowejUdka przyprawić lekko solą i vegetą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Piec bez przykrycia ok. 40 minut od momentu osiągnięcia pożądanej temperatury. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika

Praktyczna pl
Placuszki cukiniowe 177

kompletnie bezsensownych wpadłam chyba jak każdy na dietę Dukana. Szczerze mówiąc.. bez węglowodanów i cukrów spokojnie przeżyłabym dość długi czas. Jajka uwielbiam, otręby na co dzień wykorzystuję, kurczaka i ryby przeważnie jem na obiad, a białe serki i jogurty uwielbiam.Poniższy przepis jest idealny na II Fazę czyli naprzemienną - P+W (białko+warzywa). Nie jestem na tej diecie

Czarnawisienka
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 288

fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem

Moja smaczna kuchnia
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 238

Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli

Restauracyjka Literacka
Zupa kalafiorowa 214

postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały korzeń selera2 liście pora3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka)pół pęczka koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaMarchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę

Złote przepisy
Koszyczek wątróbek. 141

wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu:   Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła

Kulinarny karnet Christophera
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 147

kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy

Kulinarny karnet Christophera
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 172

smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się". PS. Do  sałatki  i np. tymbalików  z  kurczaka, dodaję blanszowany  zielony groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor groszku

Kulinarny karnet Christophera