Kapłon na dziko

Kapłon na dziko

Kapłon na dziko

Kapłon to wykastrowany młody kogut. Zabieg ten wykonuje się w wieku sześciu tygodni. Poprzez kastrację następuje zwolnienie przemiany materii i ptak znacznie przybiera na wadze a mięso staje się delikatniejsze. W kuchni staropolskiej kapłony były bardzo popularne. Jednak bardzo ekonomiczna – tania i szybka hodowla brojlerów wyparła droższą hodowlę kapłonów. Obecnie znowu kapłony powracają na nasze stoły, a to za sprawą między innymi pana Mirosława Nercia, właściciela Hodowli Kapłona Królewskiego rasy zielononó... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.