średnie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy
Pasje Jolkiakurat trochę za bardzo zakumplowały się z dnem ;p)Gotowe kulki przekładamy na papier i odsączamy tłuszcz.Gotowe! Uważajcie, bo są gorące ;) urozmaicajcie je różnymi dodatkami, podawajcie z rybą, kurczakiem, ketchupem czy majonezem. Pycha
Kitchens AlphabetCiekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki :1 podwójna pierś z kurczaka200 g mrożonego szpinaku100 g fety1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18 %1-2 ząbki
charlotte gotujecebula* 250g zielonego mrożonego groszku* sól, pieprz Przygotowanie :Na maśle zeszklić cebulę, dodać groszek i przyprawić do smaku. Poddusić, dodać ryż. Wymieszać, podawać na ciepło np do kurczaka
Magiczne Życie Martystraszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże
Poezja smakuPyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianychRoladki drobiowe z brzoskwiniamiSKŁADNIKI:piersi z kurczaka -1 podwójnabrzoskwinie w syropie -4 sztmąka -2 łyżkipłatki kukurydziane -0,5 szkljajko -1 sztsól i pieprz PRZYGOTOWANIE:Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić mięso na 4 porcje. Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć. Płatki
Kuchnia Danusidnia wolnego) i w domku... i w lodówce. Tak było i dziś. Stanęłam przed szeroko otwartą lodówką, a tam... i boczek.. i wędlinka... i makaron... i kurczak gotowany... I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie.A w lodówce miałam:kawałek boczku30 kg szynkitrochę ugotowanego makaronukoncentrat pomidorowyponadto użyłam:marchewkękawałek selera4 małe cebulkiolejodrobina pikantnego ketchupupaprykę słodkąsól, pieprzkoperekA
Walijskie PichceniePyszna, zdrowa, szybka i (powinnam napisać w pierwszej kolejności) niskokaloryczna zupka sam raz na chłodne dni. Można ją zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia to jej
Walijskie PichcenieUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach
Walijskie Pichceniesoczewicy porwała mnie całkowicie ...pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka z kurczaka 200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka
Walijskie Pichcenielodówki na co najmniej 1 h. Jajka rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenieprzecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól
Walijskie PichceniePyszne roladki drobiowe z żurawiną i migdałami na obiad. Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami SKŁADNIKI:podwójny filet z kurczaka - 1 sztżurawina suszona - 12 łyżeczekmigdały tarte - 4 łyżeczkisól i pieprzbułka tarta do obtoczeniamąka do obtoczeniakoperek pokrojony - 4 łyżeczkijajko - 1 szttłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić dobrze z każdej
Kuchnia Danusizimę burzliwą śnieżną.” Dzięki szerokim, medialnym akcjom, restauracjom propagującym gęsinę dziś gęsina na nowo wkracza na stoły Polaków, mimo że ostatnimi czasy została wyparta przez powszechnie dostępne kurczaki i indyki. A przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach
Bernika - moj kulinarny pamietnik