mak - 12131 przepisów (strona:187/809)

Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 167

zaparzamy jak zwykłą kawę. Będzie super smakować, a nie będziecie musieli stać nad tygielkiem i mieszać 15-20 min. Możecie podać ją również z mlekiem. Smacznego :) Babka z makiem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli

vegetanie
Wielkanocna babka majonezowa 297

duże czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku dowolne polewy i dekoracje Przygotowanie:   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy(...)dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki cytrynowe z makiem 185

Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na małe kawałki, musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą

Ciastkozercy
Pain au Levain Fendu 77

kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień * 1000g białej pszennej maki chlebowej * 60g maki pszennej razowej * 60g żytniej maki razowej * 680g wody * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% * 24g soli * 5g drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko

w mojej kuchni
ryba w cieście 101

Ciasto: * 20g drozdzy * 1 lyzka cukru * 1 lyzka soli * 1 jajko * 250ml cieplego mleka * 6 lyzek masla * 1/2 kg mak(...)WYKONANIE Drozdze rozpuszczamy w mleku z cukrem. W duzej misce mieszamy make z sola. Dodajemy jajko, maslo i rozczyn; dokladnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy

w mojej kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 145

Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki   bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony   ,bardzo polecam! Składniki na 16 bułeczek: 325 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru(...)podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko

w mojej kuchni
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 450

/search/label/CIASTA     Składniki: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki surowego maku 1/2 szklanki zmielonych orzechów 1 łyżka kakao(...)stopniowo dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, i dalej miksując dodawać przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę podzielić na 3 części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy, i wymieszać do połączenia składników a do III części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części

w mojej kuchni
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 156

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko(...)podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki

Pyry na Gaz
Słona pasta z fasoli z makiem 139

zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Tort migdałowy w paski 306

same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar. Składniki: (na tortownicę 26cm) Ciasto migdałowe: 4 jajka 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych) 120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru 2,5 jajka M 125g migdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru(...)100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli

Pyry na Gaz
Amarantus - placki 136

Placki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :) ~ Placki amarantusowe z makiem i cynamonem ~ Składniki: 20g mąki gryczanej 40g mąki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus) 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Pijak 188

ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki: Ciasto: 9 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki suchego maku 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych Masa: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe Powyższe składniki gotujemy(...)wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.  Na ciasto nakładamy masę.  3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie

Salonik smaków
Żytnie placuszki z makiem 148

muszę się martwić. Jutro studniówka, mam nadzieję, że będę się dobrze bawić i że wytrwam do 4 rano :) Tak, wiem znowu placki ;P Tym razem żytnie jogurtowe z makiem. Chyba nie muszę pisać, że były pyszne :) ~ Placki żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż

Kuchenny Skrawek Nieba
Zawijaniec makowy 31174

wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową. Ja jednak robię sama. 2-3 szklanki maku 1/2 paczki masła Skórka z pomarańczy Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek) Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki) Mak gotujemy w mleku. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy(...)maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec

tojestpyszne.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania