mak - 12131 przepisów (strona:182/809)

Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 192

zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie pozwolić na takiego rogala na drugie śniadanie, jest naprawdę sycący przez bogate w bakalie i mak nadzienie, a ich pieczenie sprawia wiele frajdy i satysfakcji z podjętego wyzwania :) Myślę, że raz w roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć(...)owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia do posłodzenia(u mnie płynna

FitKot
Ciasteczka kokosowo-owsiane 184

wałkować ani wykrawać kształty. A już na pewno lepsze są niż wszystkie sklepowe ciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :) Ciasteczka kokosowo-owsiane 1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suchego maku(pominęłam) pół szkl. cukru/ksylitolu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki gorącej(...)wody 3 łyżki masła W rondelku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez

FitKot
Babeczka na oleju z makiem i serkiem 142

ksylitol 200 g szklanka oleju serek Almette  z Morelą i Wanilią 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka błonnika kawowego łyżka suchego maku Dekoracja: 2 czekolady mleczne 3 łyżki napoju sojowego płatki migdałowe 150 g Wykonanie ciasta  z serkiem  Almette  z Morelą i Wanilią : Wbijamy jaja do miski. Dodajemy ksylitol i miksujemy(...)połączenia składników . Przekładamy  1/3 ciasta do formy okrągłej , resztę ciasta dzieli na połowę ( wlewamy do dwóch miseczek) Do jednej miseczki dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej łyżkę maku . Kładziemy łyżką raz ciemne ciasto raz z makiem ciasto aż do końca. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.   Przygotowanie polewy: Do garnka wkładamy dwie tabliczki czekolady ( 200 g). Dodajemy

Różowa kuchnia
Ciasto Czarna róża. 121

wydawał się dla mnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO(...)końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie

Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 151

jako, że o linię trzeba dbać zrezygnowałam ze smarowania pieczywa masłem i wcinałam z samym dżemem ( jagodowo-brzoskwiniowym ), co okazało się zmyślnym posunięciem. Polecam!!! Składniki na rogale z makiem na 16 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 3 żółtka 250 ml oleju 1 łyżeczka soli(...)jajko do posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem)       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Kruche poduszeczki z makiem. 140

się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem  na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej(...)mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder

Rozpustne gotowanie
Babka tulipan. 105

szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem, na nie ciasto z makiem

Rozpustne gotowanie
Seromakowiec. 773

placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła 80 g cukru (do smaku) 10 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru 2 duże jajka(...)małe 100 g sparzonych rodzynek garść posiekanych orzechów 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej tutaj przepis kilka kropel aromatu arakowego ewentualnie migdałowego      Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie do maku dodajemy masło, miód, cukier i smażymy całość

Rozpustne gotowanie
Chrupiace gofry 172

Najwiekszym problemem bylo zawsze to ze byly "sflaczale" - co dla mnie jest niedopuszczalne...  Metoda prob i bledow osiagnelam oczekiwany rezultat - chrupiace gofry ! Skladniki:  2 szklanki maki 200ml mleka  1/3 szklanki oleju ryzowego* 1lyzeczka proszu do pieczenia 3 jajka  Szczypta soli Jak przygotowac? Slyszalam kilka opinii, co zrobic aby gofry byly chrupiace - jednym z nich byl pomysl(...)mleko zastapic woda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej, ktory

dlaSmaQ
Całoroczny placek 170

szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 1/2 kukurydzianej a nawet lepiej ciut więcej kukurydzianej niż pszennej) 2 łyż. proszku do pieczenia zapach owoce lub twarożek na słodko, ewentualnie mak... (można na święta BN zrobić mieszankę jedna kupka twarożku na słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które z reguły zostają...) mleko 1 duże jabłko    Cukier + jajka - zmiksować + margaryna(...)wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche, a w dodatku piękny kolor ma, chociaż z wierzchu nie wygląda powalająco * my z mamą na święta dajemy kupki maku na przemian z kupkami twarożku, zamiast owoców * jabłka muszą na wierzchu być starte, mają inny smak niż krojone, a pod spodem są owoce.... piszę ponieważ mama miała znajomą, która uwielbiała

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe 93

Drożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA! Składniki : (na około 10 sztuk) Ciasto:  15 g świeżych drożdży  80 ml letniego mleka  1 jajko  50 g jogurtu naturalnego  1 łyżeczka soku z cytryny  3 łyżki ksylitolu  szczypta soli(...)mąki razowej Nadzienie serowe:  200 g zmielonego twarogu  2 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki miodu  1 żółtko  Nadzienie makowe:  120 g suchego maku  2-3 łyżki miodu  1 łyżka rodzynków, posiekanych  1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych  1 łyżeczka cynamonu  Dodatkowo:  1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 213

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany(...)łyżki kwaśnej śmietany skórka starta z cytryny szczypta soli Przygotowanie Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ

R'n'G Kitchen
Sushi: hosomaki i futomaki 186

Jeden z najszczęśliwszych momentów w życiu pojawia się wtedy, kiedy znajdujesz w sobie odwagę, aby pozwolić odejść rzeczom, których nie możesz zmienić. Autor nieznany Maki-zushi - sushi, które powstaje przez ułożenie ryżu oraz innych składników na wodorostach nori, zwinięciu ich w rulon i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Hosomaki - maki-zushi z cienką warstwą ryżu i jednym dodatkowym składnikiem, cienkie rolki(...)długości ok. 3-4 cm. Futomaki - maki-zushi z ryżem oraz kilkoma innymi składnikami, grube rolki długości ok. 1-2 cm. Składniki: 2 listki nori 100 g ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie

Weganizm infantylny
Domowa masa makowa 124

gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki .. Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 110

Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania