wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki jogurtu greckiego sol-opcjonalnie ( bulion!) Wykonanie: Wlac bulion do rondelka i zagotowac.Zdjac z ognia,dodac musztarde i wymieszac trzepaczka balonowa na gladki krem. W dwoch lyzkach(...)zimnej wody rozprowadzic plaska lyzke maki,nastepnie dodac do bulionu z musztarda,caly czas mieszajac zagotowac calosc.Gdy maka calkowicie sie rozklei zestawic z ognia,dodac cukier,ewentualnie sol do smaku i 2 lyzki jogurtu greckiego.Wymieszac. Podawac do przygotowanego miesa.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przetartych ziemniakow jest niezwykle plastyczne i pyzy bardzo latwo sie formuje.Rownie smaczne sa odgrzewane,czy odsmazane na drugi dzien. Skladniki na 21 sztuk: 1 kg obranych ziemniakow 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej-opcjonalnie 1 jajko sol Skladniki na farsz: 300 g wolowiny gotowanej z rosolu 1 mala marchewka z rosolu kawalek pietruszki i selera z rosolu(...)dodac majeranek. druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzynek.Po prostu pyszna.Wywazona ilosc masla i dodatek rodzynek pozwala dlugo zachowac swiezosc.Jest tak smaczna,ze spokojnie moze stanowic male co nieco do kawy. Skladniki na 2 chalki : 500 g maki pszennej 550 60 g cukru 80 g masla 250 ml mleka+ 2 lyzki 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy instant 1 jajko 1 zoltko 150 g rodzynek(...)umyc,zalac krotko wrzatkiem i odcedzic na sitku.Zalac sokiem jablkowym i odstawic do napecznienia. do rondelka wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki z plywajacymi nadtopionymi kawalkami masla. do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko nadala szarlotce wyjatkowej nuty smakowej ,ale takze bardzo ja uszlachetnila.Kruche ciasto jest rowniez zachwycajace,a to dzieki uzyciu specjalnej maki do kruchych ciast-czyli krupczatce (500).Pokazala sie ostatnio w polskich sklepach maczna seria Lubelli,bardzo przydatna dla wszystkich,ktorzy zastanawiaja sie ktora maka do czego.Na kazdej etykiecie widnieje(...)przeznaczenie.Ta szarlotka jest wspaniala,bardzo polecam na sobotnio-niedzielne co nieco do kawy. Skladniki na kruchy spod : 250 g maki krupczatki 125 g zimnego masla 50 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 1 jajko 1 zoltko 1 szczypta soli Skladniki na nalozenie: 700-800 g jablek sok z 1/2 cytryny 2 lyzki cukru 1 lyzeczka cynamonu otarta skorka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosem. Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo(...)kopytek jest formowanie ich z jeszcze cieplego ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier(...)puder 50g mak mielony 20g (3 łyżki) migdały mielone 50g mąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100g proszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy kilka kropli miód płynny (sztuczny lub pszczeli) 3 łyżki łupiny babki jajowatej (np. Ispagul) 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno
głodny alergikprzyrządzaniu sushi, ale z drugiej strony, co to za sztuka zrobić nadzianą rolkę? Ja rozumiem, rózne kształty, twarze i inne dziwa jakie aktualnie robią mistrzowie sushi, ale zwykłe maki albo hosomaki?! No proszę... Nie róbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie(...)drewnianą łyżkę mam:D) i pozostaw do ostygnięcia. ZAPRAWA OCTOWA: W małym rondelku zamieszaj ocet ryżowy, cukier i sól i podgrzej tylko do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj! SUSHI: MAKI (te duze ze zdjeć): Przed przystąpieniem do robienia sushi przygotuj sobie miseczkę z letnią wodą, w której będziesz moczyć palce, aby ryż się do nich nie kleił. Przygotuj sobie
Słodko-Słony Świat Ilonymąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 100 ml mleka 1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lniane Ten przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże(...)też wetknąć do środka (fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce
Świat Ciastacukru 1 łyżeczka cynamonu 300 g zmielonych orzechów 1 białko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć(...)Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko. Następnie przygotować masę makową. 180 ml mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić. Ciasto drożdżowe ponownie
Świat CiastaTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru(...)pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru - pó ł opakowania cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wody Sposób przygotowania: 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli
Gotuj Z Muzykątutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;) Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę(...)sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy
Ostra na Słodkoszklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać
Słodka StronaProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy żółtka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki. Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy
Maminek kulinarnydelikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka. Składniki: -6 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)części. Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy. Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką. Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką. Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto. Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao
Maminek kulinarnyciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki maku -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy
Maminek kulinarny