roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka
Smaki EdytyMleko makowe ulubiony trunek w "grze o tron". Jak powszechnie wiadomo z maku robi się opium, który zażywany był w celu w uśmierzania bólu a spożywany w dużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny(...)kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen , oczywiście polecam jej blog :) Składniki: 1 litr tłustego mleka (3,2 %) 1 szklanka maku 2 - 3 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie miód) Mak zalać odrobiną wrzątku i utrzeć w moździerzu. Następnie dodać do mleka. Mleko gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać
Bon Appetit Małgorzatycukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy) Masa serowa: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania(...)potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto
Kuchnia domowa Aniroku nie mam pszenicy moja kutia będzie taka w wersji na szybko :) Składniki: 2 szklanki ryżu 40 dag bakali( rodzynki,muigdały,orzechy. skórka pomarańczowa kandyzowana) 1 szklanka maku 3 łyzki miodu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, zaparzyć. Zemleć dwa razy w maszynce. Posiekać migdały (i ewentualnie orzechy). Rodzynki sparzyć. Dodać do ryżu miód, bakalie i mak. Wymieszać wszystko
Z Majeczką w kuchniWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pysze i proste w wykonaniu ciasteczka :) moje dzieci bardzo je lubią dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :) Składniki : 100 g maku niebieskiego Skworcu 63 g maku białego Skworcu 260 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru marcepanowego Skworcu 5 jajek 1 szklanka cukru(...)cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki oleju 1 słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja
Sama słodycz i szczypta chililukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz(...)skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm
Kraina Miodem Płynącarozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy. Składniki; 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego, 20 dkg cukru, 6 jajek, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie kuru waniliowego, Wykonanie; Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
Anioły w kuchniKolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mielonego maku BackMit 2 banany 3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru waniliowego śmietan fix Żółtka oddzielić od białek(...)Następnie białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki
Monia miesza i gotujechlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania,pilnowania ,odgazowywania.Dzieki zakwasowi zytniemu i dodatkowi maki zytniej ma smakowity lekko wilgotny miazsz.Smaczny rowniez na drugi dzien.Potem juz nadaje sie tylko na tosty.W orginalnym przepisie jest pieczony w garnku zeliwnym.Przepis zaczerpnelam od Liski z Pracownia(...)wypiekow Ja niestety nie posiadam malego garnka zeliwnego..Pieke go w naczyniu zaroodpornym o srednicy 20 cm. Skladniki: 400 g maki pszennej 2 lyzki zakwasu zytniego 50 g maki zytniej(u mnie razowa) 2 g swiezych drozdzy 300 ml wody 1,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym miazszem i chrupiaca skorka.Dlugo pozostaje swiezy.Bardzo polecam! Skladniki: 200 g(150g) zakwasu zytnieg(u mnie z maki zytniej pelnoziarnistej) 450 g (400 g) maki pszennej chlebowej (mieszam chlebowa pol na pol z pelnoziarnista) 150 g (100g) maki zytniej jasnej 2 plaskie lyzeczki soli(1 lyzeczka soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nastepna propozycja spätzli pelnoziarnistych.Tym razem z maki orkiszowej i grysiku orkiszowego.Rowniez smakowite,lecz bardziej dla wielbicieli troche twardszych kluseczek.nam z mezem bardzo smakowaly. Oto przepis na 3 spore porcje: 125 g maki orkiszowej pelnoziarnistej-Dinkelvollkornmehl 125 g grysiku z maki orkiszowej pelnoziarnistej-Dinkelvollkorngrieß 2 duze jaja 150 ml wody mineralnej,zwyklej lub mleka(dalam wode) 1 lyzka oleju 1/2 lyzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty. Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki: Spod tarty: 150 g maki orkiszowej 100 g maki ziemniaczanej 120 g masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie owocowe: 400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin(...)lyzki stewii 1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanej Wykonanie: Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny. Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej. Skladniki na dwa placki(...)Skladniki na nalozenie: 250 g maki pszennej 250 ml kwasnej smietany 150 ml wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo prosty. Jest ze mna od bardzo dawna i wlasnie dzis przenosze go z kulinarnego kajecika na bloga.Spod zawsze pieklam z bialej maki.Tu po raz pierwszy zrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej i nic nie stracil na smaku,a na pewno jest zdrowszy.Niestety przy bezie nie da sie zrezygnowac z cukru.I to jest najwiekszy feler tej pychotki. Nie musisz(...)szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm. Skladniki na spod: 3 zoltka 100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii) 100 g masla 150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych 120 g cukru 3 bialka Nalozenie owocowe: 1 kg owocow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu! Skladniki na 4 porcje (20-21 sztuk): okolo 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 550 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju Nadzienie(...)polania: 3-4 lyzki masla 2-3 lyzki bulki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle musimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!