Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto
W kuchennym oknie EwyPierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się
wegetalerzemąki orkiszowej typ 1850 ( Kłos- Pol ) 2 szklanki letniej przegotowanej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich 40 g nasion dyni mak do oprószenia masło do posmarowania blaszki Wykonanie: Mąkę przesiać i przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać(...)przełożyć je do dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie zwilżyć go wodą i obsypać makiem. Następnie nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w nim chlebek przez około 30 minut, po tym czasie temperaturę zniżyć do 200 stopni i dopiec go jeszcze przez około
Krakowskie smaki Anismakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę
Ciasteczkowy Potwórdomu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto: 15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka Masa: 1/2 litra mleka 6 żółtek 1/2 szklanki(...)kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną
Ciasteczkowy Potwórpewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd. Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru(...)masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane
Ciasteczkowy Potwórchodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka z dodatkiem maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!! Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku cukier puder Wykonanie: Masło ucieram(...)puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto
Ciasteczkowy Potwórpropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam. Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam
Ciasteczkowy Potwórznakomity w smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka(...)delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do wchłonięcia mleka. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy miód, cukier oraz drobno posiekane bakalie chwilę wszystko razem smażymy, następnie dokładamy ugotowany
kgwjanczewozawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku. Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła(...)jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztopione masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, po tym po jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła
Kuchnia Łukaszadodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie białka ubijamy(...)Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą z kakao. (Każdą delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.) Keksówkę delikatnie natłuszczamy i wysypujemy cienko bułką lub płatkami. Wlewamy najpierw jasne ciasto, później różowe
Ratunku obiadDziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna Składniki; jajka - 5 szt mak mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, ubić(...)parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusiprzepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc. Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek sok z 1 pomarańczy 100g rozpuszczonego masła 1 szklanka maku (u mnie mielony(...)odrobiną soli, dodając pod koniec cukier tak, aby rozpuścił się w pianie podczas ubijania i sprawił, że ta stanie się lśniąca i zawarta. Mieszam przesianą mąkę z proszkiem oraz makiem. Dodaję porcjami do ubitych białek, mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły. Na samym końcu wlewam wystudzone masło oraz sok z pomarańczy, uprzednio wyciśnięty i przecedzony. Mieszam
W kuchni Karmel-itkiróżnymi połączeniami to czekolady z owocami, z konfiturami, a klasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki
Blondynka Gotujepleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale można śmiało przygotować ja samodzielnie . Mak, który użyłam do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak ciekawego posmaku........... Składniki : /2 porcje/ 160-200 g makaronu kokardki(...)/motylki-farfalle/ 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/ ok. ¼ szklanki mlek 1 łyżka maku zielona pietruszka/do dekoracji Wykonanie: -Makaron ugotować al dente. -W międzyczasie gorgonzolę rozdrobnić widelcem , wrzucić na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając podgrzewać do utworzenia gładkiego ,kremowego sosu. -Ugotowany makaron
Zakamarki mojej kuchni