Jeden z najszczęśliwszych momentów w życiu pojawia się wtedy, kiedy znajdujesz w sobie odwagę, aby pozwolić odejść rzeczom, których nie możesz zmienić. Autor nieznany Maki-zushi - sushi, które powstaje przez ułożenie ryżu oraz innych składników na wodorostach nori, zwinięciu ich w rulon i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Hosomaki - maki-zushi z cienką warstwą ryżu i jednym dodatkowym składnikiem, cienkie rolki(...)długości ok. 3-4 cm. Futomaki - maki-zushi z ryżem oraz kilkoma innymi składnikami, grube rolki długości ok. 1-2 cm. Składniki: 2 listki nori 100 g ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie
Weganizm infantylnygotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki .. Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce
Moje domowe kucharzeniePaweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej
Moje domowe kucharzeniejajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem: 6 żółtek litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)stopni przez około 30 minut. Wystudzony biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny - dosyć obficie. Robimy biszkopt bezowo - makowy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni, piekarnik również musi być dobrze nagrzany. Robimy masę do przełożenia. 1 szklankę
Piekę, bo lubiękogo: dla poszukujących sposobu na wykorzystanie białek dla chcących upiec szybkie, łatwe ciasto dla tych, którym został mak ze świątecznych makowców Składniki: szklanka białek (ok. 8 sztuk) 20 dag mąki 20 dag maku 25 dag cukru pudru 25 dag rozpuszczone masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj skórka otarta(...)cytryny (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową. Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
Mania Wypiekaniainnych dodatków do mieszalni, następni rozwałkowują ciasto, kolejni zwijają obwarzanki i układają na siatki, które to lądują na chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można(...)świta tylko jedna myśl: kiedy w końcu będzie można zjeść tego pysznego obwarzanka Zegar odmierza czas i jest – piiii, dobiegł głos z pieca. Można wyciągać pierwszą partię z makiem. Otwierają się drzwi i unosi się ten zapach świeżo pieczonych obwarzanków, który jest raczej nam obcy bo zwykle to co kupujemy już niestety parę godzin ma. Obwarzanki zostają przesypane
Kuchenne WariacjeMazowsze to nie tylko piasek i sosny, ale to także żółto kwitnące pola rzepaku, grójeckie sady jabłkowe, łany pszenicy i zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli z makiem. Czytaj więcej
Wiem co jemłyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie śliwkowy krem czekoladowy ) II warstwa (beza makowo-kokosowa): 6 białek 150 g cukru pudru 150 g maku 150 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia III warstwa (masa budyniowa): 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy. II warstwa: Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt. Temperatura i czas pieczenia również ten sam. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie. III warstwa
Domowa Cookierenka AgiEeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli(...)piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej makowe to weź połowę ilości ziaren maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej makowych ludków :) A skórka była tak niesamowicie chrupiąca, że jeszcze ją pamiętam! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturełyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 85 g oleju 40 g świeżych drożdży 1 jajko i mleko (na glazurę, do posmarowania) pestki dyni , mak, siemię lniane (do posypania bułek) Najpierw robimy zaczyn: do dużego kubka nalewamy 125 ml wody, wkruszamy tam drożdże, zasypujemy cukrem i dajemy z naszej porcji mąki 2 czubate łyżki. Mieszamy łyżką żeby się(...)Układamy gotowe bułki-supełki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypujemy makiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym - niekoniecznie po tych samych bułkach :) 4 mogą być z makiem, 4 z siemieniem i 4 z dynią. A jeśli lubimy coś innego to mogą być
Marder&Marder Manufacturepoprzednich wpisach. Zrobiłem sobie wtedy szaleństwo i od 5 rano piekłem pieczywo. Przepisy pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką. Składniki na 2 bochenki: 500 g mąki pszennej typ 550 500 g mąki tortowej typ 450 200 g mąki pszennej(...)razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 700 g letniej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek maku Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
Marder&Marder Manufacture/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy(...)mak między innymi miodem, co daje nam szczęście i powodzenie życiowe. Niegdyś wierzono, że w Wigilię (dzień Szczodrych Godów) dusze przodków wracają do swych domów, by biesiadować z domownikami i najeść się na cały rok. To właśnie kutia jest przysmakiem naszych dziadów, ze względu na słodycz i sytość, tak więc nie powinno jej nigdy zabraknąć. Do tej pory, w niektórych
Kuchenna KontrrewolucyaPiegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam. Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła (250g(...)mleka 2 łyżki suchego maku Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/8 kostki masła o wadze 250g 2-3 łyżki wody 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Dekoracja: kolorowe kandyzowane owoce Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta
Ciasteczkowy Potwórcukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru . Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo(...)rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Codzienna kuchnia niecodziennaPołączenie trzech podstawowych składników wigilijnych Mak+ miód+ mąka Składniki: 1 kg mąki 1 jajo 3 łyżki oleju Szczypta soli Puszka maku z bakaliami miód Wykonanie: Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy(...)nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem
Tradycyjna Kuchnia