Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie
Takie tam pichcenieciepłej wody 5 łyżek cukru (pełnych, ale czubatych) 1 łyżeczka soli (pełna) 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: masło (do wysmarowania miski) jajko (do posmarowania rogalików) 1-2 łyżki maku Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier i sól. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy garnek z ognia(...)powstało nam 8 trójkątów. Zawijamy je zaczynając od podstawy. Zwinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni. Rogaliki pieczemy przez 15-25 minut (w zależności od wielkości), aż się przyrumienią. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika
MyCookBook.plBardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut
Kuchnia DanusiSkładniki mąka pszenna, 3 szkl mąka ziemniaczana, 1 łyżka drożdże świeże, 40g cukier, 1 łyżka mleko, 1/2 szkl woda, 1/2 szkl olej, 1/3 szkl sól, 1 łyżeczka sezam lub mak, 1-2 łyżki Przygotowanie W małym naczyniu mieszamy letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę pszenna, ziemniaczaną i sól. Gdy drożdże ruszą dodajemy(...)formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 210st. Studzimy na kratce
Gotowanie moimi oczamiszkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy(...)formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Każdy wałeczek smarujemy białkiem, jeden koniec obsypujemy makiem. Do kapelusików nakładamy po pół łyżeczki masy białkowej. Łączymy kapelusze z ogonkami tworząc grzybki. Układamy na stojąco na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st na kilka
Gotowanie moimi oczamiSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka(...)obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Darcia w kuchnilekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej
brunetkawkuchnisamotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru(...)Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką
Monia miesza i gotujeskładniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie pokruszonych drożdży, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc). Kolejnego dnia w niewielkiej(...)kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętych rogali masłem, posypujemy makiem i wkładamy je do piekarnika, piekąc przez 15-20 minut. Wyjmujemy rogale z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i podajemy
Miód i pieprztradycyjnych. Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula , sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają(...)posmarowania cebularzy) Składniki na farsz: 2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
potrawyregionalnewilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady(...)łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLatem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka(...)ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki nadzienie: borówki mrożone lub świeże dodatkowo: roztrzepane jajko do smarowania Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki(...)mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasuchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia szczypta soli 2 łyżki maku marmolada lub konfitura Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z solą na pianę, stopniowo dodając cukier puder a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką małe porcje i posypać je makiem. Od razy wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia