mak - 12131 przepisów (strona:167/809)

Bułeczki pszenne śniadaniowe 168

rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody - ja mam 38 st. i biorę ją po prostu z kranu 1 płaska, może być nawet niepełna łyżeczka suchych drożdży. Wszystko co trzeba(...)już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy  400 g maki,  200 g ciepłej wody,  taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano,  łyżeczkę soli i wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem ręką wyrabiamy kilka minut aż powstanie elastyczne

I tu będę miała takie te
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 391

proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 300 g truskawek 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone(...)makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. 2. Masa truskawkowa

Na Ciasteczkowych Papierach
Najprostszy chleb z garnka 698

apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem(...)soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. letniej wody  Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową letniej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki śniadaniowe 183

mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem do miski wsypujemy mąki dodajemy cukier i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, wlewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy(...)lodówki na noc przykryte ściereczką. Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce.  Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut

Bon appetit mon amie
Ciasto 4 w 1 196

białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy(...)mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy. Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką  - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian

kruche babeczki
Obwarzanki krakowskie 220

roztopionego masła 250ml ciepłego mleka 125ml ciepłej wody 14g świeżych drożdży dodatkowo: 2 L wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody 1 jajko  1 łyżka mleka sól morska, mak Przygotowanie:  Mąkę przesiać, dodać cukier. Drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, posypać mąką (ok 3 łyżki), przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki(...)końce. Każdą porcję wkładamy do wrzącej wody na 1 minute. Wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę z papierem do pieczenia.  Obwarzanki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka anastępnie posypujemy makiem lub solą morską. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na 15-20 minut w zależności jak mocno rumiane lubimy :) Gotowe

Tagebuch po polsku
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 181

Składniki: 3 male czerwone pomarańcze 1,5 szklanki maki pszennej szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego pół szklanki oleju np.rzepakowego galaretka np. pomarańczowa Przygotowanie W mniejszej misce wymieszaj suche składniki, poza cukrem. Pamiętając, by przesiać make. Do drugiej, większej miski zetrzyj skórkę z pomarańczy. Należy je uprzednio bardzo dokładnie(...)sparzyć, jeśli widzimy, ze były woskowane. Do startej skorki dodajemy cukier i mieszamy ręka czy łyżką, aż zwilgotnieje. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę, tzw keksówkę smarujemy i oprószamy maka (jej nadmiar należy wysypać). Do cukru dodajemy jogurt, olej i jajka oraz wyciskamy sok z polowy pomarańczy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczka. Gdy mokre składniki się połącza dosypujemy do nich

Karczma Honorietty
Baletki- domowe ciastka 198

czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe

Tagebuch po polsku
Bajgle 235

łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych  300 ml letniej wody oraz: trochę oleju do wysmarowania miski 1 łyżka cukru 1 żółtko do posmarowania mak lub sezam do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrabiać mikserem z hakiem ok.10 minut.  Ciasto ma być gładkie(...)wyjęciu z wody kłaść na czystej ściereczce do osuszenia. Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury ok. 200-220oC. Bajgle posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200-220oC, przez ok. 20 minut. Studzić na kratce

Przepisy na domowy ser i chleb
Delikatne mini chalki sniadaniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.80 191

neutralnym smaku 500 g mąki  pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1/2 cytryny do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka cukier perlisty lub rafinada mak sezam Do miski miksera wlewamy mleko i dodajemy drożdże.  Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.  Miksujemy  całość przez 5 minut by powstało gładkie ciasto(...)papierem do pieczenia zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 45 minut. Po tym czasie smarujemy chałki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy czym lubimy np. makiem, cukrem czy sezamem.  Wstawiamy chałki do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia skórki. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z makiem (seromak) 318

lubimy serniki jak również wszelkiego rodzaju makowce, to seromak jest świetnym na to rozwiązaniem. Pyszny delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam.  Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa(...)makowa 1 puszka masy makowej (850g) szklanka bakali 2 jajka masa serowa 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki  cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej dodatkowo 80 g gorzkiej czekolady 30 g masła cukier puder Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę

magiczna kuchnia Kasi
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1121

szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki 1,5 szklanki cukru( dałam 1 szklankę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)    Masa:   50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze  Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno(...)dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części: do pierwszej dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki maki pszennej do drugiej dodajemy kakao do trzeciej części kisiel wiśniowy do czwartej mak Każdą część lekko mieszamy do połączenia składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta

Niespełnione zdolności kulinarne
Babka makowo-orzechowa z białek 184

szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz

kgwjanczewo
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 222

razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem(...)każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez ok 8-9 minut - na złoty kolor

Mechanik w kuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 238

śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę(...)formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając, że lekko nam urosną podczas pieczenia). Następnie każdy ogonek, grubszą stroną, maczamy w roztrzepanym białku, obtaczamy w maku i kolorowych posypkach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą

Kolorowy Przepisownik