mak - 12131 przepisów (strona:162/809)

Bułki kwiatki 128

pudru 4 szklanki mąki pszennej Nadzienie 200 g sera twarogowego 2 łyżki cukru Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z cukrem Dodatkowo 1 żółtko 2 łyżki mleka 2 łyżki suchego maku Żółtko roztrzepać z mlekiem Do miski wlać ciepłą wodę, ciepłe mleko, olej, wsypać drożdże suche, cukier puder oraz mąkę. Wszystko wymieszać łyżką i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować(...)placek i ponacinać tak jak pokazano niżej na zdjęciach. Każdy nacięty kawałek obrócić górą do dołu. Poczekać 15 minut aż bułki lekko wyrosną, posmarować każdą żółtkiem i środki posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki będą ładnie rumiane. Studzić na kratce. bułki kwiatki

O kuchni z uczuciem
Paszteciki drożdżowe z pasztetem 160

Składniki: 30 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy wodę i wlewamy całośc do mąki, dodajemy sól, olej i 1 jajko, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli bardzo klei się(...)środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub makiem. Pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe ciasteczka z makiem. 128

Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki(...)Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy

Izabelawkuchni
Grissini z makiem – włoskie paluszki 89

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej(...)ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 3,5 łyżki oliwy z oliwek łyżka maku jajko do posmarowania Przygotowanie: W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem trzcinowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie

Zasmakuj Kuchni
ciasto makowe 234

składniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)mak, roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem 9409

Super przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta

AniaGotuje.pl
Ciasteczka makowe z konfiturą 129

konfiturą Składniki: Mąka pszenna – 400 g Cukier puder – 80 g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Mak mielony – 50 g Mielone migdały – 30 g Wanilia – 1 laska Masło – 50 g Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Cynamon Konfitura Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich cynamon i sól. Wszystko mieszamy z jajkami

Kuchnia Bon Appetit
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 110

Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta soli na bezę

Podróż w kulinaria
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 215

ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 117

masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku(...)szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę

SMYKWKUCHNI
Kołocz z jabłkami 147

tradycyjnego kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie

My sweet a life
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 148

przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały(...)instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość szerokiej odległości od siebie, bo sporo urosną. Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C  przez ok 12-15 minut. Studzimy, choć przyznaję

Kuchnia w czekoladzie
Rogale jak z dawnej piekarni. 192

Składniki: 500 g. mąki 1 szklanka ciepłego mleka 20 g. drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn(...)rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut do zarumienienia

Agusiowe smakołyki
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 142

Łowicza. Rolada jest tak pyszna, że goście z zachwytem powiedzą łooo....;) KREMOWA ROLADA POMARAŃCZOWO-MAKOWA  z KONFITURĄ Składniki: rolada: 3/4 szk mąki 3/4 szk cukru 2 łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego  1 galaretka truskawkowa 2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru(...)serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania