mak - 12131 przepisów (strona:153/809)

Ekspresowy chleb z oliwkami 206

minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać go np. makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki i paluchy z makiem 167

szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju  1 jajko+1 do posmarowania mak do posypania bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie(...)tworząc wianuszek.  Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.  Piec w temp. 180*C przez około 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Muffiny ze świeżymi figami... 197

sekcjach supermarketów, postanowiłam wykorzystać okazję maksymalnie. Bo figowy urodzaj może się nie powtórzyć przez kolejnych kilka lat!   Przepis ze strony Food24 . Składniki: (na 12 sztuk) 1 1/2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1/2 szklanki miałkiego ciemno-brazowego cukru 1 jajko 1 szklanka mleka 3/4 szklanki(...)czubata szklanka) dodatkowo i opcjonalnie: cukier demerara do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj foremkę na muffiny z 12 papilotkami. W sporej misce wymieszaj obie maki i cukier. Wmieszaj posiekane figi.  W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem mleko z jajkiem i olejem.  Wlej do suchej mieszanki i szybko, delikatnie i niezbyt dokładnie wymieszaj. Rozdziel

Lejdi of the house
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 178

życia, bo chwaścisko niemiłosierne J W tradycjach starosłowiańskich ważne miejsce zajmowała dziewanna, poświęcona bogini dziewic – i imieniu Dziewanna zresztą. Symbolizowała władzę ducha nad ciałem. Równie wyjątkowe właściwości miał mieć mak – symbol nocy, ciszy, snu, przypominający zaświaty. Generalnie dziś wiadomo, co się z maku z robi i jakie ma on działanie, więc nie dziwi taka, a nie inna jego symbolika. Tradycje(...)baba, bękart, broda, pępek, przepiórka czy bęks. Wieńce te wije się z czterech najpopularniejszych zbóż: żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, przeplatając kolorowymi kwiatami polnymi takimi jak chabry, nagietki czy maki. Niektóre są tak wielkie, że trzeba transportować wozem. Po procesji z wieńcami i innych kościelnych uroczystościach następowała zabawa, czyli dożynki. Organizował je gospodarz lub sam dziedzic. Spotykano się przy suto

Kate's Kitchen
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 223

mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko L ksylitol/cukier cynamon masełko makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg  tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować(...)mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 199

roślinnego (u mnie kukurydziany) 50 g drożdży świeżych Nadzienie: około 1 kg cebuli łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 ml wody dodatkowo: 2 łyżki maku   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy(...)odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej

greenscarf
Kołaczyki z serem 190

Rozwoju Wsi. Tradycja kołaczyków z serem sięga początków XX wieku i Śląska Cieszyńskiego. Możemy spotkać również z nadzieniem z makiem. Zachęcam do spróbowania. Polecam! Składniki: ciasto 500 g maki pszennej 200 ml mleka 100 g cukru 50 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka farsz 250 g sera półtłustego 20 g miodu 20 g cukru Ciasto

Ciasta z tradycjami
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 172

życia, bo chwaścisko niemiłosierne J W tradycjach starosłowiańskich ważne miejsce zajmowała dziewanna, poświęcona bogini dziewic – i imieniu Dziewanna zresztą. Symbolizowała władzę ducha nad ciałem. Równie wyjątkowe właściwości miał mieć mak – symbol nocy, ciszy, snu, przypominający zaświaty. Generalnie dziś wiadomo, co się z maku z robi i jakie ma on działanie, więc nie dziwi taka, a nie inna jego symbolika. Tradycje(...)baba, bękart, broda, pępek, przepiórka czy bęks. Wieńce te wije się z czterech najpopularniejszych zbóż: żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, przeplatając kolorowymi kwiatami polnymi takimi jak chabry, nagietki czy maki. Niektóre są tak wielkie, że trzeba transportować wozem. Po procesji z wieńcami i innych kościelnych uroczystościach następowała zabawa, czyli dożynki. Organizował je gospodarz lub sam dziedzic. Spotykano się przy suto

Kate's Kitchen
Gnocchi dyniowe 211

Składniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar  * Puree z dyni: Dynię w większych

Delicious Place
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 246

gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy(...)łyżki maki pszennej -3 żółtka -250g masła lub margaryny DODATKOWO -500g malin -1 galaretka malinowa -pół łyżki żelatyny -1 i 3/4 szklanki wrzątku Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 152

mak suchy - 200 g jajka - 4 szt cukier - 3/4 szkl jabłka - 4 szt kasza manna - 5 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka orzechy - 10 dag rodzynki - 10 dag skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie(...)Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy

Camilla w kuchni
Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem 253

Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się(...)Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 190 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 110 g masła 100 ml oleju 200 ml maślanki 40 g suchego maku skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie

Opowieści z piekarnika
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 251

borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą. Składniki: Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maku (cały nie mielony) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny(...)jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z makiem. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łopatką. Blachę o wymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać

Ala piecze i gotuje
Pszenne bułki ze słonecznikiem 172

moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki Składniki: na 18 bułek 1,3 kg pszennej mąki

codojedzenia
Czeskie rogale w czerwcowej piekarni 167

mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko - posmarowania rogali plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto(...)kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)  Piecz w temperaturze 200*C przez 20 min. Wypieki na blogach: Am.art kolor i smak –  klik! Akacjowy blog –  klik

Proste Potrawy