mak - 12131 przepisów (strona:157/809)

GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 282

ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 169

masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku(...)szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę

SMYKWKUCHNI
Kołocz z jabłkami 209

tradycyjnego kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie

My sweet a life
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 198

przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały(...)instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość szerokiej odległości od siebie, bo sporo urosną. Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C  przez ok 12-15 minut. Studzimy, choć przyznaję

Kuchnia w czekoladzie
Rogale jak z dawnej piekarni. 251

Składniki: 500 g. mąki 1 szklanka ciepłego mleka 20 g. drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn(...)rozwałkować na okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut do zarumienienia

Agusiowe smakołyki
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 198

Łowicza. Rolada jest tak pyszna, że goście z zachwytem powiedzą łooo....;) KREMOWA ROLADA POMARAŃCZOWO-MAKOWA  z KONFITURĄ Składniki: rolada: 3/4 szk mąki 3/4 szk cukru 2 łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego  1 galaretka truskawkowa 2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru(...)serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem

Bon appetit mon amie
SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ + FILMIK 245

Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO :   1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru  MASA SEROWA :   1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik dyniowo makowy 187

purée z dyni - 500 g cukier - 50 g skórka z pomarańczy Masa serowa: ser tłusty - 500 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka z czubkiem jajka - 2 szt. cukier - 100 g mak mielony - 20 g 50 ml mleka, w razie potrzeby Polewa dyniowa: jajka - 2 szt. kwaśnej śmietany - 100 ml cukier - 20 g mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka 200 g - purée z dyni(...)jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
MAŚLANE BUŁECZKI Z SEZAMEM 220

mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 2 żółtka + 1 całe jajko 70 g roztopionego masła szczypta soli Do posypania: sezam lub mak Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy(...)blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 193

piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej(...)miękkiego masła 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym) 1 jajko opakowanie cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku. Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem

Zasmakuj Kuchni
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 195

instant 65 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej   Dodatkowo do posmarowania  1 jako roztrzepane z łyżeczką oleju Mak lub sezam do posypania na wierzchu Wykonanie : Z podanych produktów zagnieść ciasto, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.  Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto (można(...)upiec 1 duża, ale w tedy wydłużcie pieczenie nawet o 10 minut. Odstawcie na 30 minut do napuszenia (przykryjcie ściereczką, lub folią) Wyrośnięte chałki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie makiem lub sezamem. Pieczcie około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Wystudzić na kratce. Powodzenia  Przepis pochodzi z książki "Baking" Martha

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogale śniadaniowe z makiem 230

pszennej chlebowej typ 750 250 ml mleka 100 g masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 2 łyżki maku do posypania Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże(...)Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce

Smakołyki Asi
domowe precle 176

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4 łyżeczki sody do gotowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego(...)Wkładamy precle (każdy z osobna) do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30- 40 sekund. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej, kładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem lub sezamem lub gruboziarnistą solą. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec z kajmakiem 375

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?  Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża(...)szklanki mąki pszennej typ 500  ½ kostki  masła ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: ½ kg maku ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 3 jajka 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych 100 g mieszanki keksowej 3 łyżki miodu Ekstrakt z pomarańczy do smaku Masa serowa: 80 dag  sera twarogowego

Wanilia i Kardamon
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM I POWIDŁAMI 176

Uwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami.  Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami.  Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ ,  babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :)  Polecam zarówno dla  małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW(...)łyżki cukru Wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka dowolnego  mleka  1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 200ml powideł śliwkowych najlepiej domowych 1/2 szklanki MAKU BIAŁEGO  kupisz tu --- SKLEP DODATKOWO: Idealna do Babeczek:   HerbataCzarna Słodkie Pomarańcze 50g   kupisz  tu --- SKLEP  PRZYGOTOWANIE: 1. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą

Gotowanie Patki