mak - 12131 przepisów (strona:159/809)

Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 203

suchych drożdży 1 łyżeczka cukru po 1/2 szkl. ciepłej wody i mleka 1/4 szkl. margaryny 3/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. białego cukru 2 jajka 2 i 3/4 szkl. maki pszennej Drożdże wsypujemy do wody razem z łyżeczką cukru. Podgrzewamy mleko i gorące łączymy z margaryną, solą i cukrem. Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy w misie miksera razem z drożdżami(...)układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca na ok 15 minut. Wyjmujemy je i studzimy na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bajgle 165

coś dla siebie. Bajgle w wersji fast: 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte(...)każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanóż z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bajgle

Pieguskowa Kuchnia
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 149

masła 170-190 ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 0,5 płaskiej łyżeczki soli DO POSMAROWANIA mleko albo roztrzepane jajko mak lub sezam Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru. Utrzeć i poczekać, aż się upłynnią. Do upłynnionych drożdży dodać 1 łyżeczkę mąki, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka. Wszystko wymieszać(...)jeszcze sporo urosną (po 4-5 sztuk na blachę od piekarnika). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego napuszenia (ok. 40-50 minut). Posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajem i posypać makiem lub sezamem. Rogaliki piec w 180 stopniach C (po jednej blasze) przez 15-20 minut (do zrumienienia). Wystudzić na kratce. Jeśli nie zjemy wszystkich rogali tego samego dnia należy

Pieguskowa Kuchnia
BUŁKI ŚNIADANIOWE 185

CIASTO 650 gram mąki pszennej 35 gram świeżych drożdży 250 gram ciepłej wody 150 gram ciepłego mleka 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli DODATKOWO 1 jajko mak i sezam do posypania bułek Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej(...)każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł BUŁKI ŚNIADANIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
drożdżowe języczki z marmoladą 187

marmolady owocowej 2 łyżki maku Śmietanę podgrzać z cukrem, żółtkami i  rozkruszonymi drożdżami. Dodać do mąki i wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do ciasta i wyrobić. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką. Za pomocy szprycy wyciskać na ciast paski marmolady. Sklejać naprzeciwległe boki tworząc języczki. Smarować rozbełtanym jajkiem i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 189

bułek potrzebujemy: 0,7 kg mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1,5 opakowania suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczkę cukru 120 g masła do posypania: mak, sezam, czarnuszka lub gruba sól dodatkowo jedno jajko do posmarowania bułek. Pracuję na drożdżach suszonych dlatego, że sprawują się tak samo dobrze jak świeże, a nie są tak intensywne smakowo(...)Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż będą złote.   Mięso na burgery Kupujcie mięso w miejscach, gdzie mielą na waszych oczach

ladykitchen
Bułki z makiem. 374

łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około(...)dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny. Smarujemy żółtkiem ,posypujemy makiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej do 210 stopni przez około 15 minut.Smacznego

Ladylaura.
Cebularze 271

jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami … to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem. Dla mnie cebularz to nie może być buła z odrobiną(...)cebuli, jak czasami widuję na zdjęciach w internecie lub w niektórych piekarniach. Ja cebularza kupuję dla… CEBULI i ma jej być naprawdę dużo! Zresztą zarówno cebula, jak i mak są na tyle tanie, że nie trzeba sobie ich… żydzić. Artykuł Cebularze pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
bułeczki pszenne z makiem 415

zajmuje to wcale dużo czasu.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżka maku Dwie łyżki mąki wsypać do małego naczynia, dodać cukier, wodę i rozdrobnione drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans aż rozczyn ruszy. Resztę mąki przesiać do dużej miski.  Dodać rozczyn(...)ściereczką i odstawić na godzinę. Z wyrośniętego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Za pomocą pędzelka każdą bułkę posmarować wodą a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb maślany 206

Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty(...)przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy je po wierzchu i posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20-30 min. zależy od piekarnika. Chleb pieczemy 35-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje

chleba naszego
Domowe bułki maślane 439

Potem lepimy bułki i wykładamy na blachy do pieczenia. Przykrywamy szmatką na 30 min. do wyrośnięcia. Przygotowujemy mleko z cukrem, mak i pędzel. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 min. w 200 st.C  Po upieczeniu studzimy 15-30 min. i już :)  Serwujemy z mlekiem, kakao....dżemem, konfiturą... Smacznego

chleba naszego
Sushi z wędzonym łososiem i warzywami 228

minut pod przykryciem. 4. Czekamy aż trochę przestygnie. W tym czasie możemy pokroić warzywa. Dodatki: 1. Ogórka, paprykę kroimy w cienkie paseczki, łososia kroimy w grubsze paski. Maki-sushi: 1. Rozkładamy matę bambusowa na stole, na środku maty kładziemy listek nori i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu pozostawiając górna i dolną krawędź bez ryżu. 2. Dolną część smarujemy linię(...)ryżu zwilżamy wodą, aby łatwo się skleiła i zawijamy rulon do końca. 5. Kolejny rulonik sushi robimy tak samo, zmieniając składniki kładzione na ryż. 6. Odkładamy do lodówki. Ura-maki (odwrócone sushi): 1. Nori składamy i przecinamy na pół. 2. Bambusową matę owijamy folia spożywczą. Na folię kładziemy połówkę nori i na jej całości rozkładamy równo ryż, nie pozostawiamy wolnych

Podwójnaporcja
Sos sweet onion a'la Subway 938

zastosowania 😊 Składniki: 1/2 średniej cebuli 250 ml wody 3 czubate łyżki cukru szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka maku Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i miód. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać(...)sosu i mieszając gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Sos przelać na sitko np. do miseczki lub drugiego garnuszka. Cebulę odcedzić lub przetrzeć częściowo. Na końcu do sosu dodać mak i wymieszać. Ja użyłam suchego mielonego maku, więc na zdjęciu wydaje się, że jest go więcej. Czy takie sosy wolicie kupić gotowe w sklepie, czy może robicie je sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort makowy z malinami 204

Klasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka(...)cukrem,wodą i octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm .Pieczemy 30-40 min. w 180  º C lub do suchego patyczka. Krem  patissiere 600 ml mleka 6 dużych

Anielskie wypieki