mak - 12131 przepisów (strona:155/809)

Paluchy drożdżowe 155

słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie ciepło(...)świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować paluchy drożdżowe? W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką

Kuchcik gotuje
Pyszny Arbuzowiec 162

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno(...)piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA: 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Dziś Ja gotuje
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 171

delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g masła extra 1 szklanka(...)płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm  i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około  30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango... 186

urodziny i powstał torcik. Na bazie najprostszego jogurtowca... Ciasto wspaniale uniwersalne i niesamowicie pyszne.  Składniki: (keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna) 1 1/2 szklanki białej maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki brazowej maki z proszkiem do pieczenia ( brown self-raising ) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu(...)mango Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę/foremkę/keksówkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Do sporej miski wsyp maki i cukier. Następnie wlej jogurt, olej i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie łyżka, lub krótko mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40-50 minut, lub do czasu

Lejdi of the house
Muffinki pół-razowe, z jogurtem kokosowym i brzoskwiniami... 179

Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = 250ml suche 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki wieloziarnistej (u mnie:  Golden Wholegrain Bread Flour ) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka brzoskwiń puszkowanych, odcedzonych i pokrojonych na niewielkie kawałki mokre 1 szklanka (lekko czubata) dobrego jogurtu kokosowego 2 jajka 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę(...)muffinki z 12 papilotkami. W dużej misce wymieszaj maki, cukier i proszek do pieczenia. Wrzuć pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz dobrze wymieszaj. W osobnej misce, lub niewielkim dzbanku, roztrzep widelcem mokre skladniki. Wlej mieszankę mokra do suchej i szybko wymieszaj. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce do ostygnięcia

Lejdi of the house
Muffiny podwójnie kokosowe... 155

endless", oraz: "… Really, I’m just getting started." Przepis z bloga  Smitten Kitchen . Składniki: (na 9-10 sztuk) szklanka = 250ml 1/2 szklanki (110g) oleju kokosowego 3/4 szklanki (95g) maki 1/2 szklanki (60g) maki razowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka (230g) jogurtu typu greckiego, pełnotłustego; najlepiej w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki (65g) cukru granulowanego(...)Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 9-10 papilotami. W małym garnuszku roztop olej kokosowy - bardzo delikatnie! Nie może być goracy! W średniej misce wymieszaj obie maki, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko

Lejdi of the house
Makowa panienka 239

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu(...)nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych na krem: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru cukier waniliowy

Pysznie & Pięknie
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 301

gramów) 15 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant (około 4 g) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do pomalowania paluchów przed pieczeniem sezam lub mak do posypania paluchów dodatkowo do ciasta możemy dodać zioła lub czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Paluchy drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję(...)papierem do pieczenia. Blachę z paluchami nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Babeczki makowo-migdałowe 237

którzy nas odwiedzają pięknego Nowego Roku, pełnego radości i dobrego smaku. Niech każdy dzień będzie godny zapamiętania. Marysia i Ania Moja Mama Gotuje Babeczki makowo-migdałowe Składniki: 2 łyżki maku  5 jajek  2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)  2 łyżki mąki kokosowej  1/3 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub kokosowego  ziarenka z 1 laski wanilii(...)cytryny  szczypta soli  1 łyżka startej skórki z cytryny  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie:  W misce mieszamy mąkę migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą. W drugiej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i wanilię. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy posmarowane olejem kokosowym foremki

Moja Mama Gotuje
makowiec z masy makowej bakaliowej... 196

stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto(...)dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leśna pokusa... 790

Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa(...)czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową: 500 ml mleka zagotowujemy

kgwjanczewo
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 434

szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy

Ostra na Słodko
Japoński makowiec z pijaną śliwką 207

świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek,  po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii  oraz z wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć, odsączyć, wystudzić(...)obieramy  i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy,  porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie  i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy

Pyszności Słodkości
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 158

podczas poprzedniej nocy lub rano w dniu Wigilii. Kucyę robią z pęcaku, tj. jęczmienia otłuczonego stęporem w stępie, który następnie gotują na gęsto i osładzają przaśnym miodem, dodając niekiedy mak uwiercony w donicy lub mleko makowe rozcieńczone wodą. Kisiele robią tradycyjnie z mąki owsianej (…). Mąkę tę rozczyniają na rzadko, przecedzają, gotują i zlewają na misę, gdzie tężeje w rodzaj galarety(...)potrawę gospodyni, tak kisiel za potrawę gospodarza (…).” W moim domu kutia na Wigilię była zawsze. A teraz czas na przepis: Składniki: 300 g pszenicy na kutię 300 g maku Ok. 200 – 250 g miodu (zależy, jak bardzo słodkie lubimy) Mieszanka bakalii: rodzynki, suszone figi, daktyle, orzechy włoskie i laskowe, migdały Przygotowanie: Pszenicę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu

Kate's Kitchen
Tort makowy z bitą śmietaną i pomarańczami (bezglutenowy) 313

bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego Do przełożenia: 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 pomarańcze(...)konfitura pomarańczowa Polewa: 1/2 szklanki śmietanki kremówki tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem ok 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawić na godzinę. Odcedzić nadmiar wody (jeśli jest) i zmielić trzykrotnie w maszynce.  Białka ubić, podczas miksowania dodawać po łyżce cukru, tak aby powstała sztywna, gładka i lśniąca piana. Nie przeywając miksowania dodawać po jednym żółtku.  Dodać miód

Kulinarne Inspiracje