Pietruszka nać suszona 40g Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa
Gotowanie Patkimojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku!🙆 Składniki (forma 20 cm) -100 g kaszy jaglanej -100 g maku -1 banan -20 g wiórków kokosowych -2 jaja -3 łyżki rodzynek -30 g orzechów -1 pomarańcza polewa: -30 g czekolady gorzkiej -20 g oleju/masła +wiórki kokosowe do posypania (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy i studzimy. 2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok. 5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki ciepłego mleka Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 kopiaste łyżki masła około 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki sypkiego maku mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżeczka masła do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki. 4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. 6. Podanie
IzabelawkuchniPlacek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce.. Masa makowa: § 250 g maku § 1/2 szklanki cukru kryształu § 2 jajka § olejek migdałowy
Trzeci talerzmąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 15 g startego sera żółtego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jako + 1 do posmarowania świnek Dodatkowo: sezam, mak, starty ser zioła 1. W misce łączymy ze sobą przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy też sól i starty ser. Mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko, jajko i olej(...)samo zrobiłam z drugą połową ciasta. 4. Świnki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. W kubku rozbijamy jajko, rozkłócamy je i smarujemy nim nasze "świnki", następnie posypujemy sezamem, makiem lub startym serem. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. smacznego
kruche babeczkiZnalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa
AniaGotuje.plWytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem.. moje ulubione :-) Gdy mam ochotę coś(...)przegryźć i nie są to słodkości - myślę sobie o tych właśnie ciasteczkach. Są delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku.. Ilość porcji: 16-18 sztuk o średnicy 10 cm Łączny czas przyrządzania: 20 minut + 35 minut pieczenia
AniaGotuje.plmakowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość masy: 500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 4 łyżki miodu • 100 g cukru • łyżka masła
AniaGotuje.plkilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi(...)zimnej wody 1 łyżka melasy 1¼ łyżki soli 100 g pestek dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas
codojedzeniaśrodka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko + białko do smarowania mak do pozypania 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko(...)papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchnidzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie(...)równe części. Wszystkie rozwałkuj na krążki takiej samej wielkości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz czynność z drugim i trzecim plackiem. Ostatnim krążkiem ciasta przykryj wszystko i pokrój jak tort na 16 kawałków, środek pozostawiając nie nacięty. Każdy z kawałków zawiń dwa razy
ArbuziakiDrożdżowo makowa baba ze śliwą i kruszonką. Znika jeszcze ciepła.Do tego kubek kawy i wiele do szczęścia nie potrzeba. Dodałam dużo śliwek bo bardzo je lubię. Mak można dodać mielony i cały. 210 g mąki pszennej typ 500 40 g maku 1 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka 1 łyżka(...)konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z cukrem trzcinowym na puch. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około
wesoła kuchniamąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 1 szkl mleka 80 ml wody 50 g cukru 0,5 łyżeczka soli 30 g masła, roztopionego białko do posmarowania mak do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny(...)ciasta formujemy chałkę, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 min uruchamiamy piekarnik nastawiając na ok 180 st. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy makiem, pieczemy
Gotowanie jest łatwewody mineralnej gazowanej na nadzienie: pół pęczka natki pietruszki 200 g sera feta ewentualnie pieprz do smaku na wierzch: do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko sezam, czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne(...)Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem. Piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebżółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego cały zaczyn Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania sezam lub mak do posypania Wykonanie: Zaczyn: Do miski przesiać mąkę. Drożdże dokładnie rozpuścić w mleku, dodać do mąki i dobrze wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka ( przedtem można jeszcze raz każdą lekko spłaszczyć ), posypać sezamem lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 190°C. Wystudzić na kratce. * Przy podzieleniu ciasta na 12 części, uzyskałam bułeczki, które po upieczeniu miały średnicę około 7 cm. Aby otrzymać
Opowieści z piekarnika