mak - 12131 przepisów (strona:165/809)

Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną 241

pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie

Moniki Smakołyki
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1157

ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp

Słodka Strona
Rogale marcińskie- po mojemu :) 195

kupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła 82%  Nadzienie: 400g białego maku 100g cukru pudru 100g płatków migdałów 200g orzechów włoskich 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 150g marcepanu 4 łyżki śmietanki 30% 3 białka szczypta soli ewentualnie kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt(...)rogali, by delikatnie się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!). 2. Nadzienie: Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe kruche ciastka z makiem 259

Pyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową(...)mak, cukier, sodę oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia bezglutenowa
Kluski serowe z makiem 252

powiem, że uwielbiam makowe smakołyki zwłaszcza wigilijne MAKIEŁKI! dziś rano sobie o nich wspomniałam, a że jeszcze nie pora na to węglowodanowe świąteczne obżarstwo to stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu 15g kaszki manny firmy Kupiec 15g płatków żytnich 10g ziaren maku kilka kropel(...)aromatu migdałowego jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy z białkiem na jednolitą masę płatki mielimy z makiem na mąkę do twarogu i białka dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy mase na około 5 minut, w tym czasie wstawiamy garnek z wodą kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy kluski które formujemy za pomocą dwóch łyżek  gotujemy na małym ogniu przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cebularze 268

drożdży 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka płaska cukru 1 łyżka płaska soli 3 łyżki oleju lub roztopionego masła farsz cebulowy 600 g cebuli 1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony Back Mit sól, pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko do posmarowania Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać(...)pokroić w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby nie zbrązowiała. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem

Monia miesza i gotuje
Babka z makiem 321

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mieliśmy   dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :) Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego(...)maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę   12x35cm mierzona od góry. Piec 45minut/ 180stopni

W garach u Gosi
Rogale 201

Rogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.     Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - szczypta soli -aromat -mak do posypania Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 ) Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Regionalne Smaki - KWIECIEŃ. ZAPROSZENIE 214

pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szkl. mleka 1 jajko eko 3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać(...)mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny. Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać

Codziennik Kuchenny
Cebularz 223

pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szkl. mleka 1 jajko eko 3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego Cebulowy top - przygotowanie: 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać(...)mak i olej.  Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła. Przygotowanie cebularzy: Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny. Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać

Codziennik Kuchenny
Makówki 158

Śląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami(...)koniec pokrojone w kostkę bułki. Całość przekładamy do naczynia, dekorujemy migdałami i schładzamy. W przypadku, gdy makówki będą za suche, można dodać jeszcze trochę mleka (bułki i mak wchłoną go bardzo dużo

Kuchnia Bon Appetit
Ciasteczka makowe 205

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka makowe Składniki: Płatki owsiane – ½ szklanki Mak – ½ szklanki + trochę do obtoczenia ciasteczek Orzechy włoskie – 1 szklanka Daktyle – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny(...)czasie miksujemy je na gładki krem. Orzechy włoskie mielimy lub miksujemy i mieszamy z płatkami owsianymi i makiem. Dodajemy do nich zmiksowane daktyle, jajko i jogurt naturalny. Formujemy kulki, które obtaczamy w maku i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Podstawowe bułki śniadaniowe 551

jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej 50g. mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 25g. oleju 250ml. letniej wody mleko do posmarowania mak lub sezam Mąkę przesiewamy i łączymy z solą, dodajemy drożdże i olej. Możemy użyć świeżych drożdży – wtedy 20g. rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Na koniec dodajemy letnią(...)miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka. Zostawiamy na chwilę, aż jeszcze trochę urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i nacinamy wzdłuż lub „na krzyż”. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego

MarcinChef
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 204

stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko 500 g mąki pszennej (typu 550) do posmarowania: 1 żółtko(...)łyżeczka mleka 1-2 łyżki maku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Odstawiamy by wystygło. Drożdże wkruszamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. W mleku z masłem rozkłócamy jajko. Do miski z drożdżami i cukrem wlewamy mleko z masłem i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski

Dzieje kuchennej Wiewióry